GORNJI BOGIĆEVCI

Bogićevljani pod posebnim uvjetima obilježili blagdan Duhova i Dan općine

GORNJI BOGIĆEVCI, 1. lipnja 2020. - Bogićevljani ove godine pod posebnim uvjetima obilježavaju blagdan Duhova i Dan općine. Okupljanja su uvjetovana pandemojom koronavirusa i mjerama zaštite, pa se ovogodišnji Dan općine obilježava skromno, ali i dostojanstveno, s malim brojem uzvanika i bez uobičajenih  kulturnih i  sportskih događanja. Izostalo je ove godine tradicionalno druženje u Hrvatskom seljačkom domu  i  pečeni vol.

 To ne znači da jučer  nije bilo svečano  u Gornjim Bogićevcima. Budući da je popustila pandemija koronavirusa, a dozvoljene  su mjere okupljanja u manjim skupinama, omogućeno je time da  se svečano i uz druženje  obilježi  blagdan Duhova,  a  Bogićevljani i njihovi gosti  blagdanskim slavljem obilježe  svoju i jednu  od  najstarijih svetkovina crkve. Isto je  tako i  na Duhovski ponedjeljak, kada se  zajedno sa stanovnicima ostalih mjesta u općini, obilježava i  Dan općine.   

  U župnoj crkvi svetu misu služio je fra Ivo Brezović, ističući nužnost života u duhu zajedništva, pozitivnom razmišljanju i  trudu  da dobro nadvlada zlo.  Potom je, nakon što su  položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika  poginulim  hrvatskim domoljubima  i spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predvodio molitvu. Odana je time počast ljudima koji su  svoje  živote utkali u  temelje slobodne i neovisne domovine  Hrvatske.

 -Ovogodišnji Dan općine obilježavamo u izvanrednim okolnostima. Moram naglasiti da su naša Vlada i  nacionalni Stožer civilne zaštite  jako dobro odradili posao i spriječili da ne dođe do širenja epidemije i katastrofe. Budući da u ovom trenutku ne možemo peći vola i organizirati kulturna i sportska događanja, te druga javna okupljanja, odlučili smo da Dan općine obilježimo simbolično sa svečanom sjednicom na koju smo pozvali kolege načelnike, župana  i predsjednika Županijske skupštine, predsjednike udruga koje djeluju na području naše općine i čiji rad financiramo iz općinskog proračuna, te  predstavnike umirovljenika. Manifestacije  koje  organiziramo u povodu Dana  općine, a to su sportska natjecanja i seoske igre,  te večer folklora  i aktivnosti koje organizira braniteljska udruga, organizirat ćemo  za blagdan Velike Gospe  ako nam epidemiološka situacija to dozvoli.

  Na svečanoj sjednici ćemo govoriti o proteklih godinu dana i prezentirati  što smo to radili  - kazao je načelnik Pavo Klarić.

 

Slične objave