GRADSKA VIJEĆNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
10. svibnja 2018.

PREDSTAVLJENA KNJIGA prof.  IVANA BAŠIĆA

„Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka  naslov je izuzetno vrijedne knjige autora prof. Ivana Bašića, našeg pokojnog sugrađanina, koja je tiskana u studenom 2017. godine u nakladi Leo-commerce d.o.o. iz Rijeke (1700 komada), a uredio ju je Leonardo Marušić. Recenzenti su: dipl. ing. agr. Danijel Čiček; dr. sc. Predrag Vujović; univ.dipl. ing.agr. Drago Purgaj.

U organizaciji Gradske knjižnice NG i pod pokroviteljstvom Grada, predstavljena je u Gradskoj vijećnici 8. svibnja. Uvodne riječi uputila je i predstavljanje knjige vodila prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a o knjizi su govorili: mr.sc. Marija Ševar, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, dr.sc. Ivica Kisić, prof. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Vjekoslav Hudolin, ing. poljoprivrede, novinar, enigmat i koautor knjige, koji je uz Mariju Ševar i najzaslužniji za objavljivanje ovog vrijednog djela na temelju kojega će učiti generacije zaljubljenika u zdrav način života i biodinamički uzgoj.

IMG_3241
IMG_3243
IMG_3246
IMG_3248
IMG_3252
prva (200)
1/6 
start stop bwd fwd

Knjiga je podijeljena u dvije cjeline. Prva obuhvaća načela biodinamičkog uzgoja,sadnju i njegu nasada jabuka onako kako je to činio prof. Bašić u svojemu voćnjaku, a u drugoj cjelini je popis i detaljan opis svojstava starih sorti jabuka uz orIginalne fotografije (autor prof. Bašić, Fotostudio, Vjekoslav Hudolin, Marija Ševar).

-Prof. Ivan Bašić čuvao je stare sorte jabuka s puno ljubavi i pažnje, kao vlastitu djecu. Cijepio ih je, umnažao i dijelio da bi ostale sačuvane za one koji će doći poslije nas. Bio je ponosan na svoju kolekciju od 84 stare sorte jabuka, koje je prikupio u svom voćnjaku u Slavonskom Kobašu. Svaku sortu je poznavao po kori stabla, obliku, boji i mirisu ploda. Surađivao je s djelatnicima Savjetodavne službe te im prenosio svoje dragocjeno praktično iskustvo. Živio je u uvjerenju da je znanje vrijedno jedino ako se prenosi i širi. Govorio je da se prave vrijednosti ekološkog uzgoja ne cijene dovoljno te da se uspjeh poljoprivredne proizvodnje neopravdano mjeri samo dobivenim prinosom, a ne i doprinosom očuvanja prirodnih resursa Hrvatske (tlo, voda, zrak) i povećanjem kvalitete življenja.

Prema učenju dr. Rudolfa Steinera pripremao je biodinamičke pripravke čajeva kojima je okrepljivao svoj voćnjak. Velikani biodinamičkog učenja Christian von Wistinghausen i Alex Podolinsky bili su gosti na njegovom imanju u Slavonskom Kobašu, a u raspravama s njima argumentirano je branio svoje stavove o praktičnoj primjeni biodinamičke poljoprivrede-rekla je, među ostalim Marija Ševar. U zaključku je istaknula kako će se ovom knjigom od zaborava sačuvati jabuke u voćnjacima i zaspisi o starim sortama jabuka ovoga dijela Europe. -Tako će prof. Ivan Bašić i njegove jabuke zauvijek moći biti s nama i s generacijama koje dolaze poslije nas- naglasila je Ševar.

-Po meni osobno, ovo djelo, vrijedi kao puno djela mnogih poznatih naših književnika. Ivo, Vjeko, sačuvali su te sortimente za ove koji dolaze za nama.Ovo djelo primarno je namijenjeno djeci i mladima, da vide što je prava, domaća jabuka. Neprocijenjivo je što je ovo sve zapisano i ostaje dostupno i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Gdje je budućnost Hrvatske? Mi se ne možemo količinom natjecati sa svijetom. Mi to možemo samo s autohtonošću. Trebamo biti ponosni na svoju prošlost, imamo se čim ponositi. Budimo zahvalni Ivi, ali i Mariji koja je tu najviše povukla poslije Ivine smrti da ovo djelo ugleda svjetlo dana i da mi danas ovdje s posebnim zadovoljstvom promoviramo ovu knjigu i ostavljamo je za one koji će doći poslije nas- istaknuo je, među ostalim dr.sc. Ivica Kisić, prof. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S prof. Bašićem, kao veliki zaljubljenik u stare sorte jabuka, ali i kao novinar družio se i Vjeksolav Hudolin. Radili su i na nekim zajedničkim projektima. -Prije nekoliko godina, njegova kći Blanka i ja pokrenuli smo facebook stranicu pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte jabuka” u kojoj svakodnevno objavljujemo informacije, fotografije i savjete vezane uz očuvanje starih sorti, a uz to se redovito održavaju i razmjene starih sorti jabuka i drugog voća. Sve je to potaknuto idejom prof. Bašića-rekao je, među ostalim Hudolin.

-Često je prof. Bašić govorio kako ljubav prema prirodi treba kod djece njegovati od malih nogu. To je praktično i činio kao prosvjetni djelatnik kroz školsko zadrugarstvo, obučavajući mališane vještinama i usađujući im ljubav prema prirodi, ali i kasnije u životu, pa i kao umirovljenik, koji nikada nije mirovao. Inicirao je prvu izložbu "Sačuvajmo stare sorte jabuka" u NG 1995. god., prvu "Bundevijadu" na ekološkom gospodarstvu Željka Mavrovića, obnavljao je voćnjak u krugu novogradiške Opće bolnice, razmjenjivao je sorte jabuka sa samostanom Kartuzija Pleterje (Slovenija), sudjelovao je u brojnim tv i radijskim emisijama, poučavao je o ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi. Tražio je po terenu, skupljao, cijepio, proučavao i čuvao stare sorte jabuka. Želio je zavičajne sorte spasiti i otrgnuti od zaborava. Upućivao je na njihovu vrijednost pri uporabi u svježem stanju ili u raznim prerađevinama, kao što su sušene jabuke, jabučni ocat, pekmezi, sokovi, čajevi, kašice,... Velika potpora u svemu su mu bili supruga Ruža, kći Blanka, sin Goran i unuk Ivan- među ostalim je istaknuo, ali i zapisao u tekstu naslovljenom "Umjesto biografije ili klasične bilješke o autoru" u zaključku ove vrijedne knjige.

Prof. Ivan Bašić u vlastitoj je nakladi izdao nekoliko knjižica:"Ekološki pristup u uzgoju voćaka" (2000.); "Ekološki pristup u zaštiti voćaka" (2000.); "Biološka dinamička metoda u voćnjaku i vinogradu" (2001.); "Ekološki pristup u sušenju voća" (2004.); "Orezivanje starih sorti voćaka u slobodnom uzgoju" (2005.).

-Veliki je doprinos Ivana Bašića u plemenitoj  misiji očuvanja starih sorata, ali i prenošenju te ljubavi na nas nešto mlađe, koji to također činimo s puno ljubavi-riječi su Vjekoslava Hudolina.

Svakako treba dodati kako je prof. Ivan Bašić, osim voćnjaka u Slavonskom Kobašu, za života, podigao i mlađi nasad u Podvrškom.

Share
 

Komentari  

 
#2 Crystal 2018-11-15 20:12
I have noticed you don't monetize your website, but you can earn additional cash every day.
It's very easy even for noobs, if you are interested
simply search in gooogle: pandatsor's tools

My website ... youngGeri: [obrisano]s[obr isano]twitter.com/Fredericka
Citat
 
 
#1 Velma 2018-11-08 08:04
I have noticed you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you can earn extra bucks every
month. You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Also [obrisano] my web-site - BestMaura: [obrisano]s[obr isano]CleverLak esha.blogspot.com
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba