NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. travnja 2019.

Veliki dan za Novu Gradišku

 

U Novoj Gradiški 16. travnja održana je VIII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bila je  iznimno značajan događaj za Novu Gradišku  sa isto tako  iznimnim  značajem za  ukupan razvoj  grada.   Gradonačelnik Vinko Grgić  potpisao je s  Goranom marićem, ministrom državne imovine   ugovor o darivanju  50 hektara  zemljišta u industrijskoj zoni  što će omogućiti njeno proširenje, te  i ugovor o darovanju zgrade bivšeg Varteksa za potrebe Gradskog muzeja. Bilo je govora o izgradnji prometne infrastrukture u Industrijskom parku i na području grada.

Uoči sjednice Savjeta  gradonačelnik Vinko Grgić  izvijestio je o mjerama i projektima  koje grad provodi kako bi  se  izgradila nužna komunalna i društvena infrastruktura te  stvorili  bolji uvjeti  za zapošljavanje, što je jedan od prioritetnih ciljeva gradske vlasti.

-Proširit ćemo Industrijsku zonu, a danas nam je najavljeno i potpisivanje ugovora za poduzetničku infrastrukturu pa ćemo nakon izgradnje kompletne infrastrukture industrijsku zonu staviti u puni pogon i imati na raspolaganju   70 do 80 hektara zemljišta,  uz  60 hektara već   izgrađenih  u prvoj fazi. Od danas i zgrada  bivšeg Varteksa postaje vlasništvo Grada  zahvaljujući ministru Mariću. Već za mjesec dana vjerujem počet ćemo uređivati ovaj prostor za jedan novi sadržaj.

Puno se radi na rješavanju prometne infrastrukture. Vezano za projekt nadvožnjaka  ispod željezničke pruge,  vrijedan  između 17 i18 milijuna kuna,  načelno je dogovoren sastanak s ministrom Butkovićem.   U planu je u slijedeće tri godine riješiti problematiku 6 prometnih točaka u gradu, dva smo riješili prošle godine, dva rješavamo ove godine. Izgradnju kružnog toka u centru grada ćemo početi poslije Uskrsa, a  postavit  će se i semafori kod FINE , a slijedeće godine i na raskrižju kod TANG-a, a planiramo izgraditi  i kružni tok kod „Pauna“.

Velik  je ovo dan za Novu Gradišku i za projekte koje pripremamo i koje ćemo vrlo brzo i realizirati. Drago mi je da je veći dio Vlade RH, ministri čiji su resori jako vezani za Slavoniju, Baranju i Srijem, došao u Novu Gradišku i  bio nazočan na  ovoj  sjednici na kojoj je prezentirano puno projekata  koji nam  daju nadu da će sve  što se radi  biti realizirano i da ro nisu sve  puste priče - izjavio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Održavanjem sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u  Novoj Gradiški zadovoljan i župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Zadovoljan je i provedbom  ovog projekta na području Brodsko-posavske županije.

-Osobno sam jako sretan što smo svi zajedno danas u Novoj Gradiški. Hvala svima koji su došli. Drago mi je što projekt Slavonija, Baranja i Srijem  postaje tako vidljiv  ljudima koji  ovdje žive   vide  njegove efekte. Moram reći  da smo, upravo pred Uskrs, završili obnovu 10 škola iz ovog projekta  u koje je uloženo  preko 32 milijuna kuna. vrijednih. Tu su ulaganja u  Muzej brodskog posavlja od 7 milijuna kuna, a kad vidimo sva ulaganja u slavonskobrodsku i novogradišku bolnicu,  čovjek doista  može biti samo presretan. Samo da napomenem    Kraći pu do zdravlja je projekt vrijedan  41 milijun kuna,  a projekt Zdravstvena skrb usmjerena k pacijentu  11,8 milijuna kuna.  Pred  obnovom smo   šest bolničkih zgrada u Slavonskom Brodu i isto toliko u Novoj Gradiški   u vrijednosti od 84,5 milijuna kuna. U  općino Davor u su u tijeku  radovi vrijedni 45 milijuna kuna na  sustavu za navodnjavanje  376 hektara čime će povrtlari iz Orubice dobiti vodu  iz SAVE i  moći unaprijediti svoju proizvodnju.  Luka Slavonski Brod,  za koju je Vlada dala jamstvo  128 milijuna kuna,   je također u izvedbi, a tu je  i Centar za gospodarenje otpadom  Šagilje pored Nove Gradiške vrijedan preko 130 milijuna kuna.Mogu isto tako reći da je Ministarstvo državne imovine  dalo Gradu Nova Gradiška  dalo  na raspolaganje vojarnu  Slavonskih graničara  i u suradnji s gradonačelnikom Grgićem  osmislit ćemo   aktiviranje tog projekta.  Dodao bih i dva mosta koji su isto na području  Brodsko-posavske županije, a to su  mostovi na Savi kod   Svilaja i Stare Gradiške. Iz svega  možemo točno vidjeti    koliko projekt Slavonija, Baranja i Srijem   ima učinka  i koliko se to vidi  u svakodnevnom životu.   Danas sam na svečanoj sjednici  Županijske skupštine rekao da projekt Slavonija nije samo ekskluzivno  stvar  županije kao ustanove i da je to sveobuhvatan  projekt.   Pozvao sam sve  ustanove, gradove i općine,  poduzetnike i gospodarstvenike  da svi zajedno  iskoristimo mogućnosti koje nam se pruža.  Uvjeren sam  u  pozitivan  efekt.  Napomenuo bih  da za te projekte moramo  imati oko 80 milijuna kuna ulaganja i mi to kao Županija planiramo  osigurati  uz pomoć HABOR-a. Želio bih  još jednom skrenuti pozornost da je vrlo bitno  osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i zato se  zahvaljujem se na  do sada  obavljenim aktivnostima i poduzetim koracima - kazao je župan Danijel Marušić.

P1250420
P1250433
P1250449
P1250466
1/4 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba