NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. rujna 2017.

Za rješavanje problema Roma potrebna je dobra volja

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u  Hrvatskoj i koordinator  Roma za Brodsko-posavsku županiju Robert Radić, bili su 7.rujna u Novoj Gradiški.

Zajedno s predstavnicima novogradiških Roma  sastali su se s zamjenikom gradonačelnika Borislavom Vidošićem, te Franjom Tomaševićem, Brankom Medunićem, Mariom  Dautovićem, predstavnicima Hrvatske elektroprivrede, Centra za socijalnu skrb i tvrtke „Slavča“. Sastanku je bio nazočan ispred Grada Nova Gradiška  i Dušan Nogić.

P1070459
P1070463
P1070465
P1070466
P1070469
P1070471
prva (16)
1/7 
start stop bwd fwd

Svrha ovog sastanka bila je razmotriti stanje  životnih uvjeta u kojima živi  novogradiška romska zajednica, te  mjere  koje treba poduzeti kako bi se unaprijedio  njihov svakodnevni život. Kako se moglo čuti  Romi u Novoj Gradiški imaju puno problema. U njihovom rješavanju  potrebna je, prije svega, kako je naglašeno, dobra volja, te odlučiti, kako je kazao Veljko Kajtazi,   da li  nešto želimo popraviti i koliko to možemo. Dakako, puno toga ovisi o Romima samima, jer  ima  romskih obitelji  koje  su kako je rečeno  „ljaga  za romsku populaciju“.

Mirsad Dedić i Ivica Amić  govorili su o problemima u naseljima Gaj i  u Ulici Ivana Domca. Prije svega to su problemi  komunalne infrastrukture  koji Romima  utječu na  životni standard. Iako imaju  vodovod i kanalizaciju na nju još uvijek nisu priključeni. Imaju problema  s opskrbom električnom energijom, jer još uvijek ima romskih kuća  koje  nisu priključene  na električnu mrežu i struju nelegalno dobivaju  iz susjedove kuće. Imaju problema s imovinsko-pravnim podnosima  i   legalizacijom  izgrađenih objekata jer su oni na tuđem  zemljištu.  Razlog su, dakle,  neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Problem su i  neasfaltirane  ulice, a problem  je i odvoz smeća  kojemu nisu skloni.

Iako se  poslije rata  u Novu Gradišku naselilo dosta romskih obitelji, najstarije su tu  pedesetak godina.

-Svi zajedno moramo učiniti  što je moguće da se poprave uvjeti života Roma. Svi zajedno  možemo, ako želimo, rješavati probleme.  U Hrvatskoj ima  17.000 Roma. Malo se za njih čini iako  postoji nacionalna  strategija,  koju drugi nemaju,  malo se čini da se problemi rješavaju. Ako želimo možemo ih zajednički  riješiti, jer romska zajednica  nije toliko snažna, kao druge, da ih sama može rješavati - kazao je Veljko Kajtazi.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba