GUNJAVCI

ALOJZ IVANIŠEVIĆ: 90 mu je godina tek!

GUNJAVCI, 15.  kolovoza 2020. - Alojz Ivanišević u svojim rodnim Gunjavcima danas slavi 90. rođendan. Kako naglašava u Gunjavcima je  proveo cijeli život, živio u četiri države u različitim političkim i  društvenim uređenjima u kojima su se morali poštivati  zakoni i po njima raditi i živjeti. Živio je 10  godina u Kraljevini Jugoslaviji, 4,5 godina  u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, 45 godina u Titovoj Jugoslaviji, da bi na kraju 90. rođendan slavio u demokratskoj Republici Hrvatskoj.

   Za svoj život će reći  da nije bio lak, pogotovo u  godinama kada je odrastao, oženio se, gradio kuću  i stvarao obitelj  zajedno sa suprugom Katom. Kaže da su se jako mladi zaljubili i oženili iako su Katini roditelji bili protiv njihove bračne zajednice. Kata je imala 16, a njemu je bilo 17 godina.  

     -Unatoč tome što smo bili mladi i neiskusni, a život težak, nikada zbog toga nismo požalili. Oženili smo se 1949. godine. Bila je nakon rata velika neimaština i sirotinja. Išao sam povremeno raditi u nadnicu, a kada sam se 1953. godine vratio iz vojske zaposlio sam se u rudniku lignita u Rešetarima. Radio sam po noći i po danu i prikupljao građevinski materijal za kuću koju smo počeli graditi- priča Aloz i  dodaje da  im i dalje  u životu nije bilo lako, ali se iz godine u  godinu sve bolje živjelo.

    Alojz je puno toga iz svog životnog puta  zapisao. Radi to još uvijek i danas jer ga, kako kaže, pamet nije napustila i dobro se sjeća  događaja iz  života.

   -Nisam povjesničar, a nisam ni književnik. Ja sam radni čovjek koji je život proveo  u svom rodnom selu. Dosta sam toga  proživio i napisao  dosta tekstova o svom životu,  životu mještana Gunjavaca i okolnih sela u ratovima  i državama   u kojima smo  živjeli - kaže Alojz. 

    Ponosan je zbog knjige Sjećanja koju je objavio 2015. godine  i promovirao u Hrvatskom seljačkom domu  u Gunjavcima.  Bio je to jedinstven događaj za njega, ali i za Gunjavce, na kome su se okupili  mještani, prijatelji i poznanici.  Bili su tu Zlatko Aga, općinski načelnik u Rešetarima, Pero Paurević ispred novogradiškog Ogranka Matice hrvatske i predstavnici kulturno-umjetničkih društava i udruga.

  -Okupili smo se u prilično velikom broju da proslavimo jedan nesvakidašnji događaj za naše mjesto. Pogledajte gospodina Alojza Ivaniševića, čovjeka rođenog u prošlom stoljeću  davne 1930. godine na Veliku Gospu. Ne samo za naše selo, već i za Općinu, pa i Županiju,  to je velik događaj.   Zamislite, čovjek  od 85. godina  ne posjeduje automobil, a svojom čuvenom trokolicom kruži  cestama, od Slavonskog Broda do Požege, od Davora do Okučana – kazao je Josip Ivanišević   i svoje obraćanje u ime mještana  završio stihovima poznate tamburaške pjesme  „Poznaje ga i selo i grad, on je lola stara slavonska“  i poželio mu da  ga  njegova trokolica i dalje služi, da   bude živ i zdrav i da ga čuva dragi Bog.

O knjizi su govorili Mate Buljubašić, časnik HV, Stipan Medvidović, urednik knjige i časnik HV, te  autor Alojz Ivanišević.

-Alojz Ivanišević nije pjesnik, nije pisac, a što je on? On je skupljač doživljenih i proživljenih doživljaja iz svoga teškog i burnog života. Znalački sabire podatke  skupljajući ih  od zaborava kako bi mladi naraštaji znali kako se živjelo u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske,  Jugoslavije i konačno u novoj Hrvatskoj državi.

     Uspoređuje  vrijeme svoga odrastanja s današnjim vremenom. Zapisuje na papir  sve ono što je proživio  i doživio bez obzira je li mu to donio život  ili neke druge okolnosti  koje su mu se natovarile na leđa bez znanja i volje. On je čovjek koji osjeća, koji ljubi, koji oprašta i traži oprost, koji moli Boga za sve dobro – napisao je u   predgovoru  Stipan Medvidović, urednik ove knjige.

   Iz zapisa Alojza Ivaniševića izdvojimo evidenciju svih komunističkih i fašističkih žrtava  sa područja općine Rešetari. Imenom i prezimenom evidentirao je sve žrtve iz  Gunjavaca,  Drežnika, Zapolja, Adžamovaca, Brđana, Bukovice i Rešetara. U njegovoj je evidenciji s opisom povijesnih događanja 161 komunistička i 28 fašističkih žrtava, te 25  hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskog rata na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske. Kaže da su žrtve rata  krvava povijesna istina koja se ne smije zaboravit.

   Žao mu je što nije uspio u namjeri da se  podigne spomen-obilježje  u Drugom svjetskom ratu  poginulim domobranima i ustašama iako je imao  potporu pojedinaca koji su bili spremni  financirati  izgradnju spomen-obilježja.  

   -U selima na području općine Rešetari poginulo 180 hrvatskih vojnika ustaša i domobrana koji su se borili za Nezavisnu državu Hrvatsku. Nemamo se čega bojati niti stidjeti . Dosta je bilo 45 godina zabrane da se o tome govori od strane komunističke vlasti. Hrvatski vojnici koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, bilo da su ustaše ili domobrani, to su naši djedovi, očevi i braća. To je prošlost hrvatskog naroda. Kakva je, takva je i ne bi se smjela zaboraviti. Bilo bi dobro vidjeti spomen ploču sa njihovim imenima, jer ima dosta stanovnika naše općine, mlađih i starijih generacija, koji bi voljeli pročitati imena i prezimena tih ljudi –  kaže Alojz Ivanišević.

   Dodajmo uz ovu kratku životnu priču da je Alojz zadužio svoje selo. Godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Gunjavci i može se pohvaliti da je u tom vremenu u Gunjavce, prije nego u druga sela,  dovedena telefonska linija , izgrađen Seljački dom i asfaltirana cesta.  

   Alojz je poznat čovjek među folklorašima i sudionicima raznih drugih događanja ne samo novogradiškog kraja, već među brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz cijele Hrvatske. Gotovo da  nema smotre folklora i manifestacije  na kojoj  nije bio sa svojom motornom trokolicom.  

  

   Alojz Ivanišević napunio je danas 90 godina. Sa njegovom trokolicom u posljednje vrijeme smo ga rijetko viđali, a vjerojatno je da ćemo ga  ubuduće i rjeđe viđati. Godine i starost učinili su svoje. Iako još uvijek dobrog zdravlja,  osim što su mu, kako kaže, malo noge popustile,  sprema se na odlazak u dom za starije i nemoćne „Dragi bližnji“ u Okučanima. Po prvi  put u životu napustit će svoje Gunjavce.

  

    

 

Slične objave