NOVA GRADIŠKA

OBLJETNICA: 40 godina prijateljstva Nove Gradiške i Herzogenauracha

NOVA GRADIŠKA, 7.  lipnja 2020. - Ove se godine obilježava 40 godina prijateljstva Nove Gradiške i njemačkog grada  Herzogenauracha. Nažalost, pandemija koronavirusa  odgodila je planirane susrete  jemačkog grada lježava 2020. adiške i Herzogenauracha ijateljstvu gradova. Nova GraDIŠKA,  KUD ,,Radinje,, Sičei  i obilježavanje ove hvalevrijedne obljetnice.

   -Održavamo stalne kontakte, pa smo tako prije nekoliko mjeseci  gradonačelniku Germanu Hackeru čestitali na  ponovnom izboru za gradonačelnika. Prošle godine smo imali radni sastanak u Novoj Gradiški i dogovarali pojedinosti  obilježavanja  40. obljetnice prijateljske  suradnje.  Dogovorili smo  da u srpnju naše izaslanstvo od  50 osoba  ide u Herzogenaurach, a da oni   potom uzvrate posjet i dođu u Novu Gradišku  u listopadu.     Zbog nastale situacije   obilježavanje obljetnice smo prolongirali za  vrijeme kada se za to steknu epidemiološki uvjeti- kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

 

         Podsjetimo. Prvi kontakti uspostavljeni su zahvaljujući Marku Lončaru u kolovozu 1976. godine. Narednih godina  na gostovanje  u Herzogenaurach odlaze  ,,Tamburica,, Staro Petrovo Selo i KUD ,,Radinje,, Siče, a održavaju se i sportski susreti (kuglači).   Godine 1978. razmijenjeni su posjeti delegacija  Grada Herzogenauracha i tadašnje Općine Nova Gradiška, kada je i  izražena želja  za potpisivanje Povelje  o prijateljstvu gradova.

 

     Povelju o prijateljstvu potpisali su 5. svibnja  1980. godine u Novoj Gradiški  Hans Ort, tadašnji gradonačelnik Herzogenauracha i tadašnji predsjednik Skupštine općine Nova Gradiška i  bivši novogradiški gradonačelnik Josip Vuković. Povelja o prijateljskoj suradnji potpisana je u želji da se učvršćuje i njeguje prijateljska suradnja Herzogenauracha i Nove Gradiške i trajno vezuju  odnosi između društava i institucija na području privrede, kulture, sporta, socijalne i zdravstvene zaštite. Narednih 40  godina  potvrdilo  je da povelja kao simbol prijateljstva predstavlja akt trajne i svestrane suradnje u interesu građana dva grada.

 

   Od uspostavljanja prvih službenih odnosa između dva grada, održani su  brojni susreti građana i čelništva dva grada, susreti gospodarstvenika, udruga i društava, te brojni drugi kontakati koji su izrasli i u  brojna osobna neraskidiva prijateljstva. Posljednjih godina posebno se razvila suradnja  u obrazovanju između Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška i  partnera u Herzogenaurachu, među kojima je i tvrtka INA Schaeffler.

 

  Istaknimo i ovom prigodom  Marka Lončara, čovjeka koji je  pokrenuo kotač prijateljstva i godinama ga održavao  zajedno s  Hansom  Langom, gradonačelnikom Hezogenauracha,  gradeći prijateljstvo između dva grada i njegovih građana, a potom sa sadašnjim gradonačelnikom  Germanom Hackerom i novogradiškim gradonačelnicima.

 

Slične objave