OSNOVNA ŠKOLA“MATIJA GUBEC „ CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
24. studenog 2018.

Tradicija njegovanja hrvatske riječi i očuvanja hrvatskog jezika

 

25. susret malih pjesnika Slavonije i Baranje u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Cerniku otvorio je Vitomir Žakić, načelnik opčine. Primjer je to njegovanja hrvatske riječi kroz radove učenika gdje učenici ističu važnost očuvanja hrvatskog književnog jezika te se stiče presudna uloga hrvatskog obrazovnog sustava u njemu. I ove godine okupili su se mali pjesnici iz prijateljskih osnovnih škola Zlatara, Primoštena, Gornje Stubice, Usore u Bosni i Hercegovini i Tavankuta u Vojvodini. Na natječaj prispjele su 102 pjesme iz 31 škole. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. Đurđica Stuhlreiter, prof. Vjekoslava Bagarić i Evica Kraljić odabralo je 40 pjesama koje su tiskane u Zbirku pjesama“Čipka skriva tajnu stihova“.

 
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA PDF Ispis E-mail
Autor hssbpž   
22. studenog 2018.

Hranu uvozimo, na žalost, tako će i ostati

 

U Hrvatskom saboru je u srijedu , 21. studenoga raspravljano o amandmanima na prijedloge poreznih zakona. Hrvatska seljačka strana je predložila dva amandmana prvi smanjenje stope PDV-a na prehrambene proizvode na 10% . Drugi amandman odnosi se na primjenu snižene stope PDV-a na suhomesnate proizvode. Predložene amandmane obrazložio je u ima predlagatelja,  Kluba zastupnika HSS-a Davor Vlaović. Istaknuvši činjenicu kako Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u odnosu na zemlje u okruženju ili Njemačku, s kojom se Hrvati vole uspoređivati, koja ima PDV na hranu svega 5%.

 
CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
20. studenog 2018.

I U MOME CERNIKU VUKOVAR SVIJETLI

 

I u Cerniku, kraj Nove Gradiške, obilježena je 27. obljetnica okupacije grada Vukovara. U predvečerje spomena na dan okupacije Vukovara 1991. godine, u subotu 17. studenog u 17 sati u filijalnoj crkvi Mučeništva sv.Ivana Krstitelja u Banićevcu, nastavnica gospođa Marija Mikanović, zajedno s drugim kolegicama iz škole, pripremila je meditativno glazbeno- scenski prikaz Muke Isusove povezujući je s mukom branitelja grada Vukovara i hrvatskog stanovništva u ovom gradu. S tim u svezi citirala je sv. Augustina koji je u svom djelu „ ISPOVIJESTI“ , promatrajući Muku Isusovu na Sveti petak, zapisao: „ ISUS JE POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!“ U tom smislu je i Vukovar, hrvatski grad na Dunavu, pobjednik zato što je podnio žrtvu za Hrvatsku. I nastavila.

 
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. studenog 2018.

U vodi se red u gradske financije

 

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog i otpisali građanima 3.898.878 kuna duga. Kako je u obrazlažući prijedlog kazao Zlatko Zebić, a potom i gradonačelnik Vinko Grgić, radi se o višegodišnjim dugovanjima građanima koji su se nagomilali, a nenaplativi su. Radi se o 700 građana, dakle i toliko obitelji u gradu, koje nisu u mogućnosti platiti dug koji im je oprošten do 10.000 kuna pa se, kako je naglasio gradonačelnik, radi i o socijalnoj mjeri. Uz to, dodao je, pravi se i red u gradskim financijama, koje je dug godinama opterećivao. Dug se odnosi na spomeničku rentu, zakupnine i stanarine, a najviše na komunalnu naknadu u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

 
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA PDF Ispis E-mail
Autor hssbpž   
19. studenog 2018.

Ministar Tolušić traži modele za predaju hrvatske poljoprivrede stranom kapitalu

 

Svi koji su agronomiju studirali devedesetih godina prošlog stoljeća sjetiti će se emeritusa Milana Maceljskog koji je sa zanosom pričao o formiranju savjetodavne službe i njenoj ulozi u uspostavi novih tehnologija na poljoprivrednim gospodarstvima što se i dogodilo. Hrvatska ima Hrvatsku poljoprivredno šumarsku savjetodavnu službu koja skrbi za 60.000 malih i srednjih poljoprivrednih tijekom godine. HPŠSS ima više od 250 visokoobrazovanih stručnjaka različitih profila koji su svakodnevno prisutni na terenu.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Lea Lipičanin   
18. studenog 2018.

Uspješno održan treći Sajam vjenčanja

 

3. Sajam vjenčanja, u organizaciji Salona vjenčanica EXCLUSIVE Nova Gradiška održan je 17. studenog u dvorani ETEŠ škole u Novoj Gradiški. Sudjelovalo je oko šezdesetak izlagača iz cijele Hrvatske gdje su se mogle razgledati vjenčanice i popratni sadržaji za vjenčanja. Za odličnu organizaciju i ove godine zaslužan je isti tim kao i prethodnih godina, Ljiljana Šoch vlasnica salona vjenčanica Exclusive i Udruženje obrtnika Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Tomislavom Šimićem, a pod pokroviteljstvom Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška, Turističke zajednice Nova Gradiška.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 443

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba