OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2017.

DAN CERNIČKOG PORTUGISCA

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Cernik, Udruga vinogradara i voćara Cernik u dvorcu Kulmer  organizirala je  još jedan Dan cerničkog portugisca. Kršteno je  mlado vino u kome se uz domaće specijalitete  i pečeni kesten, te tamburaše,   uživalo do kasno u noć.  Kako ističe predsjednik udruge Zvonko Živković namjera je  afirmirati   portugisac i dobro se  zabaviti. Cernički vinigradari  promoviraju ga kao mlado rujno vino koje se nakon berbe prvo pije, a udruga  nastoji potaknuti vinogradare da sade ovu vrstu vinove loze po kojoj je nekad bilo poznato cerničko vinogorje.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2017.

OBILJEŽENA DESETA OBLJETNICA  POGIBIJE  TOŠE PROESKOG

Prošlo je deset  godina od tragične prometne nesreće (16. listopada 2007. na autocesti kod Starog Petrovog Sela)) u kojoj je život izgubio čovjek anđeoskog glasa i veliki humanist, Toše Proeski. Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo i sve ljude koji su cijenili ono što je Toše radio kao glazbenik i kao čovjek. U organizaciji  Turističke zajednice Nova Gradiška i ove su godine  u spomen  na Tošu Proeskog organiziraju događanja  u Novoj Gradiški i Kruševu. Iz Makedonije u Novu Gradišku su stigli sudionici ultra maratona, koji trčeći, iz Nove Gradiške do Kruševa, simbolično povezuju ova dva grada. U Kruševo je iz Nove Gradiške su Kruševo otišlo gradsko izaslanstvo s rukometnim veteranima predvođeno gradonačelnikom Vinkom Grgićem. Pedstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni zamjenicom gradonačelnika  Ivanom Trupinom, položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole. Zajedno s Terezom Grgić učinili su to makedonski maratonci, te  predstavnici Grada Zagreba i poklonici Tošina lika i djela iz Zagreba na čelu s  predsjednicom Fun kluba Stelom Prislan Fujs. Bila je to prilika da se još jednom prisjete onoga što je radio kao  glazbenik i čovjek.

 
ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Josip Bošnjak   
15. listopada 2017.

Državno prvenstvo gluhih u pikadu

Šesto prvenstvo Hrvatske u pikadu za gluhe održano je 14. listopada u Zagrebu, u Sesvetama. Natjecanje se odvijalo u Quattro caffe club. Nastupilo je 27 ekipa i 109 natjecatelja iz Varaždina, Bjelovara, Siska, Nove Gradiške, Splita, Belišća, Pule, Zadra, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba.  Natjecanje se održalo u disciplini "High score" u 3 kola po 7 krugova. Ista disciplina bila je i u pojedinačnom i u ekipnom natjecanju.

 
GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA U PROJEKTU ERASMUS+ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
14. listopada 2017.

Bogata razmjena iskustava, ideja i prakse sve  je obogatila

Sudionici  projekta ERASMUS + završili su  svoj boravak u našem gradu. Gimnazija Nova Gradiška, kao domaćin projekta,  ugostila je od 9. do 13. listopada  32 učenika  iz   Poljske, Njemačke, Finske, Grčke i Češke. Učenici su bili u pratnji  10 profesora, po dva iz svake zemlje, a najviše učenika(deset) bilo je iz Češke. Završno predstavljanje   i druženje uz pjesmu i ples bilo je  sinoć u domu  u Maloj.

-Sadržaji su trajali čitav tjedan. Naši su gosti stigli u nedjelju, a već u ponedjeljak su počela predstavljanja radionica.  U utorak smo cijeli dan bili na Strmcu u Bolnici  „Sveti Rafael“ jer se ovaj projekt zove Solidarnost na djelu. Imali smo radionice  i radne terapije s korisnicima bolnice. Nakon toga su imali sportske igre  u suradnji s Gorskom službom spašavanja, a po povratku  smo posjetili kuću  koja zbrinjava djecu  bez roditeljske  skrbi  i koji nemaju doma. U srijedu su se  održavale debatne  radionice, a u poslije podne smo bili  primljeni u Brodsko-posavskoj županiji  i posjetili Eko-etno selo Stara Kapela, a  zajedničku večeru smo imali u restoranu „Dukat“. U četvrtak smo cijeli dan bili u Zagrebu gdje smo naše goste upoznali s njegovim znamenitostima, a imali smo  i primanje  u Hrvatskom saboru. Danas  (petak) smo imali bubnjarsku  i novinarsku radionicu  i završno predstavljanje u domu u Maloj. Bila je to  internacionalna večer na kojoj su gosti iz svake zemlje  izveli kratak prigodni program i predstavili svoju zemlju, a  mi smo ih razveseliti, s onim što mi ovdje imamo, a to je splet slavonskih igara, pjesama i običaja.

 
BOLNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
13. listopada 2017.

Do kraja godine bolnica će dobiti opremu vrijednu 6 milijuna kuna

Odjel pedijatrije novogradiške bolnice, koja od 1. listopada  djeluje kao  samostalna zdravstvena ustanova,  12. listopada dobio je grijani krevetić za novorođenčad  i dojenčad, vrijedan 80.000 kuna. Kako  zadovoljno kaže  ravnatelj dr. Josip Kolodziej, to je završetak velike nabave dijagnostičke i radiološke opreme vrijedne preko tri milijuna kuna.

Novi je to početak  koji otvara mogućnost da novogradiška bolnica stane rame uz rame s ostalim bolnicama u  Hrvatskoj. Iz decentraliziranih sredstava nabavljena je  ultrazvučna oprema. To su uz četiri nova ultrazvuka, novi digitalni rentgenski aparat, mamograf i novi digitalni intraoperativni rentgen. To je završetak velike nabave dijagnostičke i radiološke opreme.   Do kraja godine novogradišku bolnicu i pacijente očekuje još jedna izuzetna nabava - novi CT uređaj vrijedan 2,5 milijuna kuna za koji je raspisan natječaj. Novogradiška  bolnica će tako do kraja godine dobiti opremu vrijednu oko šest milijuna kuna“, kaže dr.  Josip Kolodziej.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. listopada 2017.

Izgradnjom kružnog toka uvest će se red u glavnoj gradskoj ulici

Brojni građani  prosvjeduju zbog prometa  ulicom Slavonskih graničara i sjevernom stranom trga.  Iako bi to trebala biti šetnica  kojom je dozvoljen promet samo dostavnim vozilima i stanovnicima  koji tu stanuju prometuje velik broj vozila, a mnogi smatraju da se  među njima i ona kojima tamo nije mjesto.  Nezadovoljan  je i gradski vijećnik Tomislav Bećirević (HDZ) pa je na aktualnom satu  obrazložio problem i zatražio da se on riješi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 345

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba