OPĆINA CERNIK

BRANKO TOMEK DOKAZANI HUMANITARAC: 143 puta dao krv i napunio bačvu od 60 litara

Za dobrovoljne darovatelje krvi  često se ističe  da pripadaju  najvećoj  humanitarnoj obitelji  koja okuplja ljude koji, često se ističe, ne pitaju  kome daruju krv i  kome spašavaju život.  Nekim ljudima, a jedan je od njih i Cerničanin Branko Tomek, davanje krvi postalo je  životno opredjeljenje, a on jedan među mnogima, koji nesebično daruje svoju krv za liječenje bolesnika više od 40 godina. Rijetki se,  međutim, mogu pohvaliti  da su krv dali  143 puta, a Branko se  nada da će, ako mu to zdravlje omogući, doći i do brojke od 150  puta darovanu krv.  

  Kaže da je  sve počelo kada je prijatelju, s kojim je studirao za učitelje na Pedagoškoj akademiji  u Petrinji,   trebala krv radi operacije.

  -Nekoliko se nas prijatelja odazvalo pozivu  Crvenog križa za dobrovoljno darivanje krvi.  Tada se davalo 2,5 decilitara krvi, za razliku od danas, kada se daruje 4,5 decilitara. Pomogli smo prijatelju   koji se nakon oporavka vratio studiranju.

   Do sada sam krv dao 143 puta a to je jedna lijepa bačva od 60 litara. Pokušat ću dati krv 150 puta, što je  veoma blizu. Zbog navršenih 65 godina života  mogu krv davati samo dva puta godišnje, a do sada sam  krv davao četiri puta godišnje.  

  Osim davanja krvi na  akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, odlazim u Zagreb gdje u  bolnici u Petrovoj ulici dajem krvnu plazmu  koja je namijenjena za liječenje bolesne djece.

   Darivanje krvi donosi mi zadovoljstvo i sreću jer znam da  sam nekome spasio život. Iz obitelji  za sada nije nitko  krenuo mojim putem, a nadam se da će  neki od  šest unuka nastaviti mojim stopama.

   Radeći u školi  41 godinu mogu reći da su neki od mojih učenika kada su postali punoljetni postali dobrovoljni darovatelji krvi što me čini sretnim, jer sam primjerom utjecao na njihovu odluku o humanosti  darivanja krvi.  Smatram da bi se mladi i zdravi ljudi  trebali  uključiti  u darivanje krvi, zbog sebe ali i zbog onih  kojima je krv potrebna -  priča  Branko Tomek.

  Branko Tomek, kao višestruki darovatelj krvi,  za svoju humanost primio je brojna priznanja. Dobio je  Grb Općine Cernik, Medalju grada  Grada Nova Gradiška, Povelju zahvalnosti  Brodsko-posavske županije,  a odlikovan je Redom Danice Hrvatske  sa likom Katarine Zrinski.

 

Slične objave