UDRUGA ZA BAŠTINU,KULTURU I TURIZAM“POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE“ PDF Ispis E-mail
Autor udruga   
13. ožujka 2019.

6. „Sarmijada“ u Požegi


Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i  Tjednik KRONIKA požeško-slavonska,organiziraju po šesti puta u našem kraju gastro manifestaciju 6. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u nedjelju 31. ožujka s početkom od 11 sati. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju svojim sponzorstvom podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.

Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze.

Kako je sarma jelo koje se ne priprema svaki dan nego vezano uz neke običaje i blagdanske objede pozivamo sva Kulturno umjetnička društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na natjecanje i pravu reviju sarme. Na dosadašnjim sarmijadama učestvovali su natjecatelji i iz ostalih Slavonskih županija. Za svaku grupu bit će osiguran stol tako da će svatko moći prezentirati običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to radili nekada naši stari. Naravno centralni dio stola zauzimat će kraljica stola – sarma, a uz nju se mogu servirati i ostala tradicionalna jela i pića. Uz natjecanje u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu.

Hodogram: okupljanje od 1100 sati u Hotelu Grgin Dol u Požegi,

od 1200 sati ocjenjivanje sarme, najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,

od 1330 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, u nastavku druženje  uz tamburašku glazbu i objedovanje sarme.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba