OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. travnja 2018.

Privode se kraju radovi  vrijedni 134 milijuna kuna na aglomeraciji Nova Gradiška

Općina Cernik i načelnik Vitomir Žakić bili su 10. Travnja  domaćini skupa na  kojem je Davor Rukavina, jedan od dvojice direktora Vodovoda zapadna Slavonija, prezentirao projekt  Razvoj  vodno-komunalne  infrastrukture  aglomeracije Nova Gradiška koja, uz grad Nova Gradiška, obuhvaća općine Cernik i Rešetari. Radi se o projektu opskrbe vodom i  odvodnjom vrijednim 143  milijuna kuna, od kojih  EU sufinancira projekt sa 100,7 milijuna kuna, nacionalno financiranje iznosi 42,6 milijuna kuna. Grad Nova Gradiška i Općine Cernik  i Rešetari  u sufinanciranju sudjeluju sa 13 posto nacionalne komponente ili sa samo 5,6 milijuna kuna.  Sastanku je bio nazočan Davor  Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, koji je i  inicirao ovaj sastanak, te Vinko Grgić, gradonačelnik  Nove Gradiške i općinski načelnici  Vitomir Žakić i Zlatko Aga.

Davor  Rukavina  je govorio o projektu i njegovoj trenutnoj  izvodivosti. Projekt je podijeljen u dvije faze  koje se financiraju  kroz dva operativna programa. Prvi je  optimalno rješenje  za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete. Trebao bi, zajedno s vodospremom na Bačici,  biti dovršen  do kraja srpnja. Osnovni cilj projekta je  zaštita  zdravstvenog stanja i  poboljšanja uvjeta života  stanovnika na području aglomeracije  te zaštita okoliša. Postići će se, u drugoj fazi, izgradnjom kanalizacijske mreže s pripadajućim objektima i sustava pročišćavanja otpadnih voda. Za radove u ovoj fazi bi do kraja ove godine trebalo  stvoriti sve potrebne uvjete, a  planiraju se izvesti u narednoj godini.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/14 
start stop bwd fwd

Dodajmo  da će  svi građani  na  području vodno-komunalne  infrastrukture  aglomeracije Nova Gradiška moći besplatni priključiti  svoja domaćinstva na sustav  uz uvjet  da se prijave  najkasnije do  30. travnja.

S realizacijom ovog  životno važnog projekta za stanovništvo zadovoljan je Davor Vukmirić. Primjer ove aglomeracije ističe kao  pozitivan jer tri političke opcije u gradu Nova Gradiška i općinama Cernik i Rešetari   dobro surađuju imajući u vodu  interes stanovništva. Zadovoljni su gradonačelnik Vinko Grgić i načelnici Vitomir Žakić i Zlatko Aga  jer  su realizacijom ovog projekta stvoreni i uvjeti i za druge radove u oblasti komunalne infrastrukture i unapređenje ukupnog života stanovništva.

Na sastanku su bili  nazočni predstavnici izvođača radova  tvrtke Koming i  nadzora tvrtke  Sedra consulting. Nakon  sastanka  sudionici su posjetili  radilište  na izgradnji prometnice i pješačke staze u  Potočnoj ulici u Cerniku i  gradilište  vodospreme na Bačici.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba