OPĆINA REŠETARI

ODRŽANI XXIII. REŠETARAČKI SUSRETI PJESNIKA

Rešetari, 21. rujan 2020.-Tradicionalni 23. Rešetarački susreti pjesnika održani su 19. rujna u Rešetarima. Upravni odbor KLD-a Rešetari je odlučio da se zbog mjera zaštite, ozbiljnosti situacije s COVIDOM 19, te otežanog putovanja hrvatskih pjesnika iz cijeloga svijeta program održi virtualno u svijetu kulture i umjetnosti.

No da bi se dostojanstveno održao program, kako i priliči, pokušali smo na virtualni način dočarati bar mrvu onoga što se inače svake godine dešava u  Rešetarima, taman kada započinje i rana, zlatna jesen. A da bi sliku i riječ odaslali u svijet pobrinuo se Unitas WebRadio Nova Gradiška preko Live Stream Video Online.

Organizator ove jedinstvene manifestacije je KLD Rešetari, te kao i čitav niz godina unatrag Hrvatska matica iseljenika, Zagreb. 

Pokrovitelji manifestacije koja okuplja hrvatske pjesnike iz cijeloga svijeta su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagreb te Brodsko-posavska županija, Slavonski Brod. Osim Hrvatske matice iseljenika, u organizaciji su pomogli Općina Rešetari i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Sve nazočne pozdravila je pjesnikinja i voditeljica programa Lidija Puđak. Srdačne riječi je uputio dugogodišnji predsjednik KLD Rešetari Ivan De Villa  govorećo o četrdesetogodišnjem radu društva. No, ipak je najviše ponosan na ovu manifestaciju koja okuplja hrvatske pjesnike iz dijaspore i članove društva, te je istaknuo samu srž koja daje veliku pozornost u promicanju te očuvanju hrvatske riječi i hrvatskog identiteta.

Zbornik mladih „Zelenilo stihova“ je kroz nekoliko rečenica predstavila voditeljica pjesničke sekcije 2-9-2 KLD Rešetari, Snježana Josipović. Pročitala je uvodni dio koji je napisala profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Vojvodić. Ono što želimo naglasiti, a što se dalo i vidjeti kroz live prijenos je izložba likovnih radova slikara iz iseljeništva,  a koja je postavljena u prostoru KLD-a u Galeriji Petrović. Izložba je još uvijek otvorena. Nebesko valovlje“ je naslov zbornika u kojem su objavljeni radovi pjesnika, a koje je odabrala komisija u sastavu: mr. sc. Đuro Vidmarović, mr. sc. Ivan Slišurić, te mr. sc. Mato Nedić.  

Svoje autorske pjesme te odabrane pjesme iz zbornika, sa mnogo emocije i strahopoštovanja prema kolegama iz cijeloga svijeta, su interpretirali članovi Kld-a Rešetari pjesnici: Zrinko Kapetanić, Snježana Josipović, Katarina Čavlina, Suzana Jelić, Lidija Puđak.

Beskonačnost uma i srž života prikazala je pjesma svakog pojedinca čije su riječi djelom oslikavale zavičaj, slavile ljubav, obnavljale svijetlost, te uzdizale općeljudsku vrijednost.Kroz program koji je trajao skoro tri sata interpretirane su pjesme od devedesetak pjesnika. Po porukama podrške koje su u tijeku emitiranja pristizale iz mnogih država, po emocionalnom naboju koji je vladao među prisutnima znamo da je i na ovaj način to malo, slavonsko selo Rešetari u tom trenutku bilo književni, pjesnički centar svijeta. Ono čemu se nadamo je okupljanje kroz  stvarnost u zajedništvu 25. rujna iduće godine kada će se održati 24. Rešetarački susreti pjesnika.

Foto: www.ngbuntovnici.hr

 

Slične objave