Peta "Sarmijada i provijada" PDF Ispis E-mail
Autor novagra.hr   
22. ožujka 2015.

NAJBOLJU SARMU SPRAVILI UČENICI IOŠ, A PROVU ČLANICE KUD-a IZ BANOVE JARUGE

Na petoj "Sarmijadi i provijadi", održanoj 21. ožujka 2015. u pansionu "Slavonski biser", mlada ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška spravila je najbolju sarmu, a najbolju provu članice KUD-a "Banova Jaruga" iz Banove Jaruge. U konkurenciji osam ekipa za najbolju sarmu drugo mjesto osvojila je ekipa KUD-a "Sunjanka" iz Sunje, a treće ekipa "Vranovke" iz Vranovaca-Bukovlja.

U konkurenciji za najbolju provu drugo mjesto osvojila je prova ekipe Udruge "Kaplani" i Krapja, a treće članica KUD-a "Bebrinka" iz Bebrine.

Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević, u kome su još bili Marija Karlovčan-Subić, Ljiljana Siročić, Jelica Pejanić i Artur Janoš, nije ni ove godine u prosudbi za najbolju provu i sarmu imalo ni malo laku zadaću.

Organizatori ove gastronomske manifestacije Turistička zajednica Nova Gradiška, Pansion "Slavonski Biser" i Udruga čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica Nove Gradiške mogu biti zadovoljni jer se ove godine na natjecanje prijavilo osam ekipa iz Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, pa je ona ove godine dobila širi značaj. Nisu zato na dodjeli nagrada izostale pohvale Dinki Matijević, Ivici Grgiću i Milanu Rosiću od gradonačelnika Željka Bigovića i njegove zamjenice Ljiljane Lukačević.

Slavila se jučer u "Slavonskom biseru", i jela, sarma i prova, gastronomske delicije kojima, čini se, zaborava nema. Za to se brinu, uz organizatore ove jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije i brojne žene koje ih još uvijek pripremaju u svojim domaćinstvima. Ako želimo izaći iz stereotipa mora se reći da su u ekipi " Bebrinke" bila i dva muškarca, a u ekipi Industrijsko-obrtničke škole, uz dvije učenice, koje se školuju za kuharice, bio i jedan učenik.

Ta razliku od prove, koja je u gastronomiji već egzotika, sarma je delicija naše kuhinje. Kako je sinoć dobro kazala mr. Ljiljana Lukačević "kad god želimo dati značaj nekom događaju u našim obiteljima, ili šire, onda na stol stavimo sarmu, bez obzira radi li se o radosnim ili tužnim povodima".

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba