OPĆINA DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
15. siječnja 2020.

U subotu se u Dragaliću održava šesto pokladno jahanje


U subotu, 18. siječnja, KUD „Dragalić“, uz potporu Općine Dragalić, organizira tradicionalnu manifestaciju POKLADNO JAHANJE. Šesti puta zaredom Dragalićani i njihovi gosti moći će uživati u lijepim konjima, evocirati sjećanja na stari graničarski običaj i dobro se zabaviti.
KUD „Dragalić“, Općina Dragalić, opća poljoprivredna gospodarstva i mještani do sada su bili dobri organizatori i domaćini pa vjerujemo da će tako biti i u subotu.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
15. siječnja 2020.

DOMOLJUBI?! – Zlata Dupko i Josip Senić Pepa, dva života za slobodu?!

 

Ovaj osvrt nastao je nakon pitanja poznanika, kome gori lampion na betonskoj ploči kod kružnog toka na raskrižju Benkovićeve i Svačićeve ulice, nadomak OŠ „Mato Lovrak“.

ZLATA DUPKO – Na ostacima  spomen-obilježja  postavljenog, kako piše na mramornoj ploči, žrtvama fašističkog terora,  lampion netko pali sedamnaestogodišnjoj skojevki, Novokapelčanki  i novogradiškoj gimnazijalki koja je tu  strijeljana 1943. godine.  Njeni posmrtni ostaci, po jednoj verziji,  nalaze se u  spomen kosturnici u gradskom parku zajedno s partizanskim vođama novogradiškog kraja, a po drugoj na mjestu gdje je streljana.

Tko je Zlata Dupko, krhka  plavooka djevojka iz Nove Kapele i novogradiška  gimnazijalka zapisao je Feliks Valentić u knjizi  Naši ljudi i krajevi.

 
KK „OBRTNIK“ Nova Gradiška i KK „OBRTNIK-BAM“ Nova Gradiška PDF Ispis E-mail
Autor Vjekoslava Karešin   
14. siječnja 2020.

Novogradiški kuglači  natječu se u Međužupanijskoj ligi


Kao što je već objavljivano, mladi kuglači i kuglačice ovih dvaju klubova natječu se ove sezone u Međužupanijskoj ligi mladih u kojoj se natječu djeca i mladi iz 9 klubova iz četiriju županija.

Do sada su odigrana natjecanja u Bjelovaru i, drugom natjecanju su  naša dva kluba bili domaćini u prosincu.

Treće natjecanje je odigrano u Novskoj, 04. i 05.siječnja 2020.godine na kojem su naše mlade kuglačice i kuglači osvojili zapažene rezultate:

 
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA PDF Ispis E-mail
Autor hss.bpž   
12. siječnja 2020.

Javni poziv za  mjeru 4.1.1. je poziv na poticanje uvoza teladi u Hrvatsku


Prema riječima premijera Andreja Plenkovića prioriteti hrvatskog predsjedanja EU su: “Vitalnije društvo znači i konkurentnije gospodarstvo. Moramo voditi računa o ekološki održivijem gospodarstvu, čime ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena”. Što bi to značilo za hrvatske OPG-ovce i proizvodnju hrane? Hoće li svi dobiti jednaku šansu, koju danas nemaju.  Ministarstvo poljoprivrede s reklamama potpora za razvoj poljoprivrede stvorilo je iluziju kako je dovoljno nazvati se OPG-om i europska sredstva sjedaju na račun. Istina smanjuju se izravna plaćanja, ali zato su mjere za „konkurentnije gospodarstvo“ izdašne i mogu osigurati razvoj i približavanje europskoj poljoprivredi. Jedino ostaje pitanje KOMU?

 
4. „GRAH FEST“ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. siječnja 2020.

„Savski  lađari” iz Rugvice skuhali  najbolji grah


Najbolji grah  na četvrtom „Grah festu“  održanom 11. siječnja skuhala je ekipa „Savski lađari” Rugvica, drugo mjesto po ocjeni prosudbenog povjerenstva,  na čijem je čelu i ove godine bila Blaženka Blažević, pripalo  je ekipi Hrvatske seljačke stranke, a  treće ekipi PPK Nova Gradiška. Nagrađenim  ekipama uz priznanja,  kotliće ka nagradu,  uručio je   gradonačelnik Vinko Grgić. Sve ekipe, a ove godine ih je bilo 29,  dobile su priznanja koja   su uručili zamjenici  gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić, te Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
12. siječnja 2020.

OD 2. DO 11. VELJAČE TRADICIONALNA DEVETNICA U ČAST GOSPI LURDSKOJ

 

U našoj se župi slavi Devetnica u čast Gospi Lurdskoj još od 1943. godine. Stariji mještani pripovijedaju da se u filijali Opatovac slavila Trodnevnica u čast Gospi Lurdskoj još i ranije. U to vrijeme je gvardijan cerničkog samostana , po drugi put, pater Eugen Kukina koga će  novogradiška OZNA  ubiti na okrutan način u bolnici za Sušaku u Rijeci 9. listopada 1945. godine. Pola godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Pater Kukina je ubijen , ali spomen na njega još ne blijedi.

Vjerojatno je on uveo u Cerniku  i  Devetnicu u čast Gospi Lurdskoj i procesiju  s upaljenim svijećama. Ovu tradicionalnu Devetnicu, koja je jako dobro prihvaćena i od Marijinih štovatelja  i iz okolnih župa, uveo je upravo mučki ubijeni  pater Eugen Kukina. Tako planiramo i ove godine obnoviti  tu 77 godina staru  tradicionalnu Marijansku pobožnot.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 599

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba