NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2017.

OBILJEŽENA DESETA OBLJETNICA  POGIBIJE  TOŠE PROESKOG

Prošlo je deset  godina od tragične prometne nesreće (16. listopada 2007. na autocesti kod Starog Petrovog Sela)) u kojoj je život izgubio čovjek anđeoskog glasa i veliki humanist, Toše Proeski. Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo i sve ljude koji su cijenili ono što je Toše radio kao glazbenik i kao čovjek. U organizaciji  Turističke zajednice Nova Gradiška i ove su godine  u spomen  na Tošu Proeskog organiziraju događanja  u Novoj Gradiški i Kruševu. Iz Makedonije u Novu Gradišku su stigli sudionici ultra maratona, koji trčeći, iz Nove Gradiške do Kruševa, simbolično povezuju ova dva grada. U Kruševo je iz Nove Gradiške su Kruševo otišlo gradsko izaslanstvo s rukometnim veteranima predvođeno gradonačelnikom Vinkom Grgićem. Pedstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni zamjenicom gradonačelnika  Ivanom Trupinom, položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole. Zajedno s Terezom Grgić učinili su to makedonski maratonci, te  predstavnici Grada Zagreba i poklonici Tošina lika i djela iz Zagreba na čelu s  predsjednicom Fun kluba Stelom Prislan Fujs. Bila je to prilika da se još jednom prisjete onoga što je radio kao  glazbenik i čovjek.

P1080579
P1080582
P1080584
P1080586
P1080589
P1080591
P1080598
P1080602
P1080603
P1080606
P1080609
P1080612
P1080615
prva (40)
01/14 
start stop bwd fwd

„Prošlo je deset godina od kada nas je napustio Toše Proeski, čovjek anđeoskog glas. Nažalost dogodila se nesreće. Svi se sjećamo tog dana kao da je bio jučer. Svi smo kao  tada i danas jednako tužni. Povezala se Nova Gradiška, povezala se  Hrvatska  i makedonska zajednica u Zagrebu, a ti je i Elektrotehnička i ekonomska škola koja daje podršku obilježavanja  obljetnica pogibije Toše Proeskog. Naše izaslanstvo s rukometnim veteranima je u Makedoniji, a mi smo se ovdje trudili maksimalno ugostiti  maratonce iz Makedonije“, kazala je Ivana Trupina.

„Toše je sinonim za ljubav, on je sve nas povezao. U proteklih  deset godina  mnogi  su se upoznali, a  koji se možda nikada ne bi upoznali da nije Toše i  tragedije.  Listopad je mjesec koji nam, posebno teško pada. Počinje od 5. listopada, datuma njegovog posljednjeg koncerta u životu i od tog datuma brojimo svaki dan do 16.  listopada. Na današnji dan prije deset godina Toše je bio živ. I onda kad dođe taj 16. listopad,  dođe i ogromna tuga. No, ono što nas tješi je što smo bliski, što širimo i dijelimo ljubav, lik i djelo Toše Proeskog i ono što  je ostavio iza sebe, a to je jedna velika humanost, talent, veliko srce i rodoljublje. Sretni smo što smo  mi u Hrvatskoj pokazali kako trajno čuvamo uspomenu na njega i kako nas je to zbližilo s Makedonijom“, kazala je Stela Prislan Fujs iz Fan kluba Toše Proeskog

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba