OPĆINA REŠETARI

Završena izgradnja reciklažnog dvorišta u općini Rešetari

REŠETARI,  13.  svibnja 2020. -   Završna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području  Općine Rešetari“  bilo je prigoda za izražavanje zadovoljstva svih koji su u  planiranom roku sudjelovali i izgradili jedno od najsuvremenijih i najvećih reciklažnih dvorišta ne samo u Brodsko-posavskoj županiji već i u Hrvatskoj. Reciklažno dvorište je u potpunosti uređeno i opremljeno i nakon što se uskoro dobije uporabna dozvola  stavit će se na uporabu stanovnicima općine Rešetari. Reciklažnim dvorištem upravljat će  Odlagalište d.o.o. Nova Gradiška.

   O postupcima i radnjama koje su  do kraja dovele  realizaciju  projekta vrijednog 5.174.904,38 kuna koji je EU sufinancirala sa  4.111.669,93 kuna iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike  sa  zadovoljstvom su govorili predstavnici požeške tvrtke  „Promet građenje“ koja je izvela  radove i tvrtke „Ingri“ d.o.o., Ruščica koja je  obavila nadzor, te savjetnik  Boris Majić iz tvrtke Daedalus  koji je naglasio transparentnost  Općine Rešetari i načelnika  Zlatka Age  i kazao da je   projekt  „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području  Općine Rešetari“  u  Ministarstvu zaštite okoliša i energetike istaknut kao najbolji. Završnu konferenciju projekta vodila je Senka Vranić,  direktorica tvrtke „Sintagma”  koja je bila zadužena za vidljivost projekta.  Zadovoljstvo   završetkom projekta izrazili su i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković i  načelnik Zlatko Aga.

„ Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos u izgradnja i opremanju reciklažnog dvorišta. Mogu reći da sam ponosna na sve aktivnosti koje se realiziraju, pa tako i na ovaj projekt koji će svima nama omogućiti da imamo čisti i zdraviji okoliš“, rekla je Milka Perković i istaknula dobru suradnju Općinskog vijeća s načelnikom Zlatkom Agom.

„Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta nećemo samo zadovoljili zakonske obveze.  Na nama je sada veliki posao da informiramo  građane s  prednostima reciklažnog dvorišta i mogućnostima  odlaganja različitog otpada.  Nadam se da će se time građani  riješiti  loših  navika odbacivanja otpada u prirodu  i ubuduće ga na adekvatan način odlagati u reciklažnom dvorištu“,  kazao je Zlatko Aga.

    Općinski načelnik nije propustio istaknuti da je reciklažno dvorište  drugi od tri  velika projekta koji će  općinu Rešetari svrstati među  ekološki najodrživije općine.  Prvi projekt bila je sanacija deponije komunalnog otpada  u koju  je  uloženo 22 milijuna kuna, a nakon  reciklažnog dvorišta na redu je  izgradnja  reciklažnog dvorišta  za građevinski otpad.  

   Izgradnja reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja. Kroz edukaciju stanovništva osigurava se prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koje se može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

  Cjelokupno stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari, imat će direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je isto osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i na način da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno novo radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

 

Slične objave