FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. rujna 2017.

Objediniti turističku ponudu u Cerniku  i  u funkciju staviti Turističku zajednicu

Na inicijativu fra Vjencislava Janjića novog i prije 20 godina bivšeg gvardijana Franjevačkog samostana u Cerniku 14.rujna održan je sastanak sa predstavnicima  udruga koje djeluju na području općine Cernik. Cilj skupa je  bio dogovor  oko stavljanja u funkciju Turističke zajednice općine Cernik, objedinjavanja brojnih manifestacija koje udruge organiziraju  i  zajedničke ponude  proizvoda njihovih članova  gostima i posjetiteljima koji dođu u Cernik. Predstavnici nazočnih udruga podržali su ovu inicijativu. Osim afirmiranja rada udruga i prodaje proizvoda  njihovih članova, Franjevački samostan želi široj javnosti ponuditi  kulturno i religiozno blago koje posjeduje. Kako je istaknuo fra Vjencislav Janjić, ako se sve dobro organizira, postoji mogućnost zapošljavanja nekoliko soba u Turističkoj zajednici  i samostanu. Da interesa  ima  potvrdio je poziv vjeroučiteljice iz Oriovca koja je  za početak listopada najavila dolazak u Franjevački samostan skupine učenika koji žele razgledati  arheološku zbirku i samostan.

img0 (6)
img1 (6)
img2 (6)
img3 (6)
img4 (6)
img5 (6)
img6 (6)
1/7 
start stop bwd fwd

" Od kada sam došao, prije dva tjedna, o tome razmišljam. Nudimo ljudima  toliko lijepih i ugodnih stvari, međutim to neznamo kapitalizirat. Naše udruge organiziraju razne manifestacije, a njeni članovi imaju proizvod   koji  ne mogu plasirati. Općina Cernik je oformila Turističku zajednicu, ali imamo  nešto  što ne živi.  Meni je u interesu, kao i vama, da ona zaživi   i od nje imaju koristi  svi, pa i naša Općina. Naprimjer,  u Vukovaru boravišna taksa iznosi  7 kuna.  Koliko je to vidimo kada dođe po stotinjak učenika, pedesetak turista, vjernika i hodočasnika. Moja je želja, zato sam vas pozvao, da zajedno pod motom   „Udruženi smo jači“  razmotrimo što možemo  učiniti, da ono  što možemo tržištu ponuditi  ponudimo i  vidimo kako da od toga imamo   koristi", rekao je fra Vjencislav Janjić.

Govorio je o spajanju dva samostanska krila  što će posjetiteljima omogućiti  da  krećući   od  arheološkog muzeja vide  slike izložene u hodniku, prođu  kroz  knjižnicu  koja povezuje dva krila samostana  i u kojoj  ima 4.000 naslova, dvije inkunabule i nekoliko stotina knjiga  iz sredine 18. stoljeća, vrijednih i rijetkih u Hrvatskoj. Namjera je, kaže fra Janjić, postaviti izložbu djela Ferdinanda Kulmera, koji je u svijetu puno poznatiji umjetnik i slikar nego  kod nas gdje je poznat kao posljednji grof u dvorcu. Namjera je isto tako,  u suglasnosti s  obitelji, postaviti djela  cerničkog kipara Josipa Bićanića. Razgledanje samostana i njegovih sadržaja posjetitelji bi završili u samostanskoj blagovaonici gdje bi im se prezentirali domaći proizvodi i  ponudili na  kušanje i prodaju.  Bila bi tu i košara za dragovoljne  priloge za obnovu samostana.

"Tako se radi u zapadnom svijetu, a mi tu mogućnost imamo. Zajedno  s Općinom Cernik želimo iskoristiti zgradu Škole u prirodi  u Cerničkoj Šagovini  koja na noćenje može   primiti  60 ljudi, koji ovdje mogu biti na seminaru i koji se  nakon večere i druženja  mogu autobusom odvesti na noćenje. I  u samostanu ima  dvadesetak ležajeva", kazao je fra Vjencislav Janjić  i  naglasio da  se  potencijali mogu zajedno zaokružiti u jedinstvenu ponudu od koje će korist  imati općina  i samostan, ali i ljudi  koji nešto proizvode.

Dodajmo da  će jedna od  manifestacija od 2018. godine, koju predlaže i koju  treba dobro osmisliti, biti i Dani Grada Vukovara  u zapadnoj Slavoniji ( u Cerniku).

Imao je  potrebu dodatno obrazložiti zašto  pokreće ovu inicijativu.

"Svjestan sam činjenice  da se izlažem opasnosti da me ovaj ili onaj „naš čovjek“ proglasi samoprozvanim liderom  i vođom. Naime, teme o kojima večeras razgovaramo  nisu striktno „crkvene“ . One su više „svjetovne“. Konstitucija Drugog vatikanskog sabora O CRKVI U SUVREMENOM SVIJETU kaže: „Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našeg vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika, te nema ničega uistinu ljudskoga, a da ne bi našlo  odjeka u njihovu srcu“!

Sveti papa Ivan Pavao Drugi je još jasniji i zahtjevniji kad govori  o Crkvi u suvremenom svijetu.  On to naziva socijalnim naukom Crkve. Zašto ovo govorim? Zato što smo svjedoci  kako bi neki ugledni članovi našeg društva željeli  da Crkvu ponovo potisnu u sakristiju.  Oni govore, nakon događaja oko Velike Gospe, o Hrvatskoj državi kao „Katoličkoj džamahiriji!“ To je kontradiktio in se!“ Nespojivo! Ako je država postala  „džamahirija“,  u prijevodu to znači „utemeljena na nauci Kurana i islama“  onda smo mi zapravo Muslimani, a ne katolici. Za nas katolike bi takva država bila „“teokratska“., dakle utemeljena na Božjim zakonima. Dotični gospodin je zapravo želio reći kako na našoj Hrvatskoj dalekovidnici ima puno toga religioznog i kršćanskoga i kako smo prestali biti „Sekularna država!“

Bez obzira kako će netko protumačiti ovu moju samoinicijativu ja imam časne i poštene namjere. Zainteresiran sam za oživljavanje rada Turističke zajednice  općine Cernik.  Ona je već utemeljena i registrirana, međutim još nije  zaživjela i njezin rad nije još uvijek vidljiv. Kao gvardijan Franjevačkog samostana ovdje u Cerniku  želim  ponuditi kulturno i religiozno blago kojeg posjeduje naš samostan i drugim ljudima na uvid. Domaći slikar gospodin Tomislav Petranović, zvani Rvat, naslikao je  sliku s  cerničkom crkvom, ali na njoj nije bilo samostan za vidjeti.. Sam slikar mi je rekao zašto.  Stoga što Franjevački samostan u  Cerniku za njega nije do tada postojao. Sve tamo do kasnih  osamdesetih godina! Mi želimo otvoriti vrata našeg samostana svim dobronamjernicima. Prvo, otvoreno rečeno, želimo od toga imati i materijalne koristi. Održavanje samostana, priznat će te, košta i to ne malo!

Drugo, želimo zaposliti barem još dvije do tri osobe, a i njih treba platiti. Stoga smo mi u Franjevačkom samostanu, možda više nego drugi,  zainteresirani da ono što ljudima nudimo od toga s pravom imamo i materijalnu korist",- naveo je fra Vjencislav Janjić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba