POUMAR NOVA GRADIŠKA

DOM KULTURE: Otvorenje samostalne izložbe "Distorzije 2``

NOVA GRADIŠKA, 14. Srpnja 2021. - Srdačno Vas pozivamo da svojim dolaskom uveličate otvorenje samostalne izložbe "Distorzije 2`` slavonske akademske umjetnice Nataše Vuković u četvrtak 15. srpnja 2021. u 12 sati u Domu kulture Nova Gradiška. Kao što i sam naziv izložbe kaže, riječ je o ciklusu radova koji je nastavak izložbe "Distorzija" održane u travnju 2019. godine u Galeriji Karas u Zagrebu. Umjetnica će se predstaviti s ukupno 11 radova – slika nastalih i kombiniranoj tehnici ulja na platnu i epoksi smole. Na otvorenju će izložbu predstaviti ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška Danijela Juranović, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnica Nataša Vuković.

 

O izložbi:

U novom ciklusu slika Nataša Vuković bavi se anomalijama današnjeg svijeta. Kao polazište za novu seriju radova umjetnica koristi motiv prirode. Iako je pejzaž prisutan u povijesti umjetnosti od samih početaka te je prošao kroz mnoge kvalitativne evaluacije - od suvišne eksploatacije, preko umanjivanja njegova značaja i mogućnosti izričaja pa sve do povezivanja s kičem i amaterskim djelovanjem - autorica, kao rođena Osječanka, povezuje ga sa Slavonijom i Baranjom te koristi kao medij za interpretaciju vremena u kojem živimo. Motivi iz prirode variraju od raznovrsnog zelenila, raslinja, gustiša, grmova, drveća i trava preko morske površine pa sve do otvorenog prostora neba. No, to nisu puki realistično prikazani segmenti prirode koja nas okružuje. Priroda, u kontekstu novog ciklusa radova, postaje podloga za zrcaljenje nas samih, naših postupaka i posljedica vlastitog djelovanja. S jedne strane, živimo u zemlji nevjerojatnih prirodnih ljepota, blagodati i plodne zemlje no istovremeno svjedočimo masovnom iseljavanju, izvozu i prodaji svega što imamo.

 

 

O autorici:

Nataša Vuković rođena je 1986. u Osijeku. Godine 2008. završava preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nastavnički odsjek, smjer slikarstvo završava 2012. te stječe titulu magistre likovne edukacije. Tokom studija se usavršavala na dva studijska boravka u Sloveniji i SAD-u. Izlagala na nekoliko samostalnih i više  skupnih izložaba među kojima izdvajamo 32. Salon mladih, 18.  Međunarodna  izložba minijatura, Erste fragmenti 10 u HDLU, 24. slavonski biennale, Exporting Zagreb u Nacionalnom Muzeju Gdanjsk  u Poljskoj te rezidencijalni boravak u Litvi CreArt u Kaunasu i boravak u atelijeru Cité Internationale des Arts u Parizu. Osim slikarstva područje interesa i djelovanja je likovna terapija. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

 

 Izložba ostaje otvorena do 13. kolovoza 2021.

 

 

Slične objave