CRKVA SVETOG PETRA APOSTOLA PDF Ispis E-mail
Autor Vjenceslav Janjić, gvardijan   
11. siječnja 2018.

CERNIČKE JASLICE

Prema povijesnim dokumentima prve žive  jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sv. Franjo Asiški u šumi Greccio 1223. godine. Jednako tako povijest bilježi da su u nas najstarije sačuvane božićne jaslice one koje se nalaze u vrtnoj kapeli u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu. Načinio ih je nepoznati majstor u 17. st. Koje su najljepše i najveće jaslice u nas još se nigdje nije moglo    pročitati.  Na tom tragu krenusmo  u  potragu i nađosmo  u Spomenici franjevačkog samostana u Cerniku, na stranici na kojoj su zapisana najveća  građevinska ostvarenja o. Eugena Kukine,  vjerojatno najpoznatijeg gvardijana ovdašnjeg franjevačkog samostana u novijoj povijesti, i  rečenicu koja nam nudi  odgovor na gore postavljeno pitanje da su  upravo  one jaslice koje je osobno načinio o. Eugen Kukina   bile najljepše i najveće   „kakvih sigurno nije bilo u cijeloj zemlji!“ –navodi kroničar Spomenice franjevačkog samostana u Cerniku. O. Kukina došavši početkom studenog 1921. godine , po prvi put u Cernik , dao se na izgradnju i popravak oronulog samostana i  crkve, kao i gospodarskih zgrada,  kad je gospodarska kriza vladala u čitavoj Europi neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Među njegovim najvećim građevinskim ostvarenjima spominju se i božićne jaslice, ali kroničar  ne navodi precizno koje je to godine  bilo. Govori se i o izradi  „Božjeg groba“ kojeg je osvijetlio električnom rasvjetom iz agregata.  Najvjerojatnije  je to bilo oko 1930. godine, a možda i ranije. Tako piše u Spomenici Franjevačkog samostana u slavonskom Cerniku.

 
UDRUGA STUDIO B BODOVALJCI PDF Ispis E-mail
Autor Josip Potnar   
11. siječnja 2018.

„Let me think about it“ – Čekaj da razmislim

Bodovaljci, 9. siječnja 2018.   -Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 7. siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centrasiz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligiiz Turske i Positive Impact Centeriz Poljske.

 
POLICIJSKA UPRAVA BPŽ PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
11. siječnja 2018.

ZAVRŠILI U PRITVORU ZBOG 10 LOVAČKIH PUŠAKA

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri muške osobe u dobi od 23, 24 i 62 godine, na okolnosti počinjenja kaznenih djela.

Naime, prilikom redovnog nadzora državne granice, dana 5. siječnja, oko 18.15 sati, u blizini Orubice, policijski službenici su zaustavljali osobni automobil, koji se na zapovijed policije nije zaustavio, već je nastavio vožnju, pokušavši pobjeći, te oštetivši policijsko vozilo na način da je sa prednjim lijevim dijelom automobila udario u zaustavljeni službeni automobil na kojem je bilo upaljeno plavo rotacijsko svjetlo u cilju zaustavljanja i kontrole spomenutog vozila.

 
UDRUGA HRABRI TELEFON PDF Ispis E-mail
Autor Hana Hrpka   
11. siječnja 2018.

Nova kampanja Hrabrog telefona

Povodom 20 godina djelovanja,udruga Hrabri telefonzapočela je novu kampanju kojom želi približiti djeci i mladima savjetodavnu liniju Hrabri telefon za djecu 116-111.Kampanja pod nazivom „Hrabri telefon sluša kao da je svaki problem najveći“ započela je 4. siječnja jumbo plakatima  u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a nastavit će se i plakatima u školama i zagrebačkim tramvajima.

„Koma ocjene“, „strogi starci“, „bolan prekid“, „nitko me ne zove van“... samo su neke od poruka koje će se moći primijetiti na ulicama četiri najveća hrvatska grada, kojima se želi ohrabriti djecu i mlade te osobito adolescente da se obrate Hrabrom telefonu s bilo kojim svojim problemom, prolazeći kroz velike emotivne i socijalne promjene.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. siječnja 2018.

BOŽIĆNI KONCERT U CRKVU SVETOG PETRA APOSTOLA U CERNIKU

Članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” Cernik  7. siječnja organizirali su u župnoj crkvi svetog Petra Apostola u Cerniku božićni koncert "Raduj se cijeli svijete" na kojem su nastupili članovi Kutjevačkog tamburaškog orkestra i Zbor mladih „Aeternum“ iz Županje.  Koncert je bio isprepletanje božićnih i duhovnih pjesama koje su izvodili posebno Kutjevački tamburaški orkestar ili Aeternum, a izveli  su i skladbe zajedno, orkestar, prateći band i Aeternum  uz posebne solističke nastupe pod ravnanjem voditelja i dirigenta Ivana Karadže. Izveli su „Raduj se cijeli svijete“, „Bijeli Božić“, „Radujte se narodi“, „Božić“, „Zažmiri i zaželi“, "Badnja večer", " Sretan ti Božić, narode moj", "Božić dolazi" "Sretan Božić nek je svima i " U to vrijeme godišta". Za sve skladbe posebne aranžmane napisali su Ivan Karadža, Zlatko Galik i Tomislav Majačić.

 
ŽUPNA CRKVA BEZGRJEŠNG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. siječnja 2018.

BOŽIĆNI KONCERT

U župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije članovi Udruge čuvari pučke kulturne baštine "Tkanica " iz Nove Gradiške organizirali su 7. siječnja 10. tradicionalni božićni koncert. Uz domaćine, pjevačku skupinu “Tkanica” sudjelovali , Hrvatsko kulturno društvo “Izvor” Donja Motičina, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Slavonija” Jakšić, Ženska pjevačka skuina “Skladovke” Đakovo, Kulturno umjetničko društvo “Repušnica” iz Repušnice, Pjevačka skupina “Vranovke” Bukovlje Vranovci i Kulturno umjetničko društvo “Matija Antun Relković” Davor. Sve nazočne pozdravio je Milan Rosić , predsjednik Udruge i zahvalio župniku Branku Gelemanoviću na gostoprimstvu i svim izvođačima među kojima poneki već deseti puta nastupaju i svima onima koji su pomogli u  realizaciji koncerta.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 355

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba