NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
24. kolovoza 2017.

ODANA POČAST ŽRTVAMA SVIH  TOTALITARNIH  REŽIMA

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je 23.8. u organizaciji Udruge  roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Za sve žrtve  položeni su vijenci  i zapaljene svijeće kod spomenika  poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i spomen biste  prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Molitvu za sve  žrtve vodio je Krešimir Baković.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.  Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava

Vijenci
Vijenci (1)
Vijenci (10)
Vijenci (2)
Vijenci (3)
Vijenci (4)
Vijenci (5)
Vijenci (6)
Vijenci (7)
Vijenci (9)
Vijenci prva
01/11 
start stop bwd fwd

„Suosjećajući  sa žrtvama svih totalitarnih  sustava  mi kao Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, kao i ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata,  okupljamo se svake godine i  polažemo cvijeće i palimo svijeće kod spomenika poginulim i umrlim  hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Zainteresiranost je iz godine u godinu sve veća, tako da ćemo to činiti i ubuduće.  Kao što je poznato totalitarizmi su se javili u 20. stoljeću, najprije s  komunizam i Oktobarskom revolucijom, potom fašizam pa nacizam. Mora se objektivno reći da su  to zločinački totalitarizmi  i ja osobno ne bi pravio razliku   po pitanju nekakvih ideala, ciljeva i nekakvih programa. Svi su bili krvavi   i ne zna se koji je bio krvaviji. Ustvari zna se, ali nećemo izdvajati niti jedan. Ti totalitarizmi bili su posebno krvavi na našem području, na području Hrvatske i na području Nove Gradiške.

Suosjećamo sa svim  žrtvama  bez obzira o kojem se režimu radi. Suosjećamo sa 200.000 ubijenih svećenika u  vrijeme Staljina,  suosjećamo sa  milijunima ubijenih u Auschwitzu  i drugim logorima, sa 10 milijuna ubijenih u Ukrajini koje je Staljin umorio glađu, sa onima u Katinu koje je ubila Crvena armija. Svi totalitarizmi su zločinački, sve treba osuditi i dovesti u istu ravan,  a njihove simbole iz javnog  prostora   premjestiti u muzeje.  Sve treba učiniti bez ikakvih kazni, jer je prošlo vrijeme kazni.  Jedni drugima  moraju oprostiti jer je to jedina šansa“, kazao je  prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba