NOVA GRADIŠKA

SAMO TRI: Iz V. izborne jedinice u Sabor idu Marijana Balić, Ružica Vukovac i Marina Opačak-Bilić

NOVA GRADIŠKA, 9. srpnja 2020. – Kvote o zastupljenosti žena na listama za 10. saziv Sabora  su se u većoj ili manjoj mjeri poštivale na štetu žena. Rezultati izbora u V. izbornoj jedinici su tu štetu  još povećali  pa tako od 14  zastupnika  u saborskim  stolicama će sjediti  samo tri.   Od  osam  mandata u Saboru koliko ima HDZ, jedno ima MARIJANA BALIĆ. Od tri  mandata sa liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Hrvatskih  suverenista  jedno je  pripalo  RUŽICI VUKOVAC, kao što je  jedan mandat od tri koliko je osvojila Restart koalicija pripalo MARINI OPAČAK-BILIĆ (SDP).

      Može se reći da je to volja birača  i da su  oni tako izabrali jer se sve  tri saborske zastupnice ne mogu pohvaliti  brojem preferncijalnih glasova. Ime Marijane Balić zaokružilo je 580, Ružice Vukovac 1.200, a Marine Opačak  Bilić 1. 083  birača.

     Može se dogoditi da im se  u saborskim klupama pridruži još neka od  žena sa lista HDZ-a  i Restart koalicije što ovisi o volji stranaka.  Zdravko Marić nositelj liste  gotovo je sigurno  i dalje  će obnašati  mjesto ministra financija, a nije za vjerovati da će Predrag Fred Matić,  nositelj liste Restart koalcije  mjestu u EU parlamentu zamijeniti onim u Hrvatskom saboru, pa će ih u Saboru zamijeniti netko drugi sa liste HDZ-a i Restart koalicije  iz koje će to biti  netko iz  redova SDP-a  jer im to mjesto pripada po koalicijskom sporazumu. 

Slične objave