TVRTKA ELDA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. studenog 2017.

Odabrano 14 reljefa  hrvatskih kipara  za  postav u ELDIN muzeja duhana

U Gradskom muzeju Nova Gradiška  jučer je ocjenjivački sud  odabrao  idejna rješenja reljefa  koji su pristigli na javni  i pozivni natječaj koji je  raspisala Elda d.o.o., a  koji će biti dio stalnog postava suvremenog multimedijalnog muzeja duhana čiji je osnivač tvrtka ELDA.

Cilj ovog natječaja  je  uz pomoć kvalitetnog, originalnog reljefa steći uvid u povijest duhanske industrije i njen razvoj od početaka do danas. U ocjenjivačkom sudu su,  uz Daria Marenića, predsjednika Uprave  ELDE, kao predstavnika  investitora, bili Tomislav Kršnjavi, akademski  kipar, Darko Starešina, predsjednik Fortune ART udruge likovnih umjetnika i Duško Babić, predsjednik HDU - Hrvatsko društvo umjetnosti.

Pozvani su  akademski kipari i kiparice, a na  raspisani  javni natječaj  su se mogli javiti ostali umjetnici.   Od 9 pozvanih  autora  8 se odazvalo na natječaj, a  javilo se još deset drugih umjetnika što  je, kako kaže Karolina Burtulović, sve  fasciniralo. Ukupno je stiglo 30 reljefa od kojih je 14   odabrano  za budući postav.

img0 (5)
img10 (2)
img13
img13 (2)
img14 (2)
img15 (2)
img2 (5)
img21
img25
img27 – kopija
img29
img34
img4 (4)
img4 (5)
img5 (4) – kopija
img5 (5)
img6 (3)
img7 (5)
img8 (4)
img9 (4)
muzej
01/21 
start stop bwd fwd

-Svi su radovi kvalitetno izvedeni. To su  modeli od gipsa   po kojima će se raditi brončani  odljevi  koji će  biti  dio  stalnog postava budućeg Muzeja duhana,  koji će biti prvi  takav muzej  u svijetu.  Smatram  da će on biti velika stvar za Novu Gradišku i  mjesto u koji će se  dolaziti kao u druge poznate muzeje - kazao je Tomislav Kršnjavi.

Za prihvaćen i otkupljen rad za lijevanje u bronci autoru pripada naknada u iznosu od 18.500 kuna bruto po reljefu.  Za neprihvaćen rad (za poslano jedno ili više rješenja) autoru će se isplatiti obeštećenje u visini od 5.000 kuna neto.

Ideju o osnivanju Muzeja duhana obrazložio je Dario Marenić.

- S proizvodnju tekućina za elektroničke cigarete krenuli smo 2008. godine, a prije šest godina rodila  se ideja  za  izdanje našeg kalendara  koji se nalazi kod svih naših kupaca  u veleprodaji u 82 zemlje. Autori kalendara su slikari. I ove godine idemo  na izdavanje još jednog kalendara.  Ideja o Muzeju  duhana rođena je prije tri godine u trenutku kada sam shvatio da  moramo riješit prostor u kojem bismo izložili umjetničke slike  koje su na kalendarima.  Ove smo godine imali  likovnu koloniju, a imati ćemo je i ubuduće   sa zadanom temom pušenje cigareta. U daljnjem razmišljanju došlo se do  ideje da se zaokruži cjelina, jer uz slikarstvo ide i kiparstvo.  Na osnovu naših dobrih kontakata s Hrvatskim društvom umjetnosti, Udrugom umjetnika i gospodinom Keršovanijem došlo se do ideje da idemo u javni natječaj   na koji ćemo pozvati najkvalitetnije živuće hrvatske kipare.

Danas  je  izbrao 14  djela na kojima je iskazana povijest duhana  i koja će biti dio stalnog postava budućeg muzeja duhana.  To je današnji trenutak, a što će razvit  u idućih 200 do 330 godina iz toga to tek treba vidjeti - kaže Dario Marenić  i dodaje da se  radi o  multimedijalnom prostoru, u kome će uz  kiparska i slikarska djela biti i  njegova  osobna zbirka  od preko 500 modela  elektronskih cigara, od prvih  do današnjih modela.   Isto tako  bit će  i  tekućine, koje ELDA  proizvodi, od prvih bočica 2008. godine sa   sačuvanom  dokumentacijom  i fotografijama. Što se tiče postava muzeja Dario Marenić kaže da im još dosta ideja.

Za Muzej duhana treba i prostor, a tu,  ne ide sve po planu, pa se može desiti da on ne bude u Novoj Gradiški već u Zadru.

-Prostor bi trebao biti u Novoj Gradiški.  Kupili smo prizemlje bivše zgrade Trgoprometa veličine oko 500 četvornih metara. Ima tu nekih otegotnih okolnosti   oko priključka plina ali očekujem da će se to  riješiti  jer ne  vidim što je nelegalno u tom prostoru.  U slučaju da  problem ne bude riješen  stoji  ponuda Grada Zadra,  koji  200 metara od orgulja,    u najam   nudi  prostor po cijeni od 200 eura mjesečno. Nadam se da se  to neće desiti. Zahvaljujem se Muzeju grada Nove Gradiške. Htjeli smo da ocjenjivanje bude u njegovom prostoru   da bi se  pokazalo da se   i u ovakvim sredinama u kojima  javnost nije senzibilizirana prema umjetnosti, čast pojedincima,  mogu okupiti u ovom trenutku  vrhunska imena hrvatskog kiparstva - kaže Marenić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba