250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
24. ožujka 2015.

SADNICA, KLON HRASTA LUŽNJAKA IZ PRAŠNIKA, POSAĐENA ISPRED DOMA HRVATSKIH BRANITELJA

24. ožujka 2015. obilježen je Svjetski dana zaštite šuma i 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Tim povodom kod Doma hrvatskih branitelja gradonačelnik Željko Bigović i Oliver Vlajnić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, posadili su klon najvećeg hrasta lužnjaka iz šume Prašnik, koji je najveći i najstariji hrast lužnjak u Europi.

- Kako bi Sačuvali ovaj vrijedni genetski materijal, ali i blisku vezu sa najstarijom sastojinom hrasta lužnjaka, novogradiški šumari posijali su u rasadnik sakupljeni žir ispod najvećeg hrasta u Prašniku. Na mladice izrasle iz tog žira stručnjaci šumarskog instituta Jastrebarsko kalemili su njegove plemke. Za tako proizvedene sadnice izradili smo certifikat o izvornosti.

Kao živi svjedok, naš gorostas je svojom bujnom krošnjom čuvao hrvatske branitelje za vrijeme Domovinskog rata. Pod njim su se sklanjali hrabri junaci minulih svjetskih ratova, njegov žir su žirovali graničari stari, a do njega je pohodio i barun plemeniti Beck.

U znak poštovanja prema svim braniteljima ove granice tijekom povijesti odlučili smo posaditi direktno potomstvo ovog hrasta ispred Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški, a povodom obilježavanja 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj - kazao je Mario Bošnjak, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Nova Gradiška.

- Imao sam čast da s Oliverom Vlajnićem zasadim sadnicu najvećeg hrasta lužnjaka, kako kažu u Europi. Kako struka kaže, u našim je šumama 90 posto prirodne šume s čime se Hrvatska može pohvaliti. Hrvatska šumarska struka dobro i kvalitetno radi što je budućnost hrvatskog gospodarstva i hrvatske drvne industrije.

Simbolično smo sadnicu hrasta lužnjaka posadili pred Domom hrvatskih branitelja jer je velika poveznica neslomljivost stoljetnog hrasta i hrvatskih branitelja bila u Domovinskom ratu - kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Nisu novogradiški šumari samo slavili već su se i stručno educirali. Okupili su se u gradskoj vijećnici gdje su im stručno predavanje na temu "Certifikacija šuma" održali Ratko Matošević, Branko Mišetić i Silvija Zec.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba