STARA GRADIŠKA

Okrugli stol:„Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločini“

U utorak, 8. rujna u Staroj Gradiški je organiziran okrugli stol na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločini“ koji su organizirale Udruga Žene u Domovinskom ratu i zaklada Sunčica, u suradnji s općinom Stara Gradiška.

Sudionike su  pozdravili načelnik starogradiške općine, Velimir Paušić te organizatori: Ljiljana Ivković, upraviteljice zaklade Sunčica i Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, a zatim je  prikazan kratki film, autora Vlade Radošića o vremenu 1991.g.

Među sudionicima i izlagateljima bile su dvije žrtve: - Ana Popović - Anka iz Gređana i  Ivica Magdić iz Slunja koje su  svjedočile o osobnom  stradanju i kako kažu, izostanku  društvene pažnje. Traže da predstavnici državnih institucija kažu što će učiniti da se  završi dugogodišnje čekanje na obeštećenje žrtve i kažnjavanje počinjenih zločina jer su to, kažu,  prešućeni ratni zločini.

Potom su govorili Vlado Radošić, autor  dviju knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška“ , zatim Danijel Rehak iz  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Miroslav Dasović, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, Vedrana Šimundža  Nikolić- pomoćnica ministra pravosuđa i uprave  za kazneno pravo.  U ime ministarstva vanjskih i europskih poslova i ministra Gordana  Grlića Radmana,  govorila  je Romana Kuzmanić Olujić,  zatim se sudionicima okruglog stola obratila Sanja Radica- viša savjetnica Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane RH, Mirela Buterin- načelnica sektora za  udruge u Ministarstvu hrvatskih branitelja.  U ime Ureda za hrvatske branitelje grada Zagreba govorila je  Milena Suknaić, voditeljica Odjela za programe udruga u gradskom uredu za branitelje grada Zagreba, u ime Policijske uprave Brodsko-posavske županije  Dražen Puljko, voditelj Službe kriminalističke policije i drugi.

Nakon izlaganja doneseni su određeni zaključci koji će biti upućeni i  DORH-u – Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu branitelja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Saborskom odboru za ljudska prava i nacionalne manjine, Saborskom odboru za veterane i drugima.

Logor Stara Gradiška mjesto je stradanja i oduzimanja ljudskih prava kroz mnoga desetljeća, (posebno se ističe stradavanje žrtava u Domovinskom  ratu). Devastiran je i kao takav još jednom ruši  dostojanstvo svake žrtve, navodi se, među ostalim, u zaključcima s okruglog stoga.

Organizatori ističu kako će zaklada Sunčica i udruga Žene u Domovinskom, ratu uputiti i premijeru RH primjedbe  iznesene u odnosu na prava žrtava i traženje da se u skladu s njihovim pravima logor Stara Gradiška sačuva i uredi kao mjesto memorije, patnje i žrtve za slobodnu Hrvatsku.

                                                                               Višnja Mikić

 

Slične objave