NOVA GRADIŠKA

Realizacija Investicijskog plana Vlade za općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška očekuje se početkom iduće godine

GORNJI BOGIĆEVCI, 12. linja  2020. -   Konkretizira se investicijski plan  Vlade RH za  gradove  Pakraca i Lipik, te Općine  Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.    Podsjetimo. U povodu obilježavanja 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, predsjednik Vlade Andrej Plenković    je 30.  travnja prošle godine   boravio  u Okučanima. S njim je   bila i  tadašnja  ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja je  gradonačelnicima i  općinskim načelnicima uručila odluke  u vezi s Intervencijskim planom kao  instrumentom  kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

-Uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju, namjera je, kako je tada istaknuto,  da uloga lokalnih jedinica bude snažnija kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata.

 Koncem svibnja  je u Okučanima sa općinskim načelnicima  održan pripremni sastanak razvojne agencije brodsko-posavske županije CTR. Uz načelnike Acu Vidakovića, Pavu Klarića, Zvonimira Karlika i  Velimira Paušića,  Mirelu Brechelmacher, ravnateljicu CTR-a,  na radnom sastanku  su bili pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Katica Mišković i Davor Huška, te Senka Horvat iz razvojne agencije Požeško-slavonske županije.

 

  -U okviru intervencijskog plana za gradove  Lipik i Pakrac i općine Okučani,  Stara Gradiška,  Gornji Bogićevci i  Dragalić, u kojem i  mi  kao Općina participiramo, govori se o 100 milijuna eura.  Naš je zadatak, i na njemu radimo, da pripremimo projekte. Donijeli smo   niz projekata  koji, moraju biti kolektivni projekti  do kraja godine,  da bi se u njihovu realizaciju počelo već početkom iduće godine.  Razgovarali smo o tome  s ljudima iz ministarstva  i razvojne agencije  naše i  Požeško-slavonske županije, koja pokriva njihova dva grada.

  Bili smo godinama zapostavljeni i sada to Vlada ispravlja.  To je velika prilika za naš razvoj. Naglasak je  na projektima  iz gospodarstva, a  ne da gradimo samo  pješačke staze po kojima nema tko hodati.  Ja i  kolege općinski  načelnici    smo razgovarali  i zaključili da nam   na ovom području treba  klaonica,  sušionica za voće i povrće,  hladnjača, te drugi kapaciteti koji će  potaknuti poljoprivrednu djelatnost i gospodarstvo.

    U  našoj poduzetničkoj zoni vratili smo  u vlasništvo općine objekt koji se i sada djelomično koristi  od poduzetnika iz Banja Luke i vlasnika općih poljoprivrednih gospodarstava  koji koriste mješaonicu  stočne hrane i silos. U funkciji je 70  do 80 posto prostora, ali ne onako  kako bi to trebalo.

  Naš problem je što ne možemo spojiti  tri poljoprivrednika koji se, naprimjer, bave ratarstvom, da zajedno kupe kombajn koji će ukupno raditi 15 dana godišnje.  Svi hoće  imati svoj kombajn. Isto je i u voćarstvu. U pitanju je naš mentalitet. Svi hoće imati svoje traktore umjesto da svi racionalno  koriste jedan traktor, koji  veći dio godine stoji negdje u hali. Moramo to mijenjati - kaže  Pavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima.

 

 

 

 

 

 

Slične objave