Interview: Evica Kraljić PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
18. siječnja 2011.

Evica KraljićRazgovor s Evicom Kraljić novogradiškom pjesnikinjom i slikaricom

DOBITNICA NEKOLIKO PRIZNANJA I NAGRADA ZA HAIKU POEZIJU

Evica Kraljić rođena je 18.veljače 1952. godine u Novoj Gradiški gdje je živjela do svoje četvrte godine. U Makedoniji je boravila do sedmog razreda osnovne škole koju je završila u Novoj Gradiški. Obrtničku školu završila je u Slavonskom Brodu, a mirovinu stekla radeći u novogradiškoj tiskari od 1975. godine.

Poeziju piše od "malih nogu", a za svoj stvaralački rad nagrađivana je mnogobrojnim nagradama i priznanjima.

 

 

Što Vas je nadahnulo za pisanje poezije?

U VI. razredu osnovne škole, na jednom satu zemljopisa, na početku školske godine, ja sam uronila u taj predivan svijet poezije, a sve zahvaljujući našem novom i mladom nastavniku iz zemljopisa, koji nam je na tako čudesan način opisao zvijezdu Danicu, tako da sam još do kraja sata napisala svoju prvu pjesmu.

Što Vama znači poezija?

Poezija je za mene svijet u kojem pronalazim prvenstveno sebe, svijet u kojem mogu mislima odlutati, maštati, vraćati se u stvarnost i opet sve ispočetka. Ponekad su to riječi koje ostaju iza nekog sasvim običnog susreta, nečije žalosti, dragih ljudi koji mi puno znače u životu.

Što ste do sada objavili i koje ste nagrade za svoj rad i priznanja dobili?

Do sada sam objavila 4 zbirki poezije i 1 zbirku proze, kao i likovno-pjesničku mapu koju je na moje stihove oslikao naš poznati novogradiški i svjetski slikar Tomislav Petranović - Rvat, na koju sam jako ponosna.

Evo nekih od nagrada koje sam dobila: 1992 godine u časopisu "Vikend", nagradu za najljepšu božićnu priču; zatim prvu nagradu u časopisu Tren, također za priču; drugu nagradu za priču na natječaju: Susret riječi Bedekovčina 1997.god, kao i treću nagradu za poeziju 1995. godine, također u Bedekovčini. U zadnje vrijeme sam dobila nekoliko priznanja i nagrada za haiku poeziju.

 

Koliko vjera utječe na Vaše stvaralaštvo?

Vjera i dragi Bog su moja najjača pokretačka snaga u mom stvaralačkom svijetu.

Recite nešto o svom slikarskom stvaralaštvu

Osim pisanja haiku poezije, prije pet godina počela sam se baviti slikarstvom. I to je dar kojeg sam dobila od dragog Boga.

Do sada sam izlagala na mnogim zajedničkim izložbama sa KLD Rešetari / Našice, Valpovo, Beč.../, kao i s Udrugom "DUGA" iz Nove Gradiške, koja je imala značajnu i vrijednu izložbu u prostoru naše crkvice Sv. Terezije Avilske, na kojoj je bila i moja jedna slika sakralnog motiva. Sudjelujem na mnogim likovnim kolonijama kod nas i drugim gradovima.

 

Opširnije na web-stranicama Evice Kraljić OVDJE.

Share
 
Povezani tekstovi :

» Nova zbirka pjesama Evice Kraljić

RUKE OD SJEĆANJAU Hotelu kralj Tomislav, 12. lipnja predstavljena je još jedna zbirka pjesama novogradiške pjesnikinje i slikarice Evice Kraljić. Uz autoricu, zbirku pod naslovom Ruke sjećanja predstavile su profesorice: urednica Nada Šerić i...

» "Beskrajna ljubav“ Evice Kraljić

VEČER DUHOVNE POEZIJE I PROZEU organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i gradskih novina, u srijedu, 28. studenog, upriličena je večer duhovne poezije i proze novogradiške pjesnikinje, Evice Kraljić, pod nazivom...

» Večer duhovne poezije Evice Kraljić

BESKRAJNA LJUBAVGradska knjižnica Nova Gradiška, Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška i Gradske novine Nova Gradiška organiziraju večer duhovne poezije i proze Evice Kraljić pod nazivom "Beskrajna ljubav" uz izložbu autoričinih slika u...

» Evica Kraljić

NOVOGODIŠNJI HAIKUjutros zvonepraporci novog ljetašušti snijegsvijetu trebaogledalo istineu godini Novoj

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba