GRADSKO VIJEĆE NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. prosinca 2017.

Za proračun od 75 milijuna kuna  glasalo 11 vijećnika, 5 bilo protiv

Sa 11 glasova vijećnika Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista, te Marijane  Škara-Ivković sa Liste grupe birača Željka Bigovića na  sjednici Gradskog vijeća,  održanoj 30.12. pod predsjedanjem Ljepše Rakas-Vujčić, dr. med.,usvojen ej proračun Grada Nove Gradiške za 2018. godinu. Protiv su bili vijećnici HDZ-a i Marija Karlovčan-Subić sa Liste  grupe birača. Gradski proračun narastao je na 75 milijuna kuna što je  za 6 milijuna kuna više  od predloženih 69 milijuna kuna navedenih u prijedlogu proračuna o kojem se raspravljalo na  prethodnoj sjednici Gradskog vijeća. Zašto je proračun narastao u tako kratkom roku obrazložio je gradonačelnik Vinko Grgić kazavši kako se u proračunu vidi  što će se raditi slijedeće godine.

„Od prvog čitanja proračuna do danas dogodilo se puno toga i proračun je otišao na  povijesnih 75 milijuna kuna. Dobili smo ugovor za projekt “Zaželi“ i slijedeće godine ćemo zaposlit 50 žena  koje nemaju zaposlenje. Mogu reći da smo dobili najviše sredstava od svih gradova koji su potpisali taj ugovor. Zbog toga proračun ide gore za  2,2 milijuna kuna. U završnoj smo fazi realizacije CEKOM-a. Do kraja godine očekujemo da dobijemo informaciju  da li smo ga dobili ili ne. Uvjet Fonda je da vide da smo taj novac osigurali i morali smo proračun povećati za 2,7 milijuna kuna. Projekte kapitalne pomoći smo povećali za 760.000 kuna. Nedavno je premijer potpisao ugovor s Sindikatom djelatnika  u javnoj upravi o povećanju plaća od 6 posto. Na veselje naših djelatnika  to smo ubacili u proračun, a odnosi se na djelatnike gradske uprave, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta. Iznosi to 185.000 kuna, plus za Dječji vrtić  oko 140.000 kuna  gdje su uključeni i vrtići  u općinama. Ukupno povećanje prijedloga proračuna  iznosi 6,1 milijun škuna“, kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad u 2018. godini uložiti preko12 milijuna kuna u gospodarstvo.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/20 
start stop bwd fwd

Franjo Kikić je u ime Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista podržao predloženi proračun kazavši da je socijalna i razvojan, posebno naglasivši  izdvajanje 12 milijuna kuna u razvoj gospodarstva što je,  kako  smatra. uvjet za  bolji život u gradu i njegov izgled.

Mr. Ljiljana  Lukačević  je u  ime Kluba vijećnika  HDZ-a  obrazložila  zašto HDZ neće  podržati predloženi proračun kazavši kako se radi o bahatosti i megalomaniji, a u predblagdansko vrijeme, zvuči kao pismo svetom Nikoli ili Djedu Božićnjaku.

„Pri donošenju proračuna nije bilo  nikakvih konsultacija s nama, a mislim ni s vijećnicima iz aktualne gradske većine. U proteklih dva tjedna, proračun je dodatno “otežan” za šest milijuna kuna. Mi smo ponovno postavili konkretno i argumentirano pitanje, tko će vjerovati gradonačelniku kao predlagatelju da je sposoban izvršiti tako „težak“ proračun kada nije bio u stanju izvršiti proračun iz prethodne godine, pa ni projekte iz ove godine koji su izvršeni sa svega osamdesetak posto. Imamo niz konkretnih primjedbi i zamjerki na pojedine stavke, odnosno prioritete.  Proračunski prioriteti ponovno su projektiranja, izrada projektnih dokumentacija, razne urbanističke ideje koje apsolutno ne zadovoljavaju realne potrebe ovog grada i građana. Zamjeramo gradonačelniku da u planiranju  nije konsultirao mjesne odbore i ljude koji žive u ovom gradu. Gradonačelnik ima stav kao da živi u nekom drugom gradu. Sugerirali smo da se “spusti” među male, obične ljude i čuje što građani ovoga grada zapravo trebaju. U ovom proračunu ne vidimo nikakvu socijalnu osjetljivost. U opsjednutosti svojim projektiranjima i urbanističkim idejama, gradonačelnik je zaboravio na ljude. Mi smo svjesni težine uvjeta u kojima ljudi danas žive. Proračun ne nudi nikakve nove socijalne mjere, poput sufinanciranja nabavke udžbenika svim učenicima gradskih osnovnih školja“, kazala  ja, uz ostalo, mr. Ljiljana Lukačević.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba