hss.bpž

HDZ JE OBLJETNICU OPERACIJE BLJESAK BESRAMNO ISKORISTIO U PREDIZBORNE SVRHE

Najoštrije osuđujemo zlouporabu obilježavanja vojno-redarstvene, oslobodilačke akcije Bljesak u predizborne svrhe kao i činjenicu da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković opravdavaju provokaciju ponovne promocije ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ u režiji „desnog krila“ HDZ-a.

 

Ovim nedopustivim incidentom organizatora željelo se dodvoriti onima koji koketiraju s ustaštvom, a udaljili su se od HDZ-a. Zato je organizator i onemogućio prisustvovanje obilježavanju Bljeska gospodinu Miroslavu Škori, lideru krajnje desnice, koji oduzima glasove upravo HDZ-u, i trenutačno je treća politička snaga u državi. No, dopustiti da bilo tko u službenim delegacijama, uz državni vrh, nosi obilježje „Za dom spremni“ civilizacijsko je ponižavanje i države i njezinih građana, ali i – u prvom redu – branitelja te svih onih koji su dali živote za Hrvatsku u operaciji Bljesak.

 

Pravdati se da su provokatori nosili majice sa „službenim oznakama HOS-a“ također je podvala, jer je predsjednik Franjo Tuđman davno prije Bljeska raspustio HOS, osudivši pokušaje stvaranja paravojske i sam, nedvojbeno, fašistički pozdrav.

 

Dakle, gospodin Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, odbijanjem da sudjeluje u obilježavanju Bljeska uz osobe koje se očito ne odriču dijelova najtamnije hrvatske povijesti, povukao je državnički, jedini mogući potez. Dosta je bilo zatvaranja očiju pred sve drskijim filoustaškim provokacijama. Osuđujući Milanovićevu državničku gestu i stavljajući se na stranu onih koji i na službenim, državnim manifestacijama, nose ustaška obilježja, i g. Plenković, i g. Jandroković još jednom su iskazali svoje političko licemjerje te su pokazali da je u njihovim politikama malo toga europskog.

 

Sugestije da je predsjednik Republike Milanović trebao ignorirati provokaciju te sudjelovati u službenom protokolu, i tek nakon toga osuditi izrežirani predstavu, dokazuje kako vlast HDZ-a i partnera pokušava filoustaštvu dati pravo građanstva. HSS će se takvim pokušajima najoštrije suprotstavljati.

 

Slične objave