Kuzma Kovačić u Domu kulture PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
12. listopada 2013.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA KUZME KOVAČIĆA

Novogradiški ogranak Matice Hrvatske i Pučko otvoreno učilište "MAR" Nova Gradiška, organizirali su u Domu kulture u Novoj Gradiški predstavljanje monografije profesora kiparstva Kuzme Kovačića. Novogradiške ljubitelje kiparstva pozdravila je prof. Marija Subić Karlovčan, ravnateljica otvorenog učilišta i prof. Josip Ostić, predsjednik Matice. Knjigu je predstavio Milan Bešlić, a o knjizi i svom stvaralačkom radu govorio je i autor Kuzma Kovačić.

Kuzma Kovačić rođen u Hvaru 6. lipnja 1952. godine. Ondje je završio gimnaziju. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo 1976. godine. Od onda je izlagao na četrdesetak samostalnih izložaba i mnogim skupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Bavi se svim kiparskim disciplinama i tvorivima.

promocija-01
promocija-02
promocija-03
promocija-04
promocija-05
promocija-06
promocija-07
promocija-08
promocija-09
promocija-10
promocija-11
01/11 
start stop bwd fwd

Djela mu se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, te u Vatikanu. Autor je brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu ponad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, Spomenik Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, Spomenik fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu i drugi.

Također, autor je optjecajnog kovanog novca, prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Nagrađen je s dvadesetak nacionalnih ili međunarodnih nagrada i priznanja. Dobitnik je tri državna odličja koja mu je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Hvar, redoviti je član Družbe "Braća hrvatskoga zmaja", a niz godina bio je član Upravnog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba