XX REŠETRAČKI SUSRET PJESNIKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenia Lipičanin   
17. rujna 2017.

Susret pjesnika koji od zaborava čuvaju hrvatski jezik

Ove se godine, na jubilarnim  XX. Reštaračkom susretu pjesnika okupilo  60 pjesnika, od kojih  je polovica  došla  iz  drugih država. Zahvaljujući Književno likovnom društvu “Rešetari” dva su dana  Rešetari  bili  mjesto  u kome su se sreli hrvatski  pjesnici iz zemlje i  inozemstva. Rešetari su još jednom, zahvaljujući  ovoj hvaljenoj pjesničkoj manifestaciji,  bili  mjesto ne samo susreta  pjesnika iz Hrvatske i  pjesnika iz dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, već i prijatelja.  Kako  je naglasio  Đuro Vidmarović, predsjednik  Društva  hrvatskih književnika, Rešetari su postali mjesto  u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi.  Prijateljstvo je uistinu  u proteklih 20  godina  bilo pojava koja se iz godine u godinu širila  izvan Rešatara  u brojnim  zemlja  na svim kontinentima gdje žive Hrvati,  čuvajući od zaborava  hrvatsku riječ stvarajući  pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu sa Hrvatskom.

img10 (8)
img11 (10)
img11 (11)
img11 (7)
img16
img16 (8)
img17 (2)
img18 (6)
img19 (8)
img20 (2)
img21
img22 (2)
img22 (6)
img23 (6)
img24 (3)
img24 (6)
img25 (6)
img27 (6)
img30 (2)
img4 (11) – kopija
img4 (13) – kopija
img4 (9)
img6 (11)
img6 (12)
img7 (7)
img9 (9)
01/26 
start stop bwd fwd

Nakon ovogodišnjeg  susreta zadovoljni  mogu biti Ivan De Villa, predsjednik Književno likovnom društvu “Rešetari” i njegovi članovi, te  općinski načelnik Zlatko Aga. Dobili su i ove godine  brojne pohvale od  pjesnika  sudionika, te Đure Vidmarovića i prof.
Mije Marića,  ravnatelja  Hrvatske matice iseljenika.

Ova  jedinstvena pjesnička manifestacija, koja okuplja  prije svega Hrvate pjesnike iz cijelog svijeta, počela je u OŠ Ante Starčevića  promocijom Zbornika mladih pjesnika. I ove godine  sponzor  mladim pjesnicima bio je Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaračkih pjesničkih susreta i pjesništva. Prof. Ivan Slišurić  promovirao je XX. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Dalje do Riječi“.  Održana je u8 Vatrogasnom domu i tradicionalna pjesnička večer na kojoj  su pjesnici čitali svoje pjesme. U galeriji “Petrović” načelnik općine Zlatko Aga otvorio je  izložbu slika  Vesne i Radomira Dumičića, a održan je i okrugli stol na kome se govorilo o načinu pisanja pjesama.

Tradicionalno, pjesnici  su   imali    susret  sa Zlatkom Agom, načelnikom Općine Rešetari,  njegovim zamjenikom Željkom Kolakovićem, Ivom Sedlačekom  i predsjednikom MO Rešetari  i Tihomirom Batalom, ravnateljem OŠ „Ante Starčević“. Načelnik Zlatko Aga informirao ih je o naporima koji Općina Rešetari ulaže u unapređenje komunalne infrastrukture i društvenog standarda u svim naseljima u općini, korištenju sredstva iz  fondova EU, te  planovima  da se još više unaprijedi ukupan  život stanovništva, a  Općina Rešetari ostane  primjer  jedinice lokalne samouprave u kojoj se može  i zna raspolagati novcem  i resursima u interesu građana.

-U ime svih  članova zahvaljujem se na pohvalama koje sam osobno dobio, ali i svi mi koji činimo  Književno-likovno društvo Rešetari. Zahvaljujemo se svima  koji nam daju potporu. Naglasio bih da državne institucije daju potporu svima koji rade korektno, kvalitetno i odgovorno. Zato mi imamo potporu  od Ministarstva kulture, Matice hrvatskih iseljenika i  Središnjeg ureda za iseljenike  Vlade RH. Tu je i potpora Općine Rešetari i  njenog načelnika. Nisam zadovoljan potporom Brodsko-posavske županije koja  daleko više financira  manifestacije u Slavonskom Brodu, a za ovu našu, jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj i svijetu  nema interes - kazao je Ivan De Villa.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba