NOVA GRADIŠKA

Završna konferencija projekta „I naš grad razvrstava otpad“

NOVA GRADIŠKA, 16.  listopada 2020. - Danas je održana završna konferencija projekta  „I naš grad razvrstava otpad“.  U ime tvrtke EcoSolutions koja  je  bila partner  u projektu, na suradnji se zahvalio Igor Šišara.  O provedbi projekta  i nužnosti ulaganja daljnjih napora kako bi se otpad  zbrinjavao na adekvatan način  govorili su  zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i direktor Odlagališta Marijan  Furić, a o realizaciji projekta Gordana Šimić.

   -S aktivnostima se  treba nastaviti jer je najteže promijeniti navike. Svatko od nas danas u prosjeku baci jednu plastičnu vrećicu. To je dnevno 4 milijuna plastičnih vrećica  u Hrvatskoj. Moramo mijenjati navike i mi se moramo mijenjati. Buduće bi aktivnosti trebale ići, ne odnosi se to samo na Novu Gradišku, već na cijelu Hrvatsku, na što veće i učestalije edukacije mladih, od djece  vrtićke dobi  do osmoškolaca i srednjoškolaca. Ako u ranijoj dobi steknu navike  sprečavanja pravljenja otpada to će im  ostati do kraja života - kazao je Igor  i zahvalio svima  koji su s njima surađivali.

   -U ovom projektu smo pokazali da  se u međusektorskom  suradnjom možemo postići puno. U ovom slučaju radi se o podizanju svijesti, izmjenama navika što je jako teško za sve naše krajnje korisnike, a to su svi  oni koji stvaraju otpad. Informativno edukacijske i obrazovne aktivnosti  koje smo  provodili kroz ovaj projekt  zahvatile  su sve dobne skupine od  najmlađih do najstarijih naših sugrađana.

   Na dobrom smo putu ali  još nismo postigli krajnji cilj jer su se mnogi oglušili na sve naše  letke, plakate i  javne tribine. Većina  je pratila naše aktivnosti  i njima se zahvaljujemo.  Nadamo se da ćemo postići  prvi cilj,  a to je sprečavanje nastanka otpada. Onaj krajnji je   da što manje otpada odlažemo. Kada govorimo o našem gradu on je  sanirao svoju deponiju, krenuli smo sa velikim projektom  izgradnje reciklažnog dvorišta,  a imamo u planu izgradnju sortirnice  i kompostane.  Bitan  korak je  bio ovaj relativno mali projekt   kojim smo podigli svijest  građana  i svijest o sprečavanju nastanka otpada - kazala je Ivana Trupina.

    Marijan  Furić, direktor Odlagališta  d.o.o. govorio je  o uključenosti tvrtke  u ovaj projekt  istaknuvši da  su u četiri ciklusa podijelili više od 25.000 letaka i brošura i sudjelovali u osam  radio emisija i napravili  video uradak.

    -Moram se zahvalit gradonačelniku Vinku Grgiću, njegovim zamjenicima i svim službama  što su prepoznali problematiku  gospodarenja otpadom  u gradu Nova Gradiška.  Osim ovog projekta Grad je aplicirao i projekt  nabavke komunalne opreme  kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  izgradnju  reciklažnog dvorišta prema EU fondovima i dobio bespovratnih 4,5 milijuna kuna. Reciklažno dvorište je izgrađeno  - kazao je, uz ostalo, Marijan Furić i dodao da Grad  radi prijavu projektnog prijedloga za izgradnju sortirnice.

    O tijeku realizacije projekta  „I naš grad razvrstava otpad“ govorila je  njegova voditeljica Gordana Šimić. Kroz  projekt su realizirana četiri osnovna postulata  u gospodarenju otpadom i to: sprečavanje nastanka otpada, ponovna uporaba otpada,  razvrstavanje i kućno  kompostiranje otpada. Ukupna vrijednost projekta  iznosi  382.964 kune, od kojih je financiran  sredstvima Europske unije iz  Kohezijskog fonda u iznosu od  325.519,40 kuna.

   

 

 

 

 

 

Slične objave