Među nama svećenicima i redovnicima često se prepričava istinita zgoda o ocima Isusovcima  koji su obavljali Pučke misije u nekoj slavonskoj župi. Misije su trajale od nedjelje do nedjelje. U nedjelju, na završno slavlje bio je pozvan i mjesni biskup. Negdje oko petka kad su oci misionari vidjeli da nitko od vjernika ne donosi ništa za oce misionare, stariji javno, jasno i glasno reče pred ljudima:

„ MNOGI NAS PITAJU ŠTO ĆEMO DATI OCIMA MISIONARIMA U ZNAK ZAHVALNOSTI?“ Pater reče i živ osta: „ MNOGI NAS PITAJU“, a nitko živ ništa ne pita i ne daje, niti donosi! Još to nije sve. Misionar nastavi: „  AKO VAŠ DAR DADNETE VELEČASNOM ŽUPNIKU RECITE DA JE TO ZA OCE MISIONARE, A MI SMO IONAKA VEĆ ISPLANIRALI DA NAŠ ČASNI BRAT DOĐE SUTRA S KAMIONOM I PROĐE KROZ SELO PA VI ODLOŽITE VAŠ DAR NJEMU U KAMION!“

Nešto slično događa se i s našim samostanskim parkiralištem. Rijetki su oni koji su dali svoj dar. Njima i ovim putem od srca zahvaljujem. Velika većina je, kao i uvijek u sličnim zgodama, „šutljiva!“ Srdačna hvala svima onima koji su do sada dali svoj dar. Ima ih tridesetak i njihova imena su zapisana u posebnu knjigu darovatelja.

                               „ MIG-NI-DOKTOR MARUŠIĆ“

Tako ime nosi naše novo parkiralište. Ono će biti uklesano u mramornu ploču koju ćemo izvjesiti na zvonik naše župne crkve. U njemu se kriju detalji iz imena odnosno prezimena naših najvećih darodavaca. Radi se o ing. Mati Gavranu, šefu projektantske firme iz Slavonskog Broda i prezime našeg Brodsko-posavskog župana dr. veterine gospodina Danijela Marušića.

                             MATO- ING.- GAVRAN - DR. MARUŠIĆ

Uz ovo ime vezana je i jedna istinita priča o našim fratrima u Našicama. Jednog ljeta bila velika suša, a nevrijeme je uništilo mnoge vinograde u tom kraju. Vina nije bilo ni za lijeka. Gvardijan je došao na ideju da fratrima zabrani i sami spomen riječi VINO. Jedne nedjelje na stolu se našao i dobar objed, a vina ni kapi. Jedan od fratara lukavo namigne pa reče: „ AL BI SE PILO!“ Drugi prihvati izazov pa nastavi:“ KAD BI GA BILO!“ Gvardijan se osjeti prozvanim pa naredi: „ SKOČI PA NATOČI!“

Nešto slično se dogodilo i kad je riječ o našem samostanskom parkiralištu. Gvardijan fra Vjenco došao na ideju da se čim prije izgradi samostansko višenamjensko parkiralište, ali novaca niotkuda. Svoju ideju prenio je našem načelniku općine gosp. Vitomiru Žakiću, koji ju je proslijedio našem županu dr. veterine Danijelu Marušiću, a župan, ne budi lijen, prenio  projektantskoj firmi u vlasništvu ing. Mate Gavrana u Slavonskom Brodu. Gospoda se dobro poznaju, zajednički su vodili kampanju u borbi za Brodsko-posavskog župana. Poznavali su dobre i loše osobine jedan drugoga. Izgradnja samostanskog parkirališta ih je još više zbližila. Još jednu vrijednu zaslugu treba odati našem načelniku općine Cernik dipl. ing. Vitomiru Žakiću koji je stupio u kontakt s Kamenolomom u Giletincima. Vlasnik Kamenoloma gosp. Ivica Marjanović obećao je donirati svu kamenu podlogu. To su četiri naša kuma. Ni Ministarstvo za ruralni razvoj ne treba zaboraviti. To su naši najveći donatori. U rujnu planiramo jednu donatorsku večeru na kojoj ćemo se zahvaliti svim donatorima, izvođačima i svim medijima koji su svesrdno podržali ovu ideju od začetka do izvedbe!

Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan

 

Slične objave