Poezija za Valentinovo PDF Ispis E-mail
Autor Kata Nujić   
18. veljače 2014.

VEČER POEZIJE

13. veljače u ugostiteljskom objektu u Novoj Gradiški, održan je nesvakodnevni događaj, koji nije svojstven niti za veće gradove od Nove Gradiške. Posjetitelji večeri poezije koja je održana povodom obilježavanja Valentinova, imali su priliku gotovo sat i po vremena slušati poeziju poznatih naših i svjetskih pjesnika: Tina Ujevića, A. G. Matoša, E. Kiševića, A. Dedića, S. Jesenjina, Ch. Baudelairea, K. Simonova, G. G. Lorce, J. Preverta, E. A. Poea, V. Nezvala, M. Antića, V. P. Disa  i niza drugih, u prezentaciji Zrinka Kapetanića (načelnik Policijske postaje Okučani) uz pratnju gitara koje su svirali D. Šifner i Z. Podgornjak.

Ono što daje posebnost ovom događaju, nije održavanje ovakve večeri, jer osim izbora antologijske poezije zanimljivo je reći, da Zrinko poeziju nije recitirao niti čitao, već pričao, što je dalo osobnost samom događaju i zadržalo sve prisutne da bez daha čitavih sat i pol, koliko je trajao program ostanu na svojim mjestima.

Iako se Zrinko predstavio kao interpretator poezije, inače i sam piše pjesme, te je još godine 1983. objavio zbirku pjesama pod imenom "Dječak u zabludi", a istovremeno sudjelujući na različitim natječajima, pjesme su mu objavljivanje u više časopisa te u još pet zbirki zajedno sa drugim pjesnicima. Sudionik je nekadašnjih, sada već legendarnih "Jutara poezije" koje je u zagrebačkom "Lapidariju" vodila pjesnikinja Ružica Orešković, a gdje su se okupljali priznati umjetnici, pjesnici i glumci, poput primjerice pjesnika Josipa Severa, po čijim se imenom danas dodjeljuju prestižne nagrade. Pod utjecajem tadašnjeg kruga umjetnika s kojima se družio krenuo je Zrinkov angažman i izvan pjesničkih voda, pa se okušao i na glumačkim daskama glumeći u predstavi "R.U.R." kazališta Dubrava, a predstava je svojevremeno igrana u nekoliko kazališta u Zagrebu.

Zrinko se okušao i kao pisac proze, te dobio nagradu "Poznanovec" za najbolje napisanu kratku priču, a okušao se i kao pisac predgovora za zbirku pjesama pjesnika prof. dr. Javorović Božidara "Izvori i ušća". I konačno, pronašao se u interpretacijama poznatih svjetskih pjesnika, pa je od 1983. godine do danas govorio poeziju diljem Hrvatske, a također i izvan granica naše domovine (Sarajevo, Beograd i dr.).

Danas Zrinko povremeno govori poeziju, piše i priprema novu knjigu, a mi mu želimo puno uspjeha u njezinu stvaranju.

Share
 

Komentari  

 
#2 uliteteluwa 2019-03-14 21:51
[obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Buy Amoxicillin Online [obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/
Citat
 
 
#1 ovokexpnibol 2019-03-14 21:23
[obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/ - Order Amoxicillin 500mg Amoxicillin [obrisano][obri sano]theprettyg uineapig.com/amoxicillin/
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba