Interview: Marinko Stojić PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
05. veljače 2014.

RAZGOVOR S MARINKOM STOJIĆEM, VODITELJEM UPRAVE ŠUMA - PODRUŽNICA NOVA GRADIŠKA

Za 10 mjeseci ostvarili dobit od 38 milijuna kuna

Šume i šumarstvo su bitna karika u razvoju gospodarstva ruralnih sredina u Hrvatskoj. Multifunkcionalnost šuma, odnosno dobrobiti koje šuma donosi u ekonomskom, socijalnom i zaštitnom smislu za društvenu zajednicu su ogromne. O radu i poslovanju Uprave šuma, podružnica Nova Gradiška razgovarali smo s voditeljem Marinkom Stojićem, dipl. ing. šumarstva.

Kakvo stanje ste zatekli u novogradiškoj podružnici i kakvi su rezultati poslovanja za 1,5 godinu od vašeg imenovanja za upravitelja?

Na Vaše pitanje odgovoriti ću vam usporedbom rezultata prije mog dolaska s aktualnim podacima. U prošloj godini za prvih deset mjeseci Uprava šuma podružnica Nova Gradiška realizirala je dobit od 23 milijuna kuna, a na kraju godine realizirano je 34 milijuna kuna, što je daleko više od prethodnih godina. To potvrđujemo i ove godine jer za prvih deset mjeseci imamo dobit od 38 milijuna kuna. U odnosu na 2011. u kojoj je ostvareno za prvih deset mjeseci 13 milijuna kuna dobiti, a u 2010. godini 17 milijuna kuna, uz isti obim posla, ove godine smo postigli daleko bolji rezultat ostvarivši dobit od 38 milijuna kuna, što je 65% više u odnosu na prošlu godinu, te čak 180% više nego u 2010. i 2011. godini.

Ostvariti rast od 65%, odnosno čak 180% u jednakom peridu uz jednake uvjete poslovanja ukazuje na to da se može postići rezultat ako se strateški upravlja poduzećem. Poslovanje Uprave šuma je stabilno kao i kompletno poslovanje Hrvatskih šuma u Hrvatskoj. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim našim djelatnicima jer bez njihovog rada i zalaganja ne bismo postigli ovako dobre rezultate poslovanja. Vjerujem da će takvo poslovanje ostati i u idućim godinama jer radimo po sustavu potrajnosti što znači da ne siječemo šume više nego je njihov prirast. Uprava šuma podružnica Nova Gradiška ima prirodno obnovljene šume što je puno bolje od sadnje, koja je najmanje povoljna opcija.

U tijeku je obnova zgrade Uprave šuma u Novoj Gradiški?

Zgrada novogradiške Uprave Hrvatskih šuma navršava 100 godina od izgradnje. Budući da je i pod zaštitom države kao vrijedan spomenik kulture, a temeljito nije obnavljana više od 50 godina, u rujnu je započela njezina temeljita obnova. U cilju da zaustavimo daljnje propadanje i da ovom vrijednom arhitektonskom zdanju vratimo prvobitan i lijep izgled, započeli smo s radovima  obnove prvog kata i fasade. Projekt vrijedan 4 milijuna kuna jedan je od kapitalnih investicija unutar Hrvatskih šuma. Radove pod nadzorom konzervatora iz Slavonskog Broda izvodi tvrtka Alte Gradnja d.o.o. iz Vukovara. 2013. godine planirano je utrošiti 2 milijuna kuna, ostalo u 2014. godini.

Koliko zapošljavate djelatnika?

Imamo 542 djelatnika od kojih je 509 na neodređeno vrijeme. S obzirom na potrebe i dalje ćemo zapošljavati djelatnike te ćemo otvarati nova radna mjesta. Ponosan sam na činjenicu da se naši djelatnici, osim osnovnom djelatnosti, bave i drugim hvale vrijednim stvarima, pa su tako ove godine Ogranci hrvatskog šumarskog društva organizirali dva puta izložbu Šuma okom šumara u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. Time smo pokazali javnosti čime se bave šumari, koliko je to težak i opasan, ali i kreativan posao, koji zahtjeva stručnost, spretnost i znanje. Možemo reći da su šumari prave umjetničke duše. Ujedno koristim priliku čestitati našem kolegi iz UŠP Nova Gradiška i mom prijatelju Goranu Doriću, dipl.ing.šum. na izuzetnom uspjehu osvajanja prve nagrade u natječaju National Geographica "Fototalent 2013. Ljepote Hrvatske".

Šumari su samozatajni, no timskim i složnim radom uspjeli smo doći do zavidnih rezultata koje ćemo nastojati održati i povećati dok god budem na funkciji voditelja. Da stojimo na raspolaganju našoj lokalnoj zajednici pokazije i činjenica da smo prošle i ove godine donirali sadnice biljaka Gradu Slavonski Brod za pošumljavanje i obnavljanje ondašnjih parkova te smo donirali sadnice OŠ Đuro Pilar u Slavonskom Brodu za potrebe sekcije mladih ekologa. Želja nam je poticati edukaciju najmlađih kako bi od malena učili čuvati naše najveće nacionalno bogatstvo, a to su šume i priroda te pobuđivati ekološki odnos prema njima. Uprava šuma podružnica Nova Gradiška stoji na raspolaganju lokalnoj zajednici doprinoseći razvoju gospodarstva kroz zapošljavanje novih djelatnika u našim šumarijama.

Što planirate u 2014. godini?

Planirane investicije ulaganja u našu Upravu šuma za sljedeću godinu iznose 15 milijuna kuna. Prošle godine napravili smo 12,5 kilometara šumskih cesta, što je rekord u povijesti novogradiške uprave u jednoj godini.
2014. godine planiramo obnoviti još jednu zgradu, zgradu Šumarije Novska, koja daje veliki doprinos Upravi šuma Nova Gradiška. To je velika i bogata šumarija koja je za samo 10 mjeseci u 2013. godini postigla dobit od 16 milijuna kuna. Stoga želimo u nju ulagati kako bismo postizali još bolje rezultate rada.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba