Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2018.“ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
18. siječnja 2018.

Promiču grad i turističku ponudu

Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2018.“, koje će se održati 19. i 20. siječnja u Društvenom domu imaju i značajnu  turističku dimenziju o čemu su na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorile Dinka Matijević i Ružica Vidaković, direktorice Turističkih zajednica  Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije.

-Poljoprivredno-poduzetničke ideje  su posebno važna manifestacija za naše poljoprivrednike  i poduzetnike, ali isto  tako promociju grada i turističke ponude, kazala je Dinka Matijević, a Ružica Vidaković izrazila zadovoljstvo  što je  Turistička zajednica Brodsko-posavske  županije  dobila  priliku uključiti se kao suorganizator.

-Uloga turističke zajednice je da promiče proizvod i ona će u ovom slučaju  prezentirati  gospodarske aktivnosti koje na bilo koji način korespondiraju s turizmom,  bilo to kroz prodaju vlastitog proizvoda ili uslugu. U  dvadesete Poljoprivredno-poduzetničkih ideja „Nova Gradiška 2018.“ uključili smo se na način da smo sa Hrvatskom udrugom za ruralni razvoj   u prvom dijelu organizirali edukativni seminar, a u drugom  prezentaciju  primjera dobre prakse.

Cilj nam je  da potaknemo i educiramo ljude koji zagovaraju i život od  poljoprivrede  i žive u ruralnom dijelu županije. Osnovni cilj je potaknuti održivi razvoj  zbog toga  što je naša županija, kao i cijela Hrvatska,  većim dijelom ruralna, a manjim urbana.  Upravo se tu proizvode proizvodi koji  su u konačnosti   turistički proizvod  ili turistička usluga. Imajući u vidu osnovne  komponente  održivog razvoja, a  to su ekonomska, socijalna i ekološka, znači u konačnici ostanak stanovništva  na ruralnom području. Time bi  ostala  proizvodnja i ekonomska dobit,  što bi zadržalo mlade i sve one koji su već uhodali proizvodnju i koji se bave proizvodnjom turističkih proizvoda, ekoloških i poljoprivrednih.

Poznato nam je da u Hrvatskoj društveni bruto proizvod 22 posto čini  prihod od turizma. Nije problem što najveći dio čini prihod od turizma  nego nam je namjera uravnotežiti i potaknuti da   taj udio u društvenom bruto proizvodu  bude značajniji i od poljoprivrede. Zbog toga što bi osnovna djelatnost, koja bi trebala biti u sklopu i gospodarske,  trebala biti poljoprivreda kako bi se ruralni razvoj održao i kako bi u konačnici stanovnici ostali tu  živjeti i imali dodatni prihod, ako ne i osnovni  od proizvodnje i turizma - kazala je Ružica Vidaković.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba