OPĆINA REŠETARI

PROJEKTI KOJI ŽIVOT ZNAČE: Općina Rešetari iz EU fondova povukla preko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava

REŠETARI, 29. lipanj 2020.- Obilježavanje Dana općine Rešetari bila je prilika da se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća govori o postignućima u proteklih godinu dana i planovima za iduće razdoblje. O tome su govorili predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković i općinski načelnik Zlatko Aga.  Imali su se s čime pohvaliti jer je  Općina Rešetari realizirala  i realizira  više  iznimno vrijednih i skupih projekta  koji unapređuju  život stanovništva.

    O čemu se radi  vidljivo je iz govora  načelnika Zlatka Age.

     - Poštovani saborski zastupnici, poštovani župane, štovani izaslaniče ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda gosp. Tomičiću, pukovniče Čorak, poštovani gradonačelniče Grgiću i kolege načelnici općina u našem okruženju, draga predsjednice Općinskog vijeća, štovani vijećnici općine Rešetari, poštovani dragi gosti i prijatelji naše općine, dragi uzvanici!

Želeći Vam svima iskrenu dobrodošlicu u našu i vašu općinu Rešetari, zahvaljujem Vam se svima što ste svojim dolaskom na današnju sjednicu uveličali proslavu 27. godišnjice rada naše Općine.

Vjerujem da ste svi vi u proteklim mjesecima često kao i ja, izgovarali rečenicu: „Da mi je netko rekao da će nam se ovo dogoditi nikad ne bi povjerovali.“

Još nakon nove godine smo slušali o nekom novom virusu daleko na istoku. Ali, samo nekoliko tjedana kasnije život nam se iz temelja promijenio. Rekao bi da je pandemija korona virusa gotovo zaustavila život da dva mjeseca, a posljedice koje ostavlja svakako ćemo osjećati još puno duže. Ipak, nije mi namjera da danas pričamo samo o koroni jer vjerujem da je i vama ta tema postala mrska. Uostalom,  s tim smo se problemom morali nositi brzo i efikasno, poučeni nekim ranijim krizama. S ovog mjesta, vjerujem u ime svih nas i u ime svih mještana općine, velika zahvala i poštovanje prije svega ide medicinskom osoblju koje je spašavalo živote oboljelih od COVID-a 19 te svima koji su se besprijekorno davali tih mjeseci pai sada ovih dana kada se virus opet budi. Također, svima službama i djelatnicima koji su unatoč opasnosti od zaraze brinuli se za naše građane čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih, te veliko hvala mještanima općine na disciplini i odgovornosti koju su pokazali. Poziv je i dalje da se držimo svih predloženih mjera kojima bi smo otjerali taj prokleto sitni, ali podli i zločesti virus.

Da se poslužim riječima s aktualne državne mature -Ispit smo s uspjehom položili iako pitanja sigurno nisu bila lagana već naprotiv i nepoznata.

Svjesni smo da je novi ispit još i zahtjevniji pred nama. Proračun je do kraja godine izgubio prema procjeni najmanje 30% izvornih prihoda, što je za nas puno, a naš je zadatak ne zaustaviti važne investicije i razvojne projekte kako bi poduzetnici nastavili raditi, a građani osjetili vidljive rezultate za sva sredstava koja izdvajaju u lokalni proračun.

Općina Rešetari je kao što znate, najuspješnija općina po ugovorenim sredstvima iz EU fondova. Naime, kroz općinsku upravu, komunalna i trgovačka društva te naše ustanove povukli smo do sada preko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a svih ovih mjeseci gotovo svakodnevno ili pišemo projekte ili po istima izvještavamo ili nam stižu obavijesti o prihvaćanju novih projekata novih infrastruktura za koje ćemo povući europska sredstva pa ću vam samo nabrojati neke:

- sanacija zatvorene deponije u Rešetarima – ukupna vrijednost 22 milijuna kuna

- izgradnja reciklažnog dvorišta – 5,1 milijun kuna

- nabavka spremnika za domaćinstva – 500 tisuća kuna

- izgradnja nerazvrstanih cesta – 2,5 milijuna kuna

- izgradnja sportske dvorane u Adžamovcima – 10 milijuna kuna

- izgradnja aglomeracije – kroz svih sedam  naselja općine izgrađena je vodovodna i kanalizacijska mreža s priključcima  - vrijednosti 42 milijuna kuna

- projektiranje i izgradnja pročistača otpadnih voda s Novom Gradiškom i Cernikom – 50 milijuna kuna

- izgradnja novog dječjeg vrtića u Rešetarima - 9,5 milijuna kuna

- izgradnja područnog vrtića u Adžamovcima – 1,7 milijuna kuna

- izgradnja prostora DVD-a i mjesnog doma u Rešetarima – 9 milijuna kuna

- obnova vanjske rasvjete – postavljanje LED rasvjete – 2,5 milijuna kuna

- program pomoći starima i ugroženima kroz program ZAŽELI – 5 milijuna kuna

- energetska obnova OŠ u Rešetarima koju je provodila BPŽ – 3 milijuna kuna

- postavljanje WI-FI mreže – 15 tisuća EURA

- energetska obnova zgrade općine Rešetari – 1,5 milijuna kuna.

Uz ove velike projekte ništa manje nisu bitni projekti: obnova mjesnih domova, staza-nogostupa, čišćenje kanala i poljskih putova, uređenje groblja i kapelica, naših vodotokova Rešetarice i Adžamovke, a posebno, kao što vidite, danas s Vama dijelim ponos što smo vlastitim sredstvima dogradili zgradu općine te obnovili stari dio,a za koji dan u potpunosti će svi poslovi oko ovoga projekta biti gotovi jer općina Rešetari sada zasigurno ima najbolje uređene urede koje i zaslužuje jer smo zasigurno jedna od najboljih i radišnijih općina.Tako da imamo provedbu još jednog od dva EU projekta koja su nam jako bitna i draga s Ministarstvom uprave jer smo jedni od rijetkih, tj. 15 gradova i općina u ovomkrugu provedbe projekta smo upravo mi izabrani, a radi se o projektu „Uvođene sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu“ ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna u koji je uključena i Državna škola za javnu upravu.

Dakako pripremaju se i novi projekti poput Poduzetničke zone u Rešetarima, odnosno, imamo sve dozvole za gradnju i to će nam biti novi izazov u idućem periodu. Sportski centar Rešetari je u fazi projektiranja i apliciranja, projekt poučnih staza je u fazi apliciranja, projekt uređenja ulice Braće Radića u Rešetarima je u fazi javne nabave, izgradnja ŽC Zapolje-Brđani, dobivena je građevinska dozvola te se nadamo skorom početku radova uz pomoć naše županije na uređenju obilaznice Rešetari – Baćindol  s kružnim tokom u Rešetarima, početak skorih radova projektiranja Doma kulture u Rešetarima te daljnje aktivnosti na uređenju cesta i nogostupa s posebnim sigurnostima na cestama, izgradnjom semafora za sigurnost u prometu na nekoliko točaka koje su kritične za sve sudionike u prometu kao i niz drugih projekata kojima ćemo se voditi u idućem razdoblju, a koji su nam važni za bolji i ugodniji život na području općine Rešetari.

Zahvaljujem svima koji su nam u ovim, zaista izazovnim trenutcima, ali kroz sve projekte pomogli i dali svoju podršku.

Pred Općinom Rešetari je, uvjeren sam, bolja budućnost. Naši strateški projekti do iduće godine su:

- dogradnja osnovne škole u Rešetarima,

- izgradnja uređaja za pročišćavanje voda

- početak uređenja poduzetničke zone

- osnivanje turističke zajednice općine s  kojom želimo potaći poljoprivredno-gospodarski razvoj i omogućiti veću zaposlenost svih građana, starih i mladih kroz rad na zemlji i svojim OPG-ovima

- te podizanje kvalitete društvene infrastrukture.

S tim pokrećem svoj pogled optimistično naprijed i upirem ga ka budućnosti.

Ponosan  sam i na to što su Rešetari moderna europska općina po mjeri građana. Postigli smo razinu djelovanja  u općini  zasnovanih na osluškivanju potreba građana te na praćenju općih društvenih i ekonomskih trendova.

Poseban podastrek Općina pruža djeci, mladima i starijim stanovnicima Općine i u recesivnim uvjetima Općina kontinuirano osigurava sve standarde ovih  najosjetljivijih dijelova našeg društva i života.

Poštovane dame  i gospodo…

Moja vizija Općine Rešetari je nadasve europske općine, uspješnih, zadovoljnih i poslovnih ljudi. Općina  u kojoj građani sagledavaju njene mogućnosti  i znaju oplemeniti  njegove potencijale. Općina  u kojoj su ljudi ponosni što su  u njoj rođeni, sretni da u njoj imaju prilike živjeti i poduzimati sve jer žele doprinijeti razvoju svoje općine, županije i lijepe nam države Hrvatske.

Želimo općinu visokog društvenog, socijalnog i komunalnog standarda.

Krenimo zajedno na putovanje u  budućnost svi i dajmo se više za opće dobro jer samo tako bit ćemo bolje društvo.Zahvaljujem se svim našim ustanovama, klubovima i društvima koja kulturom svoga rada i programa nadilaze  veličinu naše Općine.  Hvala svima poduzetnicima na aktivnostima kojima čuvaju radna mjesta i otvaraju nova, jer to nam silno treba upravo sada.

Sjetimo se kako je naša općina izgledala prije nekoliko godina. Zato sam zahvalan i svim djelatnicima općinske uprave, a zadnjih godina nas je bilo preko 60 zaposlenih ljudi, kao i investitorima s kojima svih ovih godina odlično surađivali i radili na općem napretku kao i svim izvođačima radnih aktivnosti na svim infrastrukturama.

Puno hvala predsjednici  Općinskog vijeća i svim vijećnicima, kao i mom zamjeniku  gospodinu  Kolakoviću.

Budimo i dalje primjer suživota  i tolerancije, a u duhu vrijednosti odgovornih ljudi, potaknimo sve naše mještane da budemo pokretači novih vrijednosti.

Svoj posebni doprinos u razvoju Općine daju i ljudi, koje danas, kao i svake godine, nagrađujemo i dajemo im priznanje.

Ovo je dan kada Općina svojim sugrađanima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor za razvoj svoje Općine.

U svakom razdoblju povijesti Općine  za stvaranje rezultata i razvoj naše sredine, uvijek ste bili zaslužni ljudi.

Stoga  posebne čestitke upućujem svim nagrađenima, koji će danas primiti javna  priznanja Općine Rešetari.

Ne smijemo zaboraviti da se naša sela grade stoljećima i da smo dio naše Brodsko-posavske županije pa hvala i našem županu i županiji na svekolikoj pomoći i suradnji.

Općina Rešetari je majčinska Općina koju volimo i kojoj puno toga dugujemo.  Svjesni smo činjenice da se nikada nećemo moći odužiti Općini, koja nam je dala svoju pripadnost, tako da danas i uvijek imamo razlog za slavlje i ponos što joj pripadamo.

Neka nam u svakoj prilici bude na pameti misao u našim životima, koja nas podsjećaju da „ne možemo birati kako ćemo i kada umrijeti, ali možemo izabrati kako ćemo živjeti“.

Sretan vam Dan općine Rešetari i živjeli!

 

 

 

 

 

 

Slične objave