OPĆINA REŠETARI

Na zadovoljstvo ratara sa Županijom potpisan sporazum o kontroli plodnosti tla

Ispitivanje plodnosti tla od velike je važnosti za poljoprivrednike jer dostupne kemijske  analize  omogućavaju planiranje pravilne  gnojidbe i ostvarenje visokih i rentabilnih prinosa 

RŠERTARI, 27.  srpnja  2020. - Općina Rešetari u suradnji s Brodsko-posavskom županijom nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla za područje općine Rešetari.  Ispitivanje  plodnosti  tla  započelo je još 2010. godine i  u velikoj mjeri zaustavili su  negativni trendovi u zagađivanju poljoprivrednih površina.  Krenulo se  u primjenu mjera poboljšanja kvalitete tla kao neprocjenjivog  prirodnog dobra.

Ispitivanje plodnosti tla od velike je važnosti za poljoprivrednike, jednako ratare, voćare i uzgajivače povrća, jer dostupne kemijske  analize  omogućavaju planiranje pravilne  gnojidbe i ostvarenje visokih i rentabilnih prinosa.  Vrlo  važna je  to važna agrotehnička mjera pa treba  pozdraviti nastojanja Brodsko-posavske županije, a u ovom slučaju i Općine Rešetari, da se kontrolom i ispitivanjem plodnosti tla pomogne poljoprivrednicima u ostvarivanju  većih prinosa.

Županija Brodsko-posavska potpisala je zato novi sporazum o nastavku provedbe projekta s Regionalnim Centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije za 2020. godinu radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta.  Tom sporazumu pristupila je  i Općina Rešetari u podjeli troškova i rasterećenja plaćanja  OPG-ova s područja općine.

Trošak jedne analize je 390,00 kn s PDV-om, što obuhvaća uzimanje uzoraka i podataka na terenu, analizu tla, interpretaciju rezultata i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla.

Slične objave