OPĆINA STARO PETROVO SELO

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ uspješnost potvrđuje kvalitetnim vinima svojih članova

Petrovoselska udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“  promijenila je puno toga na  padinama Babje gore. Njeni su članovi, kako kaže  predsjednik Stjepan Pavlagić,  vinogradari i voćari, vratili su život na zapuštena brda  i danas imaju  oko 80 hektara vinograda i voćnjaka.

     I ne samo to.  Ne samo da  sadili nove vinograde i voćnjake  i oplemenili  zapušteno zemljište i vratili   dostojanstvo dobrim vinima i šljivovicama,   pokrenuta su, još u vrijeme prvog predsjednika Vladimira Plavca, društvena događanja  koja traju i danas i nezaobilazna su  dio  petrovoselske vinogradarske tradicije.

    Okupljanja u vinogradima u povodu  blagdana sv, Vika, zaštitnika vinogradara,   dovela su do manifestacije Vinkovo u Starcima i  Marinjske zabave na kojoj  se okupljaju vinogradari i  njihovi prijatelji, ali i  ljubitelji  kvalitetnih petrovoselskih vina da bi  krstili i uživali u mladom vinu.  Nažalost, samo dvije godine trajala je  manifestacija  Berba grožđa u Starcima.

   Sve vrijeme potporu udruzi davala jer Općina Staro Petrovo Selo, od vremena načelnika Ivana Brnića,  do Željka Kočijaševića i sadašnjeg načelnika Nikole Denisa,  koji kaže da se danas  svi napori koje su  vinogradari i vinari  ulagali proteklih godina   najbolje prikazuju  postignutom kvalitetom i kulturom vina, posebno  kvalitetnim graševinama.

 

  Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“  ima četrdesetak članova od kojih su polovica vinogradari.  Kao i u ostalim vinogradima u Slavoniji dominira graševina.  S plasmanom  nemaju problema. Vino koje  proizvedu najvećim dijelom  prodaju na kućnom pragu i  ugostiteljskim objektima.

  -Naša su vina  sve  bolja i kvalitetnija o čemu  svjedoče priznanja koja naši vinari donose sa ocjenjivanja i  natjecanja. Tome je doprinijela i naša udruga  edukacijom svojih članova u uzgoju vinove loze i podrumarstvu, pa su se naša vina dobila na kvaliteti. Smatram da smo postigli  zavidan nivo  kvalitete. Pored edukacije  oko sadnje i održavanja vinograda,  udruga ima  zavidnu opremu za obradu vinograda i voćnjaka  koju mogu koristiti članovi udruge.  Nažalost,   nemamo većeg interesa mladih ljudi zainteresiranih za vinogradarstvo iako je  petrovoselsko gorje idealno za vinogradarstvo i voćarstvo. Mladi su otišli, a oni koji su ostali nisu zainteresirani   - kaže predsjednik Stjepan Pavlagić i dodaje da raduje što se  uspješno nastavlja  obiteljska tradicija vinogradarstva.   

Slične objave