CERNIK

DAN OPĆINE CERNIK: Koronavirus nije zaustavio aktivnosti na unapređenju života stanovništva

CERNIK, 10.  rujna 2021. -    Iako je  zbog  pandemije koronavirusa obilježavanje Dana općine Cernik odloženo za današnji dan, brojna događanja  potvrdila su  da COVID-19 nije zaustavio aktivnosti  kojima je  na svim razinama nastavljeno ukupno unapređivanje  života stanovništva u svim naseljima u općini, posebice u Cerniku. Potvrđuje to dug popis aktivnosti  na unapređenju komunalne i društvene infrastrukture koje je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća  nazočnima prezentirao  načelnik Vitomir Žakić.

  Nije stoga danas nedostajalo  zadovoljstva, kako kod općinskog načelnika, tako i kod  predsjednika  Općinskog vijeća Hrvoja Žakića i članova Općinskog vijeća. Uz zadovoljstvo moje su iskazali brojni gosti i uzvanici nisu stoga izostala   priznanja i pohvale brodsko-posavskog  župana Danijela Marušića, državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava  Dragana Jelića i  ostalih  govornika na svečanoj sjednici.

  Razloga da danas bude zadovoljan imao je i gvardijan  Franjevačkog samostana fra Vjenceslav Janjić, jer  se malo po malo, uz puno truda i snalažljivosti, realizira  njegova zamisao i inicijativa da Cernik, kao povijesno mjesto,  dobije značajno mjesto na  karti kontinentalnog turizma, a turistima i javnosti uopće, prezentira   vjersku i kulturnu baštinu neprocjenjive vrijednosti koja se nalazi u samostanu.

  Obilježavanje  Dana općine  počelo je  polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Odana je time još jednom  počast  herojima Domovinskog rata koji su živote ugradili u  temelje slobodne i neovisne Domovine.

  Župan Danijel Marušić i načelnik Vitomir  Žakić  potom su otvorili  obnovljeni  Društveni dom u Cerniku, koji će  ubuduće biti  primjereno mjesto za okupljanje brojnih udruga i umirovljenika, te rad Turističke zajednice.

 Županu Danijelu Marušiću i načelniku Vitomiru  Žakiću  pridružio se fra Vjenceslav Janjić na prigodnom  otvaranju parkirališta  uz franjevački samostan.  Parkiralište  je  značajan  dio realizacije turističke ideje  zajedno sa  uređenjem Franjevačkog trga,   koji će  imati  gospodarski značaj jer će se na njemu odvijati aktivnosti na kojima će  obrtnici i mali poduzetnici na štandovima nuditi svoje proizvode kako je to bilo u dalekoj prošlosti.

 Fra Vjenceslav Janjić upoznao je nazočne  sa radovima na obnovi crkve Sv. Petra, a prikazan je i film  koji govori  izgradnji samostana i aktivnostima koje su  franjevci   stoljećima  organizirali u vjerskom, kulturnom i prosvjetiteljskom životu u Cerniku i pritom  skupljali  vjerska i  kulturna blaga neprocjenjive vrijednosti. Zbog toga je  veoma značajno, kako ističe fra Janjić,  stvoriti uvjete da ono bude dostupno javnosti.

  Svečana sjednici Općinskog vijeća  održana je  u prostoru Biblijsko-arheološkog muzeja pod predsjedanjem  Hrvoja Žakića. Osim, što su  gosti informirani o aktivnostima na ukupnom unapređenju života  stanovništva koje su se provedene u proteklih godinu dana, svečana sjednica je bila prigoda da se  općinski čelnici, načelnik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić,  zahvale svima  koji su dali doprinos  da se  realiziraju  brojni projekti od  velike važnosti za život stanovništva. Zaslužnim pojedincima uručena su i općinska priznanja.

  Obilježavanje Dana općine nastavlja se sutra u Kulmerovom dvorcu  manifestacijom Srednjovjekovni grad Cernik, sa  povijesnim sadržajima  zanimljivim za djecu i odrasle. Obilježavanje Dana općine Cernik završit će sutra u večernjim satima  glazbenim dijelom i nastupom Teddy lion benda  i Leta 3.

 

 

Slične objave