UZ DAN HRVATSKIH BRANITELJA BPŽ PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
17. rujna 2017.

OBILJEŽENA  26. OBLJETNICA  TEŠKIH BORBI U STAROGRADIŠKOJ POSAVINI I STRADAVANJA  PRIPADNIKA „TIGROVA“

Udruga veterana 3, gardijske brigade „Kune“- Ogranak Nova Gradiška organizirala  je 16.rujna svečano obilježavanje 26. obljetnice teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u naselju Novi Varoš  i na području starogradiške Posavine. Organizirano je  pod pokroviteljstvom  Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva  hrvatskih branitelja i Općine Stara Gradiška, a u okviru  obilježavanja Dana  hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima   vijence su položili  članovi obitelji poginulih branitelja,  brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednice RH, ministar hrvatskih branitelja  Tomo Medved, Stjepan  Bošnjaković u ime Brodsko-posavske županije,  izaslanstva udruga i organizacija  proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Grada Nova Gradiška  u kome su bili zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i Vlatko Grainer,  koordinator za  braniteljsku populaciju i  predstavnici Općine Stara Gradiška  predvođeni   načelnikom Velimirom Paušićem  i predsjednikom Općinskog vijeća Tvrtkom Beganovićem.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/20 
start stop bwd fwd

U crkvi Sv.  Mihovila Arkanđela svetu misu služili su fra Ivo Brezović, župnik  Župe Gornji Bogićevci i  Mato Rukavina, župnik u Župi Sv.  Mihovila Arkanđela Stara Gradiška.

Svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na  borbe koje su se vodile u starogradiškoj Posavini 1991. godine i druženje održano je u  kino dvorani.

-Danas cjelodnevnim programom  ovdje u Staroj Gradiški,  a potom i u Slavonskom Brodu. obilježavamo 26. obljetnicu tih, zaista teških borbi  i obrane zapadne Slavonije. Prilika je  to da iskažemo zahvalnost onim ljudima koji su tada  bili ovdje i kada je trebalo svoje živote stavili na raspolaganje Domovini. Na poseban način  ovo je prilika  da

Iskažemo  poštovanje i zahvalnost obiteljima naših poginulih branitelja koji u i na ovom bojištu položili svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Velika mi je radost danas sresti   veterane, drage prijatelje hrvatske branitelje s kojima sam tada bio na ovom prostoru. Današnji dan svi koji u tada ovdje bili pamte kao jedan od težih dana iz Domovinskom  ratu. Radi se o vremenu u ljeto i jesen 1991. godine  kada je Hrvatska vojska bila slabo naoružana, a nasuprot  imala neprijatelja i agresora  koji je imao arsenal cjelokupne bivše tzv. JNA. Entuzijazam i hrabrost naših hrvatskih branitelja  bili su  naša najveća snaga. Stoga to nikada ne smijemo zaboravit.  Uvijek se treba prisjetiti uvjeta formiranja obrane, hrabrosti hrvatskih branitelja i njihove  odlučnosti.   Bez obzira što smo bili slabo naoružani  nismo napuštali prvu crtu bojišta, a  u konačnici u narednim godinama oformili smo našu Hrvatsku vojsku i Policiju i 1995. godine oslobodili Domovinu. Uvijek prigoda iskazati zahvalnost i poštovanje hrabrim hrvatskim braniteljima - kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

-Danas su osjećaji pomiješani. S jedne strane čast i zadovoljstvo biti izaslanih Predsjednice RH, a s druge strane suočit se sa događanjima ovdje 1991. godine u kojima smo mi Tigrovi imali najveće žrtve,  a sve žrtve  su bile iz    ljubavi za Domovinu. Mi smo bili vojnici mira i svjetla dok su oni drugi bili vojnici mraka koji su htjeli uzeti nešto  što je naše i što im ne pripada. Kad se ovdje dođe uvijek  su  pomiješani osjećaji. S jedne strane je zadovoljstvo što obilježavamo taj događaj, a s druge strane  sjećanje na naše hrabre branitelje koji su dali najviše što su imali, vlastiti život  za slobodu i samostalnu RH - kazao je brigadir Drago Horvat,  izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  i jedan od ratnih zapovjednika „Tigrova“.

-Ovo je jedanaesta godina da  u Staroj Gradiški zajedno sa udrugama  proisteklim iz Domovinskog rata obilježavamo ovu obljetnicu. Do ove godine smo išli u Novi Varoš, a ove se dogovorili  da ćemo  obilježavanje obljetnice i poštovanje prema   poginulim hrvatskim braniteljima iskazati u  Staroj Gradiški. Činiti ćemo to i ubuduće.

Razgovarali smo s ministrom Tomom Medvedom  o našoj želji  da uredimo  površinu pred zatvorom  i ulaz u zatvor. Želimo ih  posvetiti Domovinskom ratu  i logorašima koji su tu bili u vrijeme Domovinskog rata   i okupacije zapadne Slavonije.

Bilo je tu zatočeno  preko dvije tisuće  hrvatskih branitelja i civila, te Bošnjaka. Želimo  urediti taj prostor da ima na tom mjestu  možemo odati počast - kazao je Velimir Paušić, općinski načelnik u Staroj Gradiški.

 

-Danas sam, tužan i ponosan. Tužan zbog onih  koji su na današnji dan   ostavili svoj život u Novoj Varoši i  na području starogradiške Posavine, a ponos  zbog nas koji smo ostali živi i koji obilježavamo ovu obljetnicu, a  i njih se prisjećamo. Bio je to dan kada smo se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je se  sa  svom sojom vojnom silom i mehanizacijom  pokušao  spojit sa ostalim dijelom zapadne Slavonije. Suprotstavili smo se koliko smo mogli i  s onim što samo imali. Ponosni smo na te dane. Nažalost, puno je  tih dana ovdje poginulo naših prijatelja zbog  kojih  organiziramo ovu obljetnicu - kaže Dražen  Rosi, predsjednik Udruge veterana 3, gardijske brigade „Kune“- Ogranak Nova Gradiška.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba