SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
14. studenog 2017.

U gradskom proračunu za 2017. godinu 70 milijuna kuna

Dominantna tema na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj pod predsjedanjem  Ljepše Rakas-Vujčić, dr. med., bio je nacrt gradskog proračuna za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. godinu. Prijedlog proračuna na prvom čitanju obrazložio je gradonačelnik Vinko Grgić. U gradskoj kasi, kako se planira, trebalo bi biti 68,9 milijuna  kuna. Ako se tom iznosu  doda dva do tri milijuna kuna  iz programa „Zaželi“, koji će u idućoj godini  zaposliti 50 žena, gradski proračun će premašiti 70 milijuna kuna, što do sada  nije  nikada bio slučaj. Gradonačelnik kaže kako nikome nije ništa uskraćeno, a neki će korisnici proračuna dobiti i više. Odnosi se to naprimjer na  socijalu, sport, stipendije učenika i studenata, malo poduzetništvo i obrt, udruge, a tu je i 200.000 kuna namijenjenih  za obnovu župne crkve. Planirani su i brojni projekti. Među onima kojima se planira dati više su i gradski vijećnici kojima bi naknada trebala iznositi 750 kuna, predsjednici  klubova vijećnika bi dobivali 1.000, a predsjednica Vijeća 1.500 kuna. Oporbeni HDZ se ne slaže sa svim predloženim, a prva zamjerka koju je stavila mr. Ljiljana Lukačević odnosila se na  nepozivanje na bilo kakav razgovor o proračunu. Budući da ima, kao je kazala,  nerealiziranih projekta izrazila je sumnju da će  sve što se predlaže biti i realizirano. Oni bi  dio sredstva  drugačije i  rasporedili iako smatraju da je proračun  tehnički korektan.

P1090648
P1090650
P1090653
P1090654
P1090655
P1090659
P1090661
P1090663
P1090671
P1090672
01/10 
start stop bwd fwd

„ Trudili smo se  posljednjih godinu dana  da  iz europskih fondova osiguramo  znatna sredstva za ulaganje, posebice u gospodarstvo. “Odradili”  smo 19 velikih projekata ukupne vrijednosti preko 267 milijuna kuna. Većim smo ih dijelom realizirali, još očekujemo realizaciju dva velika “giga” projekta. Ako  budu realizirani, stvarno imamo velikih mogućnosti da zadržimo mlade ljude i osiguramo starijoj generaciji posao. Prigodom izrade proračuna, nastojali smo voditi računa o svim segmentima života Grada i njegovih građana. Nikome nismo uzeli, već zadržali postojeće ili još dodali. Sve udruge su dobile deset posto više sredstava, a i Savez sportova je dobio više sredstava. Vjerujem da će svi biti zadovoljni jer smo svima, uglavnom, povećali sredstva. Što se tiče prigovora oporbe da ih nismo konsultirali pri donošenju proračuna, tvrdim da smo kontaktirali s građanima, predstavnicima mjesnih odbora i  detektirali probleme. U svakom dijelu grada nešto će se raditi i nikoga nismo zapostavili. Mislim da imamo odličan proračun, najveći do sada. Najvažnije je da imamo ozbiljne projekte i  sredstava za njihovu realizaciju. Naravno,  svi odmah neće biti realizirani jer treba napraviti dobru optimizaciju. Mislim da će se pozitivan trend razvoja Grada nastaviti dalje i da ćemo svi zajedno realizacijom ovog proračuna puno dobiti“, kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić.   U ime  Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista govorio je Franjo Kikić. Nije imao  primjedbi jer su, kako je kazao, projekte i programe uskladili s gradonačelnikom.

„ Glavni je naglasak stavljen na razvoj gospodarstva, zahvate na imovini, uređenja ulica i naselja, socijalna pitanja i rad gradske uprave, ustanova u vlasništvu Grada, te udruga.  Mislim da je proračun  realan“, kazao je  Franjo Kikić.

„ Klub vijećnika HDZ-a nije konsultiran pri izradi nacrta proračuna. Pred nama su mnogi započeti, a nerealizirani projekti i stoga opravdano izražavamo sumnju u njihovu finalizaciju. Smatramo da je prisutna svojevrsna hiperprodukcija dječjih igrališta, kome treba studentski kampus, nije li bolje sredstva usmjeriti za nabavku didaktičke opreme u vrtiću “Maslačak”, što je s društvenim domom u Ljupini, zašto su povećane stavke za zapošljavanje u pojedinim gradskim ustanovama? To su pitanja koje nas zanimaju i na koje tražimo odgovore. Smatramo da se, uz potrebu razvoja gospodarstva i stvaranja povoljne poduzetničke klime, trebaju stvoriti uvjeti za poticanje demografske obnove i zaustavljanje iseljavanja stanovništva. Tu mislimo, prije svega, na povećanje rodiljnih naknada, povećanje sufinanciranja dječjih vrtića, nagrađivanje izvrsnih učenika i njihovih mentora. Smatramo da je proračun tehnički korektan, ali “hladan” i koncentriran na izradu projektne dokumentacije i “hladne” fasade. Prioriteti koji su u njemu stavljeni, ne prate stvarne potrebe i probleme našeg grada i njegovih građana. Imam osjećaj da ovaj proračun zaboravlja na ljude, a grad ne čine samo lijepe zgrade i okolina, već ljudi koji u ovom gradu žive“, kazala je mr. Ljiljana Lukačević,  predsjednica Kluba  vijećnika HDZ-a. Za predsjednicu Gradskog vijeća  Ljepšu Rakas Vujčić proračun je razvojan i socijalno osjetljiv jer su značajna  sredstva osigurana za razvoj gospodarstva, novo zapošljavanje i stvaranje poduzetničke klime, a  tu su, kako kaže, i značajna sredstva za razvoj infrastrukture.

„ Ono što je bitno, proračun je socijalno osjetljiv, tu mislim prije svega na stipendiranje učenika i studenata, pomoć obiteljima s više djece, sufinanciranje predškolskog odgoja, osiguranje sredstava za pomoć izvrsnim mladim učenicima i njihovim mentorima. Mislim da bi njegovom realizacijom trebali svi biti zadovoljni, pozicija i opozicija, posebice građani Grada Nova Gradiška - kazala je Ljepša Rakas Vujčić,dr.med. Dodajmo da je današnja sjednica počela aktualnim satom. Gotovo svi vijećnici izašli su za govornicu pa je aktualni sat trajao gotovo dva sata. Na dnevnom redu je bilo  godišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića i izvješće o  obavljenoj reviziji učinkovitosti  gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu  RH  u županiji. Raspravljalo se o izmjenama odluke o osnivanju  poduzetničke zone„Industrijski park Nova Gradiška“, imenovanju članova Savjeta mladih, parkiranju u gradu i davanju odobrenja gradonačelniku za davanje izjave  o osnivanju Odlagališta d.o.o..

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba