OPĆINA STARO PETROVO SELO

TURISTIČKO PRIZNANJE DOMAĆINSTVU PETAR DUMENČIĆ: Starci, selo bez stanovnika postaje turistička destinacija

O Starcima, selu koje su  početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća počeli napuštati njegovi stanovnici i na kraju ga  gotovo  svi napustili,  pisali smo u posljednje vrijeme u nekoliko navrata. Pisali smo i o tome da se  na obronke Babje gore   vratio život, ali ne na stari način.  Interes  pojedinaca , uz potporu Općine Staro Petrovo Selo, zapušteno zemljište  i šikare, pretvorili su, u većem dijelu, u  vinograde i voćnjake.

     Iako još uvijek bez stanovnika, ostali su od starih Starčana samo Jura i Ana, Starci  su  postali poznati po  manifestacijama koje se tamo održavaju, od Vinkova u Starcima do   glazbene manifestacije Rock Starci, koja je postala regionalno poznata.

    Starci su  neplanirano pošli   turističkim smjerom i  postali mjesto u  kome se grade vikendice, rado dolazi na izlete i na razne skupove  za koje je, uz ljepotu  krajobraza, prostorne  uvjete  na svom imanju osigurao Petar Dumenčić.  

    Da je tomu tako  potvrđuje i turističko  priznanje  koje  dobilo njegovo  seosko domaćinstvo.  Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kao posebno priznanje dobilo je u kategoriji „Turistička seljačka obiteljska gospodarstva“. Svečanost dodjele nacionalnih nagrada održana je  28. siječnja 2020. godine u Zagrebu u  Hotelu  Academia

   Projekt „Suncokret ruralnog turizma“ provodi   Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “ Klub članova Selo“, a  SEOSKO DOMAĆINSTVO PETAR DUMENČIĆ“, kao kandidata za ovo prestižno turističko priznanje predložila je  Turističke zajednice Brodsko – posavske županije.

 Ovo priznanje sigurno je vjetar u leđa obitelji Dumenčić, ali i ostalim   Starčanima i Općini Staro Petrovo Selo da još bolje osmisle sadržaje  koji će biti turistička ponuda.

Slične objave