CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška   
07. listopada 2019.

„POČETAK  BUNE  PROTIV  DAHIJA“


Dođoše divlji – potjeraše pitome (narodna uzrečica)

I oni koji su dovoljno stari da se sjećaju kako su u osmogodišnjoj školi naučili da je pjesmu iz naslova ove odrednice ovjekovječio slijepi srpski guslar Filip Višnjić (765.-1835.), kao apoteozu Prvom srpskom ustanku, koji i danas u Srbiji ima mitske dimenzije, vjerojatno će se složiti da je naslov primjeren tezi kojom se ovdje bavimo. Iako se ovaj napis ne bavi ni s Prvim ni s Drugim srpskim ustankom, kao ni sa činjenicom da je izgubljena Kosovska bitka izazvala još i veće nacionalne konotacije u  današnjoj Srbiji, sam naslov „Početak bune protiv dahija“ već odavno me intrigira, u širem smislu, kao legitimna potreba i pravo svakog naroda da se suprotstavi bahatom osvajaču (naravno, Srbi ni danas ne žele priznati da su željeli milom ili silom osvojiti Hrvatsku!).

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
07. listopada 2019.

Novogradiški  stolnotenisači u 1. HL - istok startali domaćim  porazom

 

Dražen Stanić,  Domagoj Pereković i Marin Runjić  u  prvom su kolu u Društvenom domu ugostili stolnotenisače Mladosti iz Petrinje. Iako je  počelo obećavajuće, pobjedom Marina Runjića, gosti su na kraju zasluženo slavili sa 4:2. Drugi bod za novogradiške stolnotenisače  osvojio je također Marin Runjić. Kako  komentira Krešimir Zoručić, mečevi su bili neizvjesni, a rezultat je  mogao otići i na  stranu domaćih tenisača. Na kraju su pobijedili gosti koji su u Novu Gradišku došli kao favoriti. Novogradiški ljubitelji stolnog tenisa  uživali su u kvalitetnim i neizvjesnim mečevima.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Danijel Ciprić   
07. listopada 2019.

Samostalna psunjska satnija obilježila 28. godina od osnutka

 

Na Psunju, kod HRT-ova odašiljača, 6. listopada svečano  je obilježena 28. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška.

Po zapovijedi zapovjednika 121. brigade Josipa Mikšića, 5. listopada 1991. godine osnovana je samostalna Psunjska satnija, a prethodila joj je samoorganizirana dragovoljačka obrana koja je već od 10. lipnja 1991., na inicijativu Alojza Sokića, boravila na Psunju, a vođena saznanjem kako su neprijateljske snage imale cilj zauzeti ovaj važan objekt.

 
FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
07. listopada 2019.

"Diko moja priko kola priđi"

 

U organizaciji Folklornog ansambla mladih,  suorganizaciji Udruge „Konji bili konji vrani“ i  uz potporu Grada Nova Gradiška  započela je  u Ulici Ivana Gorana Kovačića  tradicionalna  manifestaciju „Diko moja priko kola priđi“. Sudionici, 15 zaprega i 20 konjanika, okupilo se   ma igralištu  kod spomen-obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima, uz članove ovih udruga, mještane i članove Zajednice  umirovljenika Nova Gradiška.

-Šesta je ovo manifestacija „Diko moja priko kola priđi“. Imamo prelijep dan što je sigurno obradovalo sudionike, ali i  mještane naselja Jug i Ljupine. Na ovaj način želimo uprizoriti  odlaske na kirvaj ili crkveni god konjima i konjskim zaprekama i dočarati  to vrijeme kada su ljudi bili obučeni u narodne nošnje, pjevali i svirali,  zbijali šale i veselili se. Sve to nije moglo proći bez gastronomske ponude - kazala je Veronika Terzić, predsjednica Folklornog ansambla mladih.

 
DRUŠTVO „NAŠA DJECA“NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. listopada 2019.

Poziv na humanitarna utrka  „Za tvoj korak tisuću naših“

 

U povodu  Dječjeg tjedna Društvo „Naša djeca“ organizira brojna događanja sa djecom i za djecu. Jedna od najposjećenijih, kako djece svih uzrasta, tako i odraslih,  je XXI. Humanitarna utrka „Za tvoj korak tisuću naših“.

Ovogodišnja humanitarna utrka održat će se  u subotu 12. listopada 2019. s početkom u 11 sati. Okupljanje sudionika je u 10,30 sati u središtu grada kod pozornice.

-Prikupljena sredstva od prodaje bonova namijenjena su ove godine za pomoć dječaku Karlu Bartoloviću iz Rešetara kojemu su zbog zdravstvenih poteškoća i radi osiguranja kvalitetnijega života potrebna određena ortopedska pomagala. Dobrovoljni prilozi ostvaruju se kupnjom bonova za sudjelovanje u utrci koje distribuiraju volonteri Društva Naša djeca.

 
BERBA GROŽĐA STARCI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. listopada 2019.

Obavljena još jedna berba u vinogradu Vladimira Plavca

 

U Starcima, u obiteljskom vinogradu obitelji Plavac,  5. listopada obavljena još jedna berba grožđa. Radi se o  vinogradu u kojemu Vladimir  Plavac  čuva i  održava obiteljsku tradiciju  vinogradarstva  dugu više od sto godina, a u kojemu je njegov djed  zasadio prve trsove. Radi se o vinogradu  sa čijih trsova potiče  jedno od najkvalitetnijih vina petrovoselskog i novogradiškog vinogorja. Urodom i kvalitetom grožđa i ova godina obećava.

Dan je za berbu bio idealan. Okupili su se „stari“ prijatelji  koji su i ove  godine došli ubrati plodove ovogodišnjeg rada u vinogradu i družiti se.  Imali su što i ubrati. Grožđe je ove godine izuzetne kvalitete, urod je dobar pa Vladimir  Plavac očekuje, nakon  podrumarskog dijela posla, kvalitetno vino.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 563

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba