Intervjui


Interview: Alen Kocić PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
18. ožujka 2016.

RAZGOVOR S ALENOM KOCIĆEM KOCOM

DOKUMENTARCIMA USPJEŠNO PROMOVIRA NOVU GRADIŠKU DILJEM SVIJETA

Alen Kocić Koc, novogradiški entuzijast i samozatajna umjetnička duša, koja sa svojom ekipom i snimljenim projektima promoviraju Novu Gradišku, Slavoniju i Hrvatsku diljem svijeta, snimio je još jedno pažnje vrijedno djelo Mara i Kaja - Dolina na Savi, u kojem govori o životu običnih ljudi, koji, iako žive u modernom vremenu, s tim svijetom, na njihovu sreću, a i nesreću, jer ih je taj svijet zaboravio, nemaju puno zajedničkoga. Ipak dio su slavonskog miljea, koji slikovito govori o kulturi i običajnima  života u posavskom selu Dolina.

O tome i drugim postignućima u stvaranju dokumentarnog filam razgovarali smo s Alenom Kocićem Kocom, uzoritim ocem i suprugom, te sinom poštovanog liječnika kojemu je ljudska duša i humani pristup svakom čovjeku, bez obzira na stranačko uvjerenje, vjeru, nacionalnost, ili "dubinu džepa", bilo jedino važno u njegovoj dugogodišnjoj liječničkoj praksi. Alena je nezamislivo sresti u gradu bez fotoaparata. Naizgled strog i ozbiljan, u duši slobodan i neozbiljan, ali realan i odgovoran. Iz Portugala Koc se vratio ovjenčan srebrnom medaljom za najuspješniji turistički film u svijetu "Duša slavonske zemlje".

 
Interview: Željko Bigović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
04. prosinca 2015.

RAZGOVOR S ŽELJKOM BIGOVIĆEM, GRADONAČELNIKOM NOVE GRADIŠKE

U 2015. GODINI SE DOSTA TOGA USPJEŠNO I ODGOVORNO ODRADILO

Bliži se Dan grada i kraj godine, vrijeme kad se ogledaju i zbrajaju rezultati i postignuća uloženih napora gradske vlasti i uprave, te koliko smo svi skupa doprinijeli vlastitom boljitku življenja. Što o tome svemu misli Željko Bigović, gradonačelnik zamolili smo ga da kaže za čitatelje Cajtunga.

Kako biste ocijenili svoj rad i rad gradske uprave?

Teško je i nije umjesno ocjenjivati sebe i svoj rad. Naši sugrađani i porezni obveznici koji plaćaju obveze prema gradskom proračunu su ti koji donose krajnje ocjene uspješnosti rada svake gradske uprave. Komentari i ocjene ljudi su vrlo pozitivni. U gradu se vide značajne promjene, od građevinskih aktivnosti, odnosa prema društvenoj zajednici, ustanovama i udrugama, pozitivan dobar odnos prema sugrađanima. S pozicije gradonačelnika mogu kazati, a imam i argumente, da se u 2015. dosta toga uspješno i odgovorno odradilo na svim segmentima, od gospodarskog i komunalno-infrastrukturnog dijela, društvenih djelatnosti, aktivnosti i događanja koja grad čine zasebnom lokalnom jedinicom. Vjerujem da je to ono što naši sugrađani očekuju da gradske vlasti. Naravno da svi koji sudjelujemo u obnašanju političke odgovornosti, gradske uprave, ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada možemo i trebamo biti bolji i učinkovitiji.

 
Interview: Nada Peleh Serenčeš PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
21. listopada 2015.

RAZGOVOR S DUGOGODIŠNJOM RAVNATELJICOM GIMNAZIJE NOVA GRADIŠKA, PROF. NADOM PELEH SERENČEŠ

RAVNATELJICA KOJA JE VOLJELA UČENIKE I CVIJEĆE

Nakon četrdeset i jedne godine rada i života provedenog u novogradiškoj Gimnaziji, od svoga kolektiva, prijatelja i učenika oprostila se ravnateljica, profesorica Nada Peleh Serenčeš otišavši u zasluženu mirovinu. O njezinom životu i radu, koji je s puno strpljenja i ljubavi utkala u obrazovanje i odgoj mladih naraštaja, te u rast, razvoj i čuvanje tradicije Gimnazije, razgovarali smo s prof. Nadom Peleh Serenčeš.

Recite nam nešto iz svoga najranijeg djetinjstva

Rođena sam u lijepom slavonskom selu Vrbova. U rodnom mjestu završila sam osnovnu školu koja je u moje vrijeme bila velika i kvalitetna škola. Po završetku osnovne škole, 1965. godine upisala sam se u gimnaziju Nova Gradiška, a nakon gimnazije upisala sam studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od malena sam voljela učiti i ići u školu tako da mi je razdoblje osnovne škole i gimnazije bilo vrlo lijepo. Moja prva učiteljica bila je Katica Lasović kasnije odgajateljica u vrtiću koja mi je dala temelje obrazovanja i razvila ljubav za učenje. U gimnaziji sam imala divne profesore, vrhunske intelektualce i dobre ljude. To je za mene bilo jedno lijepo razdoblje mladenaštva, prvih ljubavi, prijateljstva, razigranosti. No moje potpuno osobno i intelektualno sazrijevanje dogodilo se za vrijeme studija, koje smatram jednim od ljepših razdoblja u životu.

 
Interview: Ljiljana Ptačnik PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
21. listopada 2015.

RAZGOVOR S PROF. LJILJANOM PTAČNIK, RAVNATELJICOM GIMNAZIJE NOVA GRADIŠKA

NOVA RAVNATELJICA NOVOGRADIŠKE GIMNAZIJE

Početkom ove školske godine profesorica Ljiljana Ptačnik postala je novom ravnateljicom Gimnazije Nova Gradiška. Potvrdilo je to Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a na osnovu izbora Nastavničkoga vijeća, Vijeća roditelja i Školskoga odbora Gimnazije Nova Gradiška. Tom prigodom razgovarali smo s prof. Ljiljanom Ptačnik, Novogradiščankom, koja pored osnovne odgojno-obrazovne ima značajnu ulogu u i društveno-političkom životu grada.

Kada ste preuzeli dužnost ravnateljice?

Dužnost ravnateljice Gimnazije Nova Gradiška preuzela sam 1. rujna ove godine s novom školskom godinom. U ovoj sam gimnaziji završila srednju školu, diplomirala kroatistiku na Filozofskome fakultetu i profesor sam hrvatskoga jezika. Nakon završetka fakulteta deset godina radila sam u Srednjoj školi u Ivanić-Gradu, a 18 godina profesorica sam u novogradiškoj gimnaziji. Školski sustav i organizaciju nastave dobro poznam. Suradnica sam Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kao članica Stručne radne skupine za izradu zadataka za državnu maturu, a bila sam i suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje kao članica Državnoga povjerenstva za provedbu natjecanja iz hrvatskoga jezika.

 
Interview: Željko Bigović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
06. prosinca 2014.

RAZGOVOR S ŽELJKOM BIGOVIĆEM, GRADONAČELNIKOM NOVE GRADIŠKE

KONSOLIDACIJA GRADSKIH FINANCIJA I GRAĐEVINSKI RADOVI OBILJEŽILI 2014. GODINU

O stanju u Gradu Nova Gradiška, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi, realiziranim projektima i drugim brojnim aktivnostima koje Grad provodi u unapređenju uvjeta života građana razgovarali smo s gradonačelnikom Željkom Bigovićem.

Kakvo je stanje u Gradskom proračunu?

Da bismo mogli sagledati i ocijeniti sadašnju situaciju, moram podsjetiti na stanje koje smo zatekli u gradskom proračunu.

Žiro-račun Grada Nove Gradiške 10. lipnja prošle godine bio je u velikom minusu od 7,5 milijuna kuna. Radilo se o obvezi po kratkoročnom kreditu koji je sklopljen sa Zagrebačkom bankom, odnosno dopuštenom prekoračenju do 8 milijuna kuna koje je gotovo u cijelosti iskorišteno. Kratkoročne obveze u tom trenutku prema Hrvatskim vodama iznosile su 1,4 milijuna kuna.

Sklopili smo ugovor s Hrvatskim vodama o reprogramu duga na godinu dana i u mjesečnim anuitetima isti smo platili. S dugom nismo mogli steći poziciju dobrog partnera s Hrvatskim vodama, kako Grad Nova Gradiška tako i tvrtka Slavča d.o.o. koja obavlja distribuciju vode. To je bilo bitno zbog svih budućih poslova koje smo u proteklih godinu dana odradili s HV.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 » > Kraj >>

Stranica 1 od 6

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba