Interview: Davor Vlaović PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
07. prosinca 2010.

MALO GOSPODARSTVO NOSITELJ GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI I RAZVITKA ŽUPANIJE

U 8 različitih kreditnih linija realizirano je ukupno 469 pojedinačnih kredita u ukupnoj vrijednosti plasiranih kreditnih sredstava od 267,4 milijuna kuna čime je potaknuto otvaranje 1.411 novih radnih mjesta, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta.

Brodsko-posavska županija jedna je od onih županija koja je na vrijeme spoznala da je sektor malog gospodarstva od prijeratnog gospodarskog segmenta malog značenja postao jedan od stupova nositelja gospodarskih aktivnosti i razvitka Županije. Stoga se je Brodsko-posavska županija odmah na početku uključila u aktivnosti i programe Ministarstva gospodarstva te je izradila vlastiti Program poticanja malog gospodarstva koji je, kao dugoročni razvojni dokument, usvojen na razini Županijske skupštine u rujnu 1997. godine. Sam Program je okvirni akt, a njegova provedba realizira se donošenjem niza provedbenih akata na godišnjoj razini.

Koje su temeljne odrednice županijskog Programa poticanja malog gospodarstva?
Postoje tri temeljne odrednice županijskog Programa poticanja malog gospodarstva, a to su:
Financijska potpora – putem fondova za kreditiranje poduzetništva po najpovoljnijim uvjetima te kroz projekte bespovratnih potpora– do sada je u 8 različitih kreditnih linija realizirano ukupno 469 pojedinačnih kredita u ukupnoj vrijednosti plasiranih kreditnih sredstava od 267,4 milijuna kuna čime je potaknuto otvaranje 1.411 novih radnih mjesta, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta. Kroz ukupno 3 županijska projekta bespovratnih potpora (Certifikacija sustava kvalitete, Inovatorstvo, Tradicijski i umjetnički obrti) u prethodnom je razdoblju dodijeljeno ukupno 75 pojedinačnih potpora, a ukupno dodijeljeni iznos potpora je 760.000 kuna.
Savjetodavna i informativna potpora–osnivanje Županijske razvojne agencije - Centra za tehnološki razvoj d.o.o. Slavonski Brod (CTR) - uloga županijske razvojne agencije u prethodnom je razdoblju povjeravana Centru za tehnološki razvoj d.o.o. Slavonski Brod (CTR) i to temeljem godišnjih ugovora obnavljanih svake godine nakon prihvaćanja izvješća o radu te plana rada na razini Županijskog poglavarstva odnosno Župana te Županijske skupštine.
Prostorna potpora – formiranje poduzetničkih zona odnosno zona za malo gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave (općine i gradovi) te osnivanje poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova - u komunalno opremanje poduzetničkih zona i izgradnju infrastrukture uloženo je do sada preko 25 milijuna kuna sredstava MINGORP-a, a značajna su sredstva uložena i iz gradskih/općinskih te županijskog proračuna. Na ovome je segmentu dosta učinjeno u prethodnom razdoblju, posebno u gradovima i pojedinim općinama, te u ovom trenutku imamo 5 poslovnih zona u funkciji te još 10-ak u izgradnji odnosno pripremi.

Kako se program realizirao u 2010. godini?
Fond za kreditiranje malog gospodarstva – pokrenuta 9. kreditna linija („Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva“ – LPR-MG) za koju je osiguran kreditni fond od 55 milijuna kuna. Do sada je realizirano ukupno 9 investicija, investirano je ukupno 9,8 milijuna kuna čime je potaknuto otvaranje 71 novog radnog mjesta. Rezultati su zadovoljavajući obzirom na sveopću recesiju, pad investicija i pad gospodarskih aktivnosti te obzirom na određeni strah i neizvjesnost koji su prisutni jer se poduzetnici boje ulaziti u nove investicije i kreditna zaduženja bez obzira na povoljnosti koje se nude.
Sukladno "Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu" Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), Brodsko-posavska županija odnosno njeni poduzetnici i razne institucije "povukli" su ukupno 9.358.373,00 kune bespovratnih sredstava odnosno potpora s tim da se taj iznos odnosi na ukupno 143 dodijeljene potpore kroz ukupno 12 različitih projekata. Po iznosu dodijeljenih potpora, Brodsko-posavska županija nalazi se na 10. mjestu od 21 hrvatske županije i grada Zagreba što je vrlo dobar rezultat u odnosu na poduzetnički potencijal i stupanj gospodarskog razvoja naše Županije.

Koliko je ukupno sredstava odobreno?
Podnositeljima zahtjeva za potpore s područja Brodsko-posavske županije putem Ministarstva turizma odobreno je ukupno 1.522.000,00 kuna bespovratnih sredstava odnosno potpora s tim da se taj iznos odnosi na ukupno 56 dodijeljenih potpora kroz ukupno 6 različitih projekata.
Uz projekte bespovratnih potpora s državne razine, Županija provodi vlastite projekte dodijele bespovratnih sredstava. Koji su to projekti ?
Uz projekte bespovratnih potpora s državne razine, Brodsko-posavska županija već nekoliko godina provodi i vlastite projekte dodjele bespovratnih potpora, a tako je bilo i u 2010. godini. Provedena i realizirana su ukupno 3 projekta, odobreno je ukupno 29 pojedinačnih potpora, a ukupni odobreni iznos potpora je 882.673,00 kune. To su projekti:
a)    Certifikacija sustava kvalitete u Brodsko-posavskoj županiji – 17 potpora, 280.188,00 kuna.
b)    Razvoj inovatorstva u Brodsko-posavskoj županiji – 6 potpora, 102.485,00 kuna.
c)    Poduzetnik u županijskoj poduzetničkoj zoni – 6 potpora, 500.000,00 kuna.

Koja je zadaća Županijske razvojne agencije?
a)    Pružanje savjetodavnih usluga za 364 zainteresiranih, novih i postojećih poduzetnika
b)    Izrađeno je 25 elaborata odnosno poslovnih i investicijskih studija za razne kreditne linije u vrijednosti od 33,5 milijuna kuna.
c)    Kompletirana su 64 razna zahtjeva za dobivanje bespovratnih sredstava MINGORP-a iz Operativnog plana za 2010. godinu. Ukupno je odobreno i iskorišteno 5.321.500,00 kuna.
d)    Kompletirano je 10 zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma u iznosu od 1.003.156,00 kuna.
e)    Kompletirano je 6 zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za drvoprerađivače, a odobreni iznos potpora je 360.000,00 kuna.
f)    Kompletirano je 14 zahtjeva za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 6.606.996,96 kuna.
g)    Priprema, apliciranje i provedba projekata iz EU fondova: 5 projekata za IPARD (28,7 milijuna kuna ukupnih ulaganja), 3 projekta za IPA komponenta III C - poslovna infrastruktura te 3 projekta za IPA IV – razvoj ljudskih potencijala (ukupna vrijednost projekata je 6,54 milijuna €).
Koji je značaj razvoja poduzetničkih zone za malo gospodarstvo?
Sukladno "Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu", Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) pokrenulo je Projekt izgradnje poduzetničkih zona u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2010. godinu.    
h)    "Planom razvoja poduzetničkih zona na području Brodsko-posavske županije za razdoblje 2010. – 2012. godine" te njegovom dopunom predviđene su aktivnosti na razvoju ukupno 9 poduzetničkih zona
i)    Od ukupno 9 kandidiranih projekata poduzetničkih zona s područja Brodsko-posavske županije, bespovratna sredstva MINGORP-a odobrena su za ukupno 6 projekata, a ukupno odobreni iznos bespovratnih sredstava je 4.100.000,00 kuna.
j)    Bespovratna sredstva odobrena su za projekte slijedećih lokalnih jedinica:
Grad Slavonski Brod        -    1.500.000,00 kuna
Općina Davor                -       800.000,00 kuna
Općina Gornja Vrba        -       600.000,00 kuna
Općina Brodski Stupnik    -       500.000,00 kuna
Općina Dragalić              -       500.000,00 kuna
Grad Nova Gradiška        -       200.000,00 kuna

Što nam možete reći o Projektu "Žene na tržištu rada"?
Jedna od važnih komponenti Instrumenta pretpristupne pomoći (odnosno IPA programa) je komponenta IV. „Razvoj ljudskih potencijala“, podkomponenta IV.c „Žene na tržištu rada“.
Brodsko-posavska županija (UO za gospodarstvo) aplicirala je projekt „Budi poslovna – budi konkurentna“ („Be Business – Be Competitive“) na natječaj za dodjelu darovnice (tzv. „grantovi“) odnosno bespovratnih sredstava po ovom programu.
Nositelj projekta je Brodsko-posavska županija putem UO za gospodarstvo, a u suradnji sa CTR d.o.o., a partner na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Slavonski Brod.
Cilj projekta je uvođenje osjetljivih i prilagođenih aktivnih mjera zapošljavanja namijenjenih ženama u nepovoljnom okruženju te uvođenje novih pristupa u pružanju usluga za žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
Od ukupno 55 apliciranih projekata, odobreno ih je 18, a među njima je i projekt Brodsko-posavske županije za koji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 73.284,41 EUR.
Dana 16.11.2010. godine u Zagrebu su svečano potpisani i uručeni ugovori o dodjeli potpora sa svim korisnicima, a na prigodnoj svečanosti ugovore su uručili predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren.
Evaluacija (provedba) projekta trajat će godinu dana odnosno do 15.11.2011. godine. 

Share
 
Povezani tekstovi :

» Interview: Davor Vlaović

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA SPREMNA ZA ULAZAK U EUROPSKU UNIJUIma li izgleda da država podmiri dug za štete nastale od mraza na voćnjacima? Može li tu i Županija pomoći voćarima?Zahtjev za sanaciju šteta s procijenjenim štetama na...

» Interview: Davor Vlaović

ŽUPANIJA POTIČE OŽIVLJAVANJE POLJOPRIVREDE Kako Županija rješava problem vodoopskrbe pitkom vodom na području općina Rešetari i Staro Petrovo Selo?Vodoopskrba i vodoodvodnja goruća su pitanja svih jedinica uprave i samouprave kojima...

» Interview: Davor Vlaović

RECESIJA ODNIJELA 3 000 RADNIH MJESTAS obzirom na krizu i recesiju, kako ocjenjujete stanje gospodarstva u Županiji? Nema sumnje da se posljedice svjetske gospodarske krize i recesije osjećaju i u našoj županiji. Negativni trendovi iz 2009....

» Interview: Davor Vlaović

RAZGOVOR S DAVOROM VLAOVIĆEM, DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJEOGROMNE ŠTETE OD POPLAVENa koliko se procijenjuju štete od poplave na području Brodsko-posavske županije?Uslijed velikih količina oborina – kiše koja je padala danima na ...

» Interview: Davor Vlaović

RAZGOVOR SA DAVOROM VLAOVIĆEM, DOŽUPANOM BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJEŽUPANIJA FINANCIJSKI PODUPIRE I PRATI RAZVOJ GOSPODARSTVAKako ocjenjujete stanje u gospodarstvu na području Brodsko-posavske županije ?Gospodarstvo je zasigurno najvažnije...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba