SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. listopada 2017.

Čak 14 vijećnika na aktualnom satu propitkivalo gradonačlenika

Ne računajući  izvanrednu sjednicu Gradskog vijeće održanu  u kolovozu, danas je pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić održana  prva sjednica nakon ljetne stanke.  Da se dosta  pitanja  nakupilo kod gradskih vijećnika koja  žele pitati  gradonačelnika i  izvršnu gradsku vlast svjedoči aktualni sat  na kome je riječ uzelo 14 vijećnika, a trajao je  sat i pol.

Najviše pitanja odnosilo se na  komunalnu infrastrukturu i regulaciju prometa, a bilo je   gospodarskih i pitanja  iz oblasti obrazovanja i  skrbi o djeci. Iz odgovora  koje je gradonačelnik Vinko Grgić dao vijećnicima može se zaključiti  da se na  rješavanju većine problema  i zahtjeva  vijećnika  radi ili  planira  raditi.

img0
img1
img10
img11
img12
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/13 
start stop bwd fwd

Igor Babić (SDP) tražio je  da se  izgradi dječje igralište  za djecu iz Ulice Luke  Ibrašimovića, a Jelena Kovre (SDP je upitala što je s gradskim bazenom, zatražila je da se izgradi  javni sanitarni čvor, a predložila je da se  na mjestima u gradu gdje vozači  brzo voze postave  tzv. ležeći policajci. Tomislav Bećirević (HDZ) je upozorio na promet u Ulici slavonskih graničara  gdje prometuju  biciklisti, motoristi, vlasnici osobnih automobila i šleperi i zatražio  da se  to spriječi. Pitao je  ima li mogućnosti da  stanovnici LJupine, kao i ostali u gradu, dobiju besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju. Željko Bešlić (HDZ)

Stavio je primjedbu na nedostatak odgovora na neka vijećnička pitanja  i na ovoj sjednici još jednom upitao kakvo je  stanje u DING-u. Franjo Kikić (SDP)  smatra da  treba urediti zgradu Općinskog suda  koja se svojim izgledom ne uklapa uređeni dio grada. U ime građana Ulice baruna Trenka  upitao je kada će se izgraditi pješaka staza i urediti zelene površine u dijelu  ulice koji je  rekonstruiran. Marijan Radić (SDP) je upozorio na problem poplave koju ima nekoliko  domaćinstva u naselju Prvča nakon što je  reguliran potok Šumetlica, te na  problem  županijske ceste kroz Prvču koja je prometna, a na nekim dijelovima je  široka tek  3,2 metra. Upozorio je da  ponovo  u više od polovice grada  nema vode za piće. Ljiljana Lukačević (HDZ) je pitala što je s najavljivanim studijem robitike  i radiologije  zašto nema koordinacije s Mjesnim odborima. Ljiljana Ptačnik (HDZ) je upozorila na neadekvatno održavanje javne rasvjete i na  parkiranje automobila  na zelenoj površini na zapadnoj  strani parka. Stavila je primjedbe na  uređenost  gradske vijećnice.  Matej  Zboril (SDP)  je u ime građana u Ulici A. Stepinca zatražio da se umjesto breza  posade neka druga stabla, te upitao kada će se nastaviti  obnova pješačkih staza u Gajevoj ulici. Vlatko Grainer (Laburisti) je  ukazao na problem  parkiranja  i prometnice   uz groblje od bunkera do Segeda, te kazao kako 121. brigada nema   obilježja u Novoj Gradiški. Predložio je da se  most na Šumetlici  u Ulici Zrinskih  imenuje Mostom 121. brigade.  Antuna Škvorčevića (HDZ)  je zanimalo  što se desilo  poslije Gospodarskog foruma  održanog prije pet mjeseci kada  je najavljen dolazak pet investitora u Industrijski park. Marijana Škare-Ivković ( Nezavisna lista Grupe građana) se založila za  uvođenje  produženog boravka učenika od prvog do četvrtog razreda  u školama  jer ima dosta roditelja koji imaju problem kuda s djecom nakon škole, te da se razmotri mogućnost  zapošljavanja  logopeda i psihologa u  vrtiću. Ivan Arić (SDP) je upitao što će se u gradskom parku raditi nakon njegovog uređenja  i kada će započeti radovi na kružnom toku kod Kauflanda. Vesna Đapić (SDP) zanimala se za izgradnju dječjeg igrališta na Slavči i upitala  u kojoj je fazi uvođenje brzog interneta.

Odgovarajući na pitanja, primjedbe i prijedloge vijećnika gradonačelnik Vinko Grgić se sa većinom složio  i vijećnike obavijestio  što se to u gradu  priprema i u kojim mogućim rokovima. Iz odgovora izdvajamo.

Novogradiški mališani ne bi trebali strahovati za nova igrališta, a jedno će biti u gradskom parku kao jedan od njegovih sadržaja,  nastavljaju se radovi na modernizaciji pješačkih staza i kolnika,  u ponedjeljak  započinju radovi na izgradnji kružnog toka kod Kauflanda. Izgradnjom  kružnog toka u  središtu grada kod sata onemogućit će se ulaz vozilima na trg i u Ulici Slavonskih graničar, što se, kako kaže gradonačelnik, nekima neće svidjeti, a   za stanare će se  osigurati parkiralište. Ide se  na uređenje zgrade Općinskog suda  i zgrade  katastra (stari sud). Planira se izgradnja  zgrade  sveučilišta i dogovara uvođenje novih studija, a uvođenje led rasvjete  na području cijelog grada očekuje se 6 do 8 mjeseci.  Nije se zaboravilo ni na  gradski bazen.

Što se gospodarstva tiče  tvrtke koje su potpisale ugovore imaju  rok od  dvije godine, a razgovara se i s novim investitorima. Gradonačelnik  nije otkrio s kojima. Što se tiče  DING-a, stanje u toj tvrtki će se raspraviti na Gradskom vijeću  kada se dobije kriminalističko i  izvješće Porezne uprave.   Gradonačelnik je  obećao transparentne odgovore na vijećnička pitanja, a daljnjom informatizacijom  vijećnicima  će se omogućiti lakši pristup  informacijama  iz rada gradske uprave.

Može se kazati da je  bilo dosta zadovoljstva  kod svih vijećnika  nakon izvješća o  obavljenoj reviziji Grada Nova Gradiška za  2016. godinu. Revizija, naime, nije našla  manjkavosti pa je  izvješće,  po prvi puta, dobilo  bezuvjetnu ocjenu.  Treba reći da  gradsko poslovanje nikada do sada nije dobilo negativnu ocjenu. Ocjene revizije su do sada bile uvjetne što je značilo da su  pronađene manje manjkavosti koje se mogu otkloniti. Gradonačelniku  i gradskim djelatnicima  čestitke su   uputili    Franjo Kikić (SDP) i Ljiljana Lukačević (HDZ).

Na dnevnom redu našlo se i izvješće o izvršenju Proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine. Obrazložila ga je pročelnica za financije i proračun Grada Ljiljana Ranisavljević.  Ukupni prihodi  ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana.Ukupni rashodi  iznosili su 25.480.245,95 kuna što je 40 % godišnjeg plana. Ostvaren je višak prihoda u iznosu od  58.944,72 kune.

Franjo Kikić  je u ime  Kluba vijećnika    SDP-a  i Laburista  ustvrdio da je Proračun  dobro balansiran i realiziran u okviru plana, uz primjedbu da su  izostala   planirana  sredstva  Županije za potrebe socijalne skrbi, sufinanciranja Novogradiškog glazbenog  ljeta, Studija sestrinstva, Industrijskog parka, uređenja zaštićene jezgre grada, Gradskog muzeja, uređenja javnih površina, kružnog toka i financiranja gradskih ustanova.

Ljiljana Lukačević  iznijela je stavove Kluba HDZ-a. -Ono što je nama upadljivo je  činjenica  da se u prvom polugodištu ove godine s više od 50 posto  godišnjeg plana rashodovalo u području aktivnosti i programa koji su, u predizborno vrijeme, stvarali privid napretka, inovativnosti, dinamike događanja - kazala je  Ljiljana Lukačević i  dodala da je bilo  brojnih manifestacija u stilu “kruha i igara”.  Kazala je da je  program poticanja razvoja gospodarstva  kazala  realiziran je sa samo 17 posto, a da od   četiri kapitalna projekta  tri  nisu ni taknuta.

–  Volio  bih da smo sve napravili u prvih šest mjeseci i da ne moramo sada ništa raditi. Onda bi valjda dobili izbore i u većem postotku. Da je ovaj Proračun predizborni, njegova realizacija bi u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto. Mi smo ga realizirali sa 43 posto.   Ovo nije privatna tvrtka, moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, a ne donositi  odluke “preko koljena”. Proračun nije predizborni jer bi njegova realizacija bila znatno veća –  kazao  je  gradonačelnik Vinko Grgić.

U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali poslovanje tvrtki “Slavča”, “Odlagalište” d.o.o. “Eko kong”, Gradskog društva Crvenog križa, program rada Gradskog vijeća, prijedlog odluke o izmjeni Prostornog plana uređenja Grada Nova Gradiška, modernizacija sustava javne rasvjete i izboru članova Savjeta mladih.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba