NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
09. listopada 2017.

25. obljetnica Udruge udovica hrvatskih branitelja

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata RH grada Nova Gradiška dvodnevnim sadržajima (7. i 8. listopada) pobilježila je  25. obljetnicu ustroja i djelovanja.

Prvoga dana domaćini su ugostili predstavnice udruga udovica iz Šibenika, Makarske, Splita, Zadra, Pule, Rijeke, Velike Gorice, Kutine, Virovitice i Đakova, a prema predviđenom protokolu organizirana je posjeta dijelu nekadašnjeg novogradiškog bojišta. S događanjima u tim teškim, ali ponosnim danima, upoznali su ih neki od zapovjednika naših postrojbi i 121. brigade: Josip Mikšić, Jozo Bungić, Adam Tomičić i Mato Modrić. U novogradiškom Domu kulture upriličena je svečanost na kojoj je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima s našega područja, a potom su okupljene upoznali s ustrojem i djelovanjem Udruge udovica tijekom proteklih 25 godina.

DSCN3630
DSCN3634
DSCN3636
DSCN3637
DSCN3638
DSCN3641
DSCN3645
DSCN3646
DSCN3647
PRVA
01/10 
start stop bwd fwd

Sudionici i stradalnici, hrvatski branitelji dragovoljci, ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata već 1992. godine započeli su samoorganiziranje u Novoj Gradiški i tada je osnovan  Klub veterana Domovinskog rata u kojem su samostalno organizirane i udovice u potrebi osiguranja socijalne zaštite, pravde i istine o stradanju.Uz prvu registraciju iz siječnja 1993. godine pohranjen je i popis osnivača Kluba udovica Domovinskog rata na području Nove Gradiške, a to su bile udovice Marina Marić, Marija Malinović, Snježana Golubić, Lela Kurjaković i Snježana Džajkić. I od tada pa sve do danas ova Udruga djeluje u kontinuitetu. Ove hrabre žene vodila je izuzetna moralna snaga zbog njihove djece, ali i poginulih muževa. Borile su se s različitim teškoćama, a motivacija da ustraju bila su upravo njihova djeca. Potvrdila nam je to i Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge:

"Rat i vrijeme poslije rata donijelo nam je situaciju u kojoj smo postale samohrane majke, a ujedno i očevi svojoj djeci. Vrijeme osnutka udruge još  uvijek je bilo vrijeme domovinskog rata i trebalo je imati snage, hrabrosti i volje , uz vrlo malu djecu, to i učniti. Cilj je bio samopomoć, druženje, razmjena iskustava u odgoju djece iu od srce  čestitam onima koje su bile osnivačice Udruge. Moram reći da je Udruga nama svima puno značila i znači. Bilo je situacija  da su se neka djeca rodila mjesec ili dva poslije pogibje svojih očeva i nisu ih upoznala i samo oni znaju kako im je bilo to nositi i kako se i danas osjećaju, a mi znamo kako je bilo odgajati i podizati djecu bez očeva. Danas, 25. godina poslije ponosni smo na svoju djecu, mogu reći u ime svih članica. Da je bilo teško, bilo je! Bilo je i zapreka i žalosnih trenutaka posebno u vrijeme blagdana ili u vrijeme mature naše djece do dovođenja djece pred oltar. To su trenuci kada je teško biti sam, kad nemate s kim radost podijeliti ili kad imate neki obiteljski problem  nemate se s kim posavjetovati. Odlučivale smo same o svemu, a da li je to bilo ispravno...Mogu reći kako uglavnom jest. Kao Udruga smo pomagali svakoj članici pojedinačno kada je bilo potrebno, a na ovom našem životnom putu bez supruga puno nam je pomogao i novogradiški Tim za psihosocijalnu pomoć i njihovi stručnjaci od razgovora, svajeta, različitih radionica zajedno s našom djecom i hvala im na tome. Najviše svoga vremena za nas su odvojile i s nama su provele magistra Ljiljana Lukačević, prof. Mira Linjaković i pedagoginja Marija Dautović i odlučile smo im se zahvaliti Članskim iskaznicama naše Udruge za podupirajuće članice. Danas kada su djeca odrasla, moramo voditi više brigu u svom zdravlju i zato smo i upriličile i sportske susrete pod nazivom "Šport u službi zdravlja žene". Zahvalni smo svim pokroviteljima koji su s nama i u ovoj obljetnici-Gradu NG, BPŽ, posebno Ministarstvu hrvatskih branitelja. Hvala i svim članovima drugih braniteljskih udruga s kojima doista imamo odličnu suradnju, a vrlo bliska je posebno s Udrugama djece i roditelja poginulih branitelja s kojima dijelimo i prostor u Domu hrvatskih branitelja. Jedino mi je žao, kao i mojim kolegicama što i naša djeca moraju odlaziti iz zemlje, za koju su poginuli njihovi očevi, radi egzistencije"-rekla nam je u razgovoru Vjekoslava Karešin.

Svečanosti obilježavanja 25. obljetnice novogradiške Udruge udovica bili su nazočni brojni gosti, među kojima i koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga, ratni zapovjednici, predstavnice novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć, prijatelji udruge, a u ime BPŽ Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu, predstavnica Zajednice udruga udovica iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nedjeljka Balog.

Obilježavanje obljetnice bila je prigoda i za zahvalu članicama koje su svojim radom i angažmanom pridonijele radu udruge. Zahvalnice su primile Snježana Džajkić, Kata Radošić, Lela Kurajković, Dubravka Šmidl, Blaženka Pohl, Antonija Trošelj, Mira Tomić, Marija Jelančić, Ljubica Milijević, Marina Marić, Nada Čorak, Goranka Dubovski, Višnja Lulić, Đurđa Marjanović i Nada Marinović.

Zahvalnice su uručene i Ministarstvu hrvatskih branitelja, novogradiškoj pjesnikinji Evici Kraljić, Turističkoj zajednici Grada Nova Gradiška, Timu za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška, Udruzi hrvatskih veterana i dragovoljaca ogranak Nova Gradiška, Hrvatskoj pjevačkoj  skupini “Slavča”, koja je i ovoga puta nastupom oplemenila ovu svečanost.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba