OPĆINA OKUČANI

Iz tiska izašao  novi broja godišnjaka  „SUZA DOLINSKA“

 

Nakon tri godine stanke izašao je 35 broj „Suze dolinske“, publikacije koja povezuje Dolince  iz bosanskogradiške Posavine, danas  raseljene diljem Hrvatske, Europe i svijeta gdje su  nakon ratnog egzodusa i stradanja  našli utočište i svoj novi dom.

I ovaj broj „Suze dolinske“, godišnjak župe uznesenja Bl. Dj. Marije, Dolina bosanska,   tiskan je  u povodu  Božića i božićnih blagdana kao   Godišnjak župe uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina bosanska kraj Bosanske Gradiške. Budući da nije izlazila tri godine u  ovom broju uredništvo je pripremilo brojne sadržaje  i osvrte na događanja  koja su obilježila  2017., 2018. i 2019.  godinu. Tiskan je zahvaljujući  uredniku Miloradu Oršuliću Micanu i anonimnom  donatoru koji je osigurao sredstva.

Razlog  zašto „Suza dolinska“ nije izlazila su  troškovi  koji se nisu mogli pokriti od dragovoljnih priloga, naročito, kako ističe glavni urednik, nakon što je umro  veliki darovatelj vlč. Milivoj Knežević.  Događanja  koja prati „Suza dolinska“ su  objavljivana  na  internetskim stranicama Suza-dolinska.com. Glavni urednik poziva  sve ljubitelje  župe Doline, da ubuduće novčano pomognu i omoguće  redovito izlaženje  „Suze dolinske“, kako bi  se  nastavilo sa čuvanjem običaja i svega onoga što, kako naglašava, sve veže za rodni kraj i ostalo zabilježeno  novim naraštajima.

-Pred nama je, do godine, stota obljetnica postojanja župe Dolina. Bilo bi lijepo kada biste se obratili  župniku u Bosanskoj Gradiški, i svećenicima rodom iz našeg kraja p. Damiru Šokiću, p. Ivanu Marija Tomiću, ili nekom od iz  uredničkog vijeća  „Suze dolinske“ i ponudili svoju pomoć u bilo kakvom obliku. Ovaj broj  posvećen je  vlč. Milivoju Kneževiću, jednom od svećenika rođenom u župi Dolina. Treba dodati da su, na žalost,  u 2017. godini umrli i dolinski župnici  vlč. Pero Čolić i fra Ilija Matanović. Uz ostale, u ovom broju je i prilog o Micanovu  hodočašću  od Okučana, preko Lurda i Santiaga de Compostela  do Fatime.   Glavni urednik se u ime Uredničkog vijeća zahvaljuje anonimnom darovatelju koji  je omogućio da novi broj  „Suze dolinske“ izađe iz tiska, ali i svima onima koji su svoje novčane priloge davali  kroz protekle godine. Njihova imena su objavljena na kraju ovog Godišnjaka. Dolincima, prijateljima župe Dolina i čitateljima „Suze dolinske“, obraća se župnik p. Tomislav Topić.

 

 

 

 

 

I za  ovaj broj uredništvo je pripremilo brojne sadržaje  i osvrte na događanja  koja su obilježila posljednje tri godine. „Suza dolinska“ na taj će način  još jednom  informirati, ali i obradovati raseljene Dolince, te nastaviti biti  jedina   poveznica s rodnim krajem. I dalje je   poveznica  između raseljenih Dolinaca koji su kilometrima, pa i tisućama kilometara udaljeni  jedni od drugih, i poticati ih  da ne zaborave  zavičaj.

Slične objave