Hvala na podršci

  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing

Pretraga sadržaja

Cajtungov Facebook


BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA PDF Ispis E-mail
Autor bpz.hr   
11. studenog 2017.

Županija plaća 50 kuna  po zaklanom tovljeniku

Brodsko-posavska županija nastavlja program sufinanciranja trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanja animalnog otpada.   U šesnaestogodišnjem razdoblju provedbe ovog Projekta ukupno je trihineloskopski pregledano i zbrinuto animalnog otpada za 30.513 tovljenika, a županija je krajnjim korisnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, preko registriranih klaonica, ukupno sufinancirala klaoničarsku uslugu s 1.402.226,03 kuna.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama nastavljena je provedba započetih mjera i u 2017. godini, u kojima će se za obavljenu uslugu klaonicama platiti 50,00 kn po zaklanom tovljeniku. Za tu aktivnost Županija je planirala 100.000,00 kn proračunskih sredstava.

Kako je naglasila viša veterinarska inspektorica Gordana Ravlić, Brodsko- posavska županija je jedina u Republici Hrvatskoj koja  se na ovako sustavan način uključila u program omogućavanja  niže cijene uslužnog klanja, borbe protiv trihineloze i primjerenog  zbrinjavanja primarnog klaoničkog otpada.

171109123028559
171109123031823
171109123033365
prva
1/4 
start stop bwd fwd

Program svinjokolje u klaonicama u Brodsko- posavskoj  županiji provodi se već 16 godina, a ugovor o sufinanciranju s tri klaonice (Bebrinka, Stjepan komerc i Jagodanović) danas je potpisao brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je tom prigodom naglasio veliki uspjeh ovog programa, koji je započeo u vrijeme kada je na ovom području bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2.000 slučajeva godišnje, dok je danas pojava trihineloze sporadična. Prošle je godine pregledano 2068 tovljenika, 211 više nego li godinu ranije, što ukazuje na sve veći odaziv građana i prepoznavanje ciljeva programa. Sve veće zanimanje građana istaknula je i Slavica Baboselac, tehnolog Bebrinke, naglasivši i sve veći broj upita iz susjednih županija i problem ograničenosti klaoničarskih kapaciteta.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba