IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
25. kolovoza 2017.

Jednoglasnoj odluci o dokapitalizaciji Industrijskog parka  prethodila  burna rasprava

Iako se očekivalo da će izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, koja je održana 23. kolovoza s dvije točke dnevnog reda,  biti brzo okončana  ipak se odužila. Razlog je bila druga točka dnevnog reda u kojoj su vijećnici  trebali  donijeti, kako stoji u dnevnom redu,  Odluke o davanju odobrenja za sklapanje Ugovora o unosu stvari. Radi se o  ustvari o dokapitalizaciji Industrijskog parka i povećanja njegove temeljne vrijednosti unosom  strojeva i opreme  u vrijednosti od  2,5 milijuna kuna  koji su u vlasništvu grada.

Recimo odmah da je, nakon rasprave u kojoj su  sudjelovali svi  vijećnici HDZ-e  stavljajući više primjedbi, od pitanja zašto hitnost sjednice do primjedbi na pripremljeni materijal za sjednicu, pogreške i  nejasnoće koje su ih dovodile u nedoumicu,  odluka  jednoglasno prihvaćena.

P1060888
P1060895
P1060896
P1060898
P1060900
P1060902
P1060904
P1060946
P1060947
P1060952
P1060954
01/11 
start stop bwd fwd

Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o. prijavio je na Javni poziv “Podrška razvoju Centara kompetencija” projektni prijedlog pod nazivom “Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška” koji je uspješno prošao prvu fazu ocjenjivanja  te je izabran kao jedan od 34 prijavitelja.

Industrijski park  jedan  je od partnera navedenog projektnog prijedloga je nositelj dva razvojno istraživačka projekta:  “Razvoj lakih optimiziranih komponenti za autoindustriju” “Razvoj 3D printanih kalupa za injekcijsko prešanje s poboljšanim sustavom hlađenja”. Ukupna im je  vrijednost 9,8 milijuna kuna.

U provedbi oba razvojno istraživačka projekta, kao partneri nositelja projekta, Industrijskog parka Nova Gradiška, sudjeluju CEKOM Nova Gradiška te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Financiranje provedbe ovih projekata planirano je putem Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od približno 6,8 milijuna kuna.

Zašto  je nužna dokapitalizacija  objasnio je direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Bernard Kurjaković.

-U okviru projekta planira se realizacija izgradnje i opremanja istraživačke infrastrukture površine oko 3.000 metara kvadratnih približne vrijednosti oko 42 milijuna kuna, nabava tehnološke opreme u vrijednosti oko 30 milijuna kuna te provedba deset kolaborativnih razvojno istraživačkih projekata u suradnji s partnerima projekta tijekom razdoblja od tri godine, nakon izgradnje objekta, okvirne vrijednosti oko 31 milijun kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 103 milijuna kuna (bez PDV-a).

Provedba dokapitalizacije novogradiškog Industrijskog parka po hitnom postupku potrebna je kako bi otklonili mogućnost da, zbog nejasnih odredbi o mogućnostima zatvaranja financijske konstrukcije projekta CEKOM, kao i pojedinačnih istraživačko razvojnih aktivnosti partnera, ne bi došla u pitanje provedba cijelog projekta.

Stoga je bilo nužno da Industrijski park, radi ostvarenja uvjeta prihvatljivosti, mora na poziciji kapitala u bilanci imati  oko  2 milijuna kuna   za pokriće svoga udjela u sufinanciranju razvojno istraživačkih projekata  te kako je neophodna dokapitalizacija tvrtke –  naveo je, uz ostalo, direktor Industrijskog parka Bernard Kurjaković.

Uz Marijana Radića koji je u ime Kluba vijećnika SDP-a  i Hrvatskih laburista   kazao da se radi o  ulaganju u budućnost i drugoj najvažnijoj investiciji u gradu Nova Gradiška, da  gospodarstvo nema alternativu i da tu ne smije biti politikanstva.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a  mr. Ljiljana Lukačević je  kazala da će  oni biti suzdržani iz razloga koje je navela. U raspravi su  sudjelovali svi  vijećnici HDZ-a, od  prof. Ljiljane  Ptačnik i Željka Bešlića, do Tomislava Bećirevića i  Antuna Škvorčevića  ističući da su za gospodarski razvoj, zapošljavanje i ostanak mladih u Novoj Gradiški, ali i ukazivali na  loše pripremljen materijal za sjednicu. U raspravi je sudjelovala vijećnica Liste grupe birača Marijana Škara Ivković. Kazala je da dobre stvari treba podržati i da podržava prijedlog. Zatražila je na uvid bilancu  poslovanja Industrijskog parka   i predložila da se Grad  Nova Gradiška više promovira  potencijale koje ima  kako bi postao poželjna gospodarska destinacija.  Prije glasovanja pojašnjenje je dao i  gradonačelnik Vinko Grgić.

„Prošli smo prvi krug velikog projekta CEKOM-a bazične vrijednosti oko 115 milijuna kuna. To je ogroman projekt na kojemu radimo posljednjih godinu dana. Njegov značaj za gospodarstvo Nove Gradiške je neprocjenjiv. Prikupljamo dokumentaciju i želimo dobiti maksimalni broj bodova kako bi prešli prag i dobili sredstva. Jedan od zahtjeva kojemu moramo udovoljiti je dokapitalizacija Industrijskog parka s već postojećim strojevima koji se nalaze u Industrijskom parku i u vlasništvu su Grada Nova Gradiška. Grad je kandidirao 2012. godine za to, dobio je strojeve, oni su financijski razduženi, amortizirani, ljudi rade na njima, samo je stvar da ih prebacimo u njihovo vlasništvo i zbog toga smo sazvali ovu izvanrednu sjednicu - kazao je gradonačelnik Vinko Grgić  i dodao da  ukoliko se to ne učini sa bi to moglo  diskvalificirati, Industrijski park i CEKOM. Ništa se ne  sakriva. Samo se svakodnevno prilagođavamo traženim uvjetima i borimo da pripremimo što kvalitetniju dokumentaciju jer imamo veliku šansu da dobijemo sredstva. Ukoliko ne prođemo, to će biti loše i veliki propust svih nas skupa. Zajedno s jednom privatnom tvrtkom iz Osijeka, jedini smo u Slavoniji prošli prvu fazu. Fond se bazira na činjenici promptnog reagiranja i stoga moramo djelovati u što kraćem roku“, dodao je gradonačelnik.  Ljiljana Lukačević ne u ime Kluba vijećnika HDZ zatražila  stanku od 10 minuta što je  predsjednica Vijeća Ljepša Rakas-Vujčić i odobrila.

„Mi smo  danas dolaskom na ovu sjednicu  pokazali dobru volju sudjelovati u raspravi o ovoj važnoj  termi i odgovornoj odluci koju  trebamo donijeti. Na pauzi smo uzeli u obzir, kako smo to shvatili, ispriku  gradonačelnika za brojne primjedbe na koje smo ukazali. Zahvaljujemo se što ste prepoznali argumentirane primjedbe i kritike i što ste se ispričali na izvjesnim aljkavostima i površnostima koje su se tijekom  pripremanja sjednice dogodile. Unatoč tome što   nam nije jasno zašto od 1. kolovoza do sada nismo održali sjednicu, tu ćemo činjenicu zanemariti  i Klub vijećnika HDZ promijenit će   stav, učiniti presedan i biti za ovu odluku“, kazala je mr. Ljiljana Lukačević.  Uputila je i poruku vijećnicima Kluba SDP i Hrvatskih laburista.

„Imam potrebu  naglasiti da smo izuzetno tolerantni, demokratski raspoloženi  i da sve ovo činimo radi razvoja grada.  Zaista nećemo više tolerirati  ovakve pripreme sjednice  i  ovakav nastup određenih vijećnika od strane većine u Vijeću“, dodala je mr. Ljiljana Lukačević. Gradonačelnik  Vinko Grgić pozdravio je  promjenu odluke HDZ  i kazao da će ubuduće  od svih  sudionika u pripremama sjednica tražiti da sve provjere  kako se vijećnici ubuduće ne bi dovodili u nedoumice.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba