KRENULA NORIJADA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. svibnja 2018.

Urnebesni dani za oproštaj sa srednjom školom

Iako je   slijedeći utorak označen kao dan D  za oproštaj sa srednjom školom maturanti  novogradiških srednjih škola i 18. svibnja su plijenili pozornost. U iduća četiri dana  družiti će se i zabavljati, a u utorak će  tradicionalno na središnjem gradskom trgu otplesati Quadrillu,  oprostiti se od  svojih škola i profesora i krenuti u nove životne izazove.   I ove godine Grad Nova Gradiška ima daje  potoru. 18. i 19.  partijat će  na Ljetnoj pozornici,   uz Unimogs bend, a u subotu će im štimung praviti Dj. Ray- Jay.  U ponedjeljak će biti sudionici   snimanja milenijske fotografije. Ovogodišnju  norijadu  završiti će u utorak  plešući Quadrillu i još jednim druženja na Ljetnoj pozornici.

 
BIĆARSKI KLUB „DAN“SLAVONSKI BROD PDF Ispis E-mail
Autor Dora Bašić   
19. svibnja 2018.

Robertovo prvo zlato

Boćarski klub „Dan“ za osobe s invaliditetom Slavonski Brod sudjelovao je na otvorenom prvenstvu mladih u boćanju za osobe s invaliditetom. koje su organizirali Sportski savez osoba s invaliditetom  Zagreb i Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom. Sudjelovali su igrači iz Rijeke, Zagreba i Slavonskog Broda. Najmlađi igrač Roberto Gere osvojio je zlatnu medalju.To je njegova druga medalja. Borna Sečić je osvojio izvrsno četvrto mjesto. Klub je osnovan 2003. godine i jedan je od prvih boćarski klubova za osobe s invaliditetom  u  Hrvatskoj. U svojih 15 godina postojanja i rada kluba igrači i igračice su osvojili preko 90 pehara i medalja na državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima. Hvale vrijedan je to uspjeh ovih mladih entuzijasta i zaljubljenika u boćanje.

 
GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
19. svibnja 2018.

Održana radionica za osnovce   „SVILU PRELO ZLATO MATERINO“

Gradski muzej Nova Gradiška 18. svinja je  u suradnji s nižim razredima Osnovne škole „Ljudevit Gaj“  održao hvale vrijedno druženje. Ugostio ih je  svom novouređenom prostoru  i organizirao  radionicu pod nazivom SVILU PRELO ZLATO MATERINO. Kroz radionicu  vodila ih je muzejska savjetnica Vesna  Kolić-Klikić, ispričala im  priču  o  svili i njenoj proizvodnji, te  novogradiškoj tvornici svile i  njenoj svili.

Gradski muzej Nova Gradiška  time je  sukladno preporuci Međunarodnog savjeta muzeja - ICOM-a obilježio  Međunarodni dan muzeja, koji se  18. svibnja  u muzejima širom svijeta obilježava od 1977. godine.

 
PROJEKT UDRUGE GLUHIH I NAGLUHIH PDF Ispis E-mail
Autor UGNG   
14. svibnja 2018.

„Zaposlena žena za jako i solidarno društvo“,

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška sklopila je ugovore o radu s 5 teško zapošljivih žena starijih od 50 godina u sklopu projekta „Zaposlena žena za jako i solidarno društvo“, koji nam je odobren kroz natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Naše nove zaposlenice su prije početka rada preuzele bicikle nabavljene kroz isti projekt, koji će im poslužiti prilikom obilaženja ukupno 40 krajnjih korisnika, na poslovima pružanje usluge pomoći u kući najpotrebitijim starim i nemoćnim osobama, te drugim osobama s invaliditetom. Dodana vrijednost ovog projekta je što smo zaposlili 2 osobe s invaliditetom koje se svrstavaju u skupinu teže zapošljivih žena, te smo ih tako nakon dugo vremena uključili na tržište rada.

Podsjetimo, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje pokrenula je projekt ”Zaposlena žena za jako i solidarno društvo” s ciljem uključivanja žena starijih od 50 godina na tržište rada. Prvih nekoliko mjeseci žene su pohađale osposobljavanje za zanimanje njegovateljice, čime su stekle znanje neophodno za ostanak na tržištu rada nakon završetka projekta.

 
NOVOGRADIŠKE UDRUGE - EUROPSKI TJEDAN PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
14. svibnja 2018.

"Djeca u Europi mogu skupa"

Na središnjem novogradiškom trgu 12. su svibnja održani brojni kulturno-zabavni sadržaji u povodu Europskoga tjedna. Drugu godinu za redom organizirali su ih HKUU “Trenk”, Udruga slijepih i slabovidnih, Udruga volontera i Biciklistički klub “Psunj”. Važno je napomenuti kako je pokrovitelj  manifestacije Ministarstva kulture RH, jer u njoj sudjeluju isključivo djeca.

Upriličena je izložba radova sudionika manifestacije uz kreativne radionice, biciklijada te nastup dječjih folklornih skupina.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, a okupljene izvođače pozdravili su Helena Šokac, u ime HKUU “Trenk” i Saša Keser, u ime BK “Psunj”.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
13. svibnja 2018.

Hodočašće i procesija sv. Linarti

Hodočašće i procesija sv. Linarti dogodilo se 10. svibnja suradnjom cerničkih udruga, pa tako i KUU Cernik i župe. Hodočasnici su se okupili pred župnom crkvom sv. Petra u Cerniku gdje ih je pozdravio fra Vjenceslav Janjić,  gvardijan Franjevačkog samostana te pojasnio cilj i simboliku hodočašća.

-Ova naša župska devetnica je na čast sv. Linarti. Sada na početku prisjećamo se 1536. godine kada su Turci protjerali iz našega mjesta franjevce, ali i pobožni narod. I kao što uvijek biva, narod je nosio sa sobom svoje svetinje. Mi smo uzeli sv. Llinartu (kip), koji je naša svetinja jer smo se kod sv. Linarte i okupljali u najteže doba, tursko doba i to kroz 150 godina . A 1691. godine kada su Turci protjerani iz Cernika, Pakraca, iz Slavonije od tada se Cerničani ponovno vraćaju u svoj Cernik.  Kao sjećanje na ta najteža vremena naše župske povijesti mi imamo ovu devetnicu. Dakle na početku se sjećamo izgona iz mjesta, a u mjesecu studenom na sv. Linartu ćemo se vratiti i sjetiti i povratka iz tog povijesnog vremena. Nosimo kip sv. Linarte i svake prve subote u mjesecu od sada pa do blagdana sv. Linarte imat ćemo svetu misu u crkvi sv. Leonarda.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 382

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba