Nastavlja se tradicija folklora „Kolo na Medanu“

DREŽNIK: KUD“DREŽNIK“obilježio 20 godina rada i postojanja

DREŽNIK, 28.lipanj 2020.- Jučer je u Drežniku bilo jako svečano. Kulturno umjetničko društvo „Drežnik“ slavilo je 20 godina rada i postojanja tradicionalnom folklornom manifestacijom „Kolo na Medanu“. Evocirana su sjećanja na prve početke rada društva o čemu je govorio njegov prvi predsjednik Andrija Vlaović.

   Svečanost obilježavanja bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, zamjenik načelnika Željko Kolaković, predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković, predstavnici Hrvatske radio televizije, Odjela za pučku i predajnu kulturu.

„S radošću i ponosom se danas prisjećamo početaka rada društva kada je nekolicina entuzijasta došla na ideju da selo Drežnik ožive tradicijskom pjesmom i plesom. Od te, sada već davne 1999. godine pa sve do današnjih dana, članovi ovog kulturno umjetničkog društva stasali su poput ovih naših slavonskih hrastova i ravnice u prave plesače, pjevače, čuvare narodnog blaga. Tijekom cijelog svog rada i postojanja ime svoga sela dično su pronosili diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica i danas s pravom možemo reći da je ljubav Drežljana prema svojoj prošlosti i kulturnoj baštini ipak pobijedila. Drežnik je postao sinonim za kulturnu baštinu, običaje, čuvena “šetana kola” čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom“, rekao je načelnik  Zlatko Aga.

Davor Vlaović, saborski zastupnik i Danijel Marušić, župan BPŽ pohvalili su rad društva i sve njegove članove i entuzijaste koji pomažu da se sačuva tradicija folklora i kulturna baština ovog kraja koju društvo predano njeguje. je „18. Kolo na Medanu“otvorio je župan Danijel Marušić.

„Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, rad u društvu puno nam znači, hvala na svakoj probi, provedenom trenutku u društvu. Puno smo proputovali, družili se, pjevali, plesali, glumili, vjerujem da će se tako nastaviti i ubuduće“, rekao je Branko Vukšić, predsjednik društva.

Nastupili su u bogatom kulturno umjetničkom programu uz domaćine članice ženske pjevačke skupine KUD-a „Drežnik”, tamburaški orkestar pod vodstvom Hrvoja Milaka, dječju skupina KUD-a „Drežnik” koju uvježbava i vodi Josipa Akmačić, nastupili su i gosti Kulturno umjetničko društvo „Dragalić”, Folklorni ansambl Požega, Udruga umirovljenika Nova Gradiška, ženska pjevačka skupina KUD-a „Šokadija” Batrina i muška pjevačka skupina „Baje” iz Ivanovca.

 Treba spomenuti kako oko devet godina društvom koordinira i vodi ga folklorni pedagog Nikola Kramar koji se, također, prisjetio rada s članovima ovoga društva i svih onih lijepih trenutaka provedenih s Drežljanima. Predstavljena je i Monografija autorice Višnje Mikić. Dodijeljena su priznanja i zahvalnice najzaslužnijim članovima i svima koji pomažu rad KUD-a „Drežnik“.

 Kao i svake godine nije izostalo, unatoč mjerama opreza zbog koronavirusa,  zajedničko „Kolo na Medanu”, na središnjem trgu u mjestu, a pjesma i slavlje nastavilo se duboko u noć.

 

 

Slične objave